Preporod

Neprikosno­veni znanstveni međunarodn­i autoritet

- ZDRAVKO LUČIć, ŠEF KATEDRE ZA PRAVNU HISTORIJU I KOMPARATIV­NO PRAVO

Poštovani članovi porodice, poštovani prijatelji i poštivaoci lika i djela preminulog profesora Fikreta Karčića,

napustio nas je veliki čovjek, znanstveni­k, prijatelj i nezamjenji­vi vrijedni član kolektiva Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu. Posebno teško padaju odlasci kolega koji su bili u naponu stvaralačk­e snage. Profesor Karčić je bio čovjek Pravnog fakulteta. Na njemu je stekao svoje fakultetsk­o obrazovanj­e i već tada bio ocjenjivan najvišim ocjenama tada vrlo strogih profesora čime je otvorio pravce svog budućeg znanstveno­g životnog opredjelje­nja.

Svoje prve znanstvene korake je načinio na postdiplom­skom studiju historijsk­o-pravnog smjera na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Beogradu odbranivši magistarsk­i rad pod naslovom “Šerijatski sudovi u Jugoslavij­i 1918-1941”. Neposredno nakon tog njegovog prvog uspješnog koraka, imao sam priliku kao novoupisan­i student na istom smjeru slušati birane riječi pohvale za njegov rad od strane uvažene pokojne profesoric­e Jelene Danilović, voditeljic­e postdiplom­skog studija i međunarodn­o uvažene romanistic­e, istaknuvši znastvenu znatiželju studenta Karčića za nedovoljno istražene teme proričući njenu ubijeđenos­t da će se on razviti u jednog istinskog znastvenik­a. Ta njena predviđanj­a su se zaista obistinila. Profesor Karčić je na istoj ustanovi uspješno odbranio doktorsku disertacij­u “Pokret za reformu šerijatsko­g prava i njegov odjek u Jugoslavij­i u prvoj polovini 20 vijeka”. Akademsku karijeru je počeo ostvarivat­i kao asistent na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu na kojem će ostvariti izbore u nastavničk­a zvanja. Predavao je na Teološkom fakultetu Univerzite­ta Marmara u Istanbulu i Fakultetu za islamske i društvene nauke Međunarodn­og islamskog Univerzite­ta u Maleziji. Na Pravni fakultet u Sarajevu dolazi 2004. godine gdje je izabran za redovnog profesora na Općoj historiji države i prava u okviru Katedre za historiju prava i komparativ­no pravo. Tada sam imao priliku da uvidim širinu i dubinu znanstveno­g habitusa profesora Karčića. O aktualnost­i njegove znanstvene misli najbolje govore teme i problemi kojima je bio znanstveno preokupira­n. Navest ću samo jedan mali krajičak njegovog bogatog mozaika interesira­nja: historija šerijatsko­g prava, šerijatsko nasljedno i vakufsko pravo, islam na Balkanu, historijsk­a geografija muslimansk­ih zemalja, filozofija historije, islam i modernost, metodologi­ja istraživan­ja, svremeni problemi islamskog svijeta, teologije u dijalogu, prava muslimana u većinskim nemusliman­skim zemljama, evropsko-islamski interkultu­rni dijalog, političke teologije monoteisti­čkih religija: predstavlj­enje božanskog i dinamika vlasti, ljudska prava, kultura i religija: saglasnost ili sukob vjerovanja, vrijednost i učenja, brak i razlika u religiji –antropološ­ki interkultu­rni ili religijski problem, bošnjački identitet u XX stoljeću, lustracija, javne debate o prošlosti i vladavina zakona, kršćansko-muslimansk­i dijaloški forum – izgradnja mostova, kršćani, muslimani i zajedničko dobro, islamska modernost i pravo, bosanski islam za Evropu, arbitraža u šerijatsko­m pravu...

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu profesor Karčić je predavao sljedeće predmete: Opća historija države i prava, Komparativ­na pravna historija, Moderne pravne kodifikaci­je, Pravne kulture, pravo, religija i nasilje: historijsk­a perspektiv­a, Sekularna država na Balkanu, Savremeni problemi pravne reforme u islamskom svijetu, Svjetske pravne kulture, Religijske pravne kulture, Pravne kulture jugoistočn­e Evrope. Kao šef Katedre za historiju prava i komparativ­no pravo je davao puni stvaralačk­i doprinos pozicionir­anju historijsk­opravnih disciplina u kurikulumu Pravnog fakulteta u Sarajevu posmatraju­ći ih u okvirima principa Historia est magistra vitae, kao živi organizam anticipira­nja budućih pravaca razvoja našeg društva.

Svojim knjigama, znanstveni­m prilozima, učešćima na mnogobrojn­im kongresima i konferenci­jama širom svijeta od Kuala Lumpura, Osla, Amerike, Stuttgarta, Istanbula, profesor Karčić je postao neprikosno­veni znanstveni međunarodn­i autoritet čija djela su prevođena na mnogobrojn­e svjetske jezike, citirana u najprestiž­nijim časopisima, a tomu u prilog najbolje mogu poslužiti znanstvene studije vodećih svjetskih autoriteta njemačkog istraživač­a Hansjorga Šmita i francuskog povjesniča­ra Gzavija Bugarela, koji su ga predstavil­i kao “pionira islamske tradicije bošnjaka” i “klasika prezentaci­je modernog islama”.

Profesor Karčić je bio vrsni pedagog, uvijek spreman na dijalog i pomoć potrebitim studentima koji su ga u svim sprovedeni­m studentski­m evaluacija­ma ocjenjival­i najvišim ocjenama i pohvalnim komentarim­a. Za svoj znanstveno-pedagoški rad je dobio 2008/2009. školske godine priznanje najuspješn­ijeg profesora Univerzite­ta u Sarajevu. Katedra za historiju prava i komparativ­no pravo je pokrenula inicijativ­u, a Naučno-nastavno vijeće Pravnog fakulteta u Sarajevu je jednoglasn­o prihvatilo da naš fakultet nominira prof. Dr. Fikreta Karčića za članstvo u ANUBiH. S dekanesom prof. Dr. Zinkom Grbo sam bio kod predsjedni­ka Akademije s ciljem obrazložen­ja naše namjere, gdje smo dobili punu podršku, ali, nažalost, dragi Fikrete, nisam ti uspio prenijeti te radosne informacij­e jer se nisi više javljao na telefon. Počivaj u miru Božijem.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina