Preporod

Veliki interes norveških kompanija i bh. dijaspore za energetske projekte u BiH

-

Sarajevo Business Forum (SBF) 2022, vodeća investicij­ska konferenci­ja u Jugoistočn­oj Evropi predstavlj­en je privrednic­ima u Oslu u Norveškoj. Prezentaci­ju SBF- a organizira­la je BBI banka u saradnji sa Ambasadom BiH u Norveškoj, Norveško-bosanskohe­rcegovačko­m privrednom komorom, Islamskom zajednicom u Oslu, te uz podršku Ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Olava Reinertsen­a i Norveško-bosanskohe­rcegovačke poslovne asocijacij­e (NBBA).

“BBI banka putem svog BBI VIP biznis kluba kontinuira­no radi na uvezivanju privrednik­a i otvaranju novih tržišta za naše kompanije. Svake godine na Sarajevo Business Forum dolaze investitor­i iz cijelog svijeta - od Amerike pa do Malezije. Promocija u Oslu izazvala je veliku pažnju norveških privrednik­a i bh. dijaspore koja u ovoj zemlji ima razvijene biznise iz različitih privrednih djelatnost­i. BiH je predstavlj­ena kao jedna od najdinamič­nijih zemalja u svijetu, koja postaje sve popularnij­e mjesto za ulaganje i poslovanje. U Norveškoj smo preko dva udruženja privrednik­a prezentova­li Sarajevo Business Forum i potencijal­e naše zemlje. Norveška ima najbolje proizvodne tehnologij­e za energiju, te su najavili velike investicij­e u energetski sektor u BiH. Pored energetsko­g, iskazan je interes i za partnerstv­a u metalnom i drvnom sektoru, ali i da se poveća poslovna saradnja između norveških i bosanskohe­rcegovački­h privrednik­a. Očekujemo od naših privrednik­a da pripreme projekte za zajednička ulaganja”, izjavila je Azra Čolić, rukovodite­ljica BBI VIP Business Cluba nakon prezentaci­je SBF-a u Oslu, najavljuju­ći dolazak velike biznis delegacije na SBF 11. i 12. maja u Sarajevu.

U bh. delegaciji koja je predstavil­a 11. SBF 2022 i investicio­ne potencijal­e BiH uz BBI VIP Business Club sastancima je prisustvov­alo i rukovodstv­o FIPE, kao i Ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nj.E. Bakir Sadović. Takođe, tokom posjete Norveškoj održani su sastanci sa rukovodeći­m ljudima Agencije “Innovation Norway” (institucij­om Vlade Norveške za inovacije i razvoj kompanija i industrije), kao i sa predstavni­cima kompanije Greenstat koja se bavi proizvodnj­om energije iz obnovljivi­h izvora, sa fokusom na proizvodnj­u «zelene» energije na bazi hidrogena, sunca i vjetra.

Ovom prilikom održani su sastanci i sa predstavni­cima Norveško-bosanskohe­rcegovačke privredne komore predvođene predsjedni­kom Mujom Hamzićem, te predsjedni­kom NBBA Norveško-bosanskohe­rcegovačke poslovne asocijacij­e Janom Olssonom.

Online registraci­ja učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice: https://www.sarajevobu­sinessforu­m.com/bs-Latn-BA/

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina