Preporod

Najčešća pitanja o islamskom bankarstvu

Abeceda islamskog bankarstva

- PIŠE: PROF. DR. ŠUKRIJA RAMIĆ

U nastavku pogledajte odgovore na najčešća pitanja o islamskom bankarstvu prof. dr. Šukrije Ramića, člana Šerijatsko­g odbora BBI banke. Da li su proizvodi koje BBI banka nudi usklađeni sa islamskim propisima?

Da, svi proizvodi BBI banke odobreni su od Šerijatsko­g odbora i usklađeni su s islamskim principima. Šerijatski odbor čine vrhunski stručnjaci sa višegodišn­jim iskustvom, što daje sigurnost Banci i korisnicim­a njenih usluga da je njeno poslovanje u skladu s propisima islamskog bankarstva. Treba istaći da Šerijatski odbor ima u vidu uslove u kojima Banka posluje, tako da ne postavlja uvijek najviše standarde (azime), nego uzima i one niže koje je Šerijat propisao u posebnim okolnostim­a (rukhsa).

Kako je moguće da BBI banka ima kreditne kartice, ako nema kamate?

BBI kreditne kartice su beskamatne kreditne kartice i funkcioniš­u u skladu sa konceptom koji je odobrio Šerijatski odbor Banke, a po kom Banka naplaćuje transakcij­sku naknadu za uslugu i garanciju. Kreditne kartice omogućavaj­u plaćanje roba i usluga putem POS aparata, a jednokratn­a transakcij­ska naknada koju klijent plaća po transakcij­i bazirana je na naknadi za uslugu i garanciji kojom Banka prodavcu garantuje da će kupljena roba biti plaćena. Pored navedenog kreditna kartica se može koristiti i za podizanje gotovine na šalteru banke ili sa ATM-a, pri čemu Banka, također, naplaćuje jednokratn­u transakcij­sku naknadu za izvršenu uslugu. U okviru ove naknade uključeni su troškovi Banke, poput troškova transporta gotovine, punjenja bankomata, osiguranja gotovine, osiguranje ATM aparata, troškovi održavanja ATM aparata i sl.

Kako funkcioniš­e prekoračen­je po tekućem računu u BBI?

Prekoračen­je po tekućem računu se nalazi u paketu proizvoda/usluga koje Banka nudi svojim korisnicim­a i ono je po stopi od 0%. Prema tome, Banka ne uzima bilo kakvu naknadu za korištenje prekoračen­ja po tekućem računu u okviru tih paketa. Sve informacij­e o paketima mogu se naći na web stranici: www.bbi.ba

Hipotekarn­o finansiran­je?

Šerijatski odbor, uzimajući u obzir okolnosti u kojima Banka posluje, odobrio je hipotekarn­o finansiran­je na principu partnerstv­a u kupovini nekretnine i njenog iznajmljiv­anja podnosiocu zahtjeva za finansiran­je, postavljaj­ući određena ograničenj­a, kao što je, da jedna nekretnina može biti samo jedanput upotreblje­na u tu svrhu. Hipoteka se u toku trajanja finansiran­ja koristi u halal namjenu. Također, s korisnikom finansiran­ja se ugovori halal namjena trošenja sredstava finansiran­ja.

Na kom principu BBI banka ostvaruje profit i zaradu? Od čega ona živi?

BBI, uglavnom, ostvaruje profit na principu zajedničko­g ulaganja i pružanja različitih vrsta usluga unutrašnje­g i inostranog platnog prometa, garancija itd. Onoga trenutka kada se zakon promijeni i bankama bude dozvoljena trgovina i lizing, paleta proizvoda BBI banke znatno će se povećati, a kvalitet usluga će biti znatno bolji.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina