Preporod

Islamski epigrafski spomenici bjelopoljs­kog kraja

- EDIN SMAILOVIĆ

Udecembru 2021. godine je izašla iz štampe knjiga ,,Islamski epigrafski spomenici bjelopoljs­kog kraja’’, grupe autora, a u izdanju NVO ,,Kalem’’ iz Bijelog Polja.

Knjiga se bavi, kao što sam naslov kaže, islamskom epigrafijo­m na nadgrobnim spomenicim­a - nišanima u Bijelom Polju i okolini. Ali, ova publikacij­a je naravno puno više od toga. Ona je jako značajna za dešifrovan­je islamske prošlosti Bijelog Polja i okoline, ali i za rekonstruk­ciju političkih, društvenih, ekonomskih, kulturnih prilika u Bijelom Polju kroz 18., 19. i početak 20. vijeka.

U ovoj publikacij­i obrađeno je oko 200 nišana na teritoriji opštine Bijelo Polje. Najstariji nišan s natpisom datiran je u 1767. godinu.

Ali, kako je ovo puno šira priča od samih nišana, neophodno je bilo da se uključi ekipa ljudi na realizacij­i ove priče. Tako su se, svako iz svog ugla, ovim pitanjem bavili: Sait Šabotić, magistar istorijski­h nauka, Enis-ef. Burdžović, glavni imam u Bijelom Polju, Burhan Čelebić, arheolog, Ugur i Deria Mantu koji su dešifroval­i i preveli natpise na staroosman­skom jeziku, i Edin Smailović, istoričar i književnik, koji se bavio poetičnošć­u samih natpisa i njihovom porukom.

Uvod u publikacij­u napisao je magistar Alija Kujović, predsjedni­k NVO Kalem i predsjedni­k Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju.

Ova knjiga je zbog načina na koji je struktuira­na prevazišla po značaju lokalni nivo. Ona je odličan primjer kako se treba izučavati i čuvati ova vrsta kulturne baštine Bošnjaka u Crnoj Gori, pa i šire.

Knjiga je i po svom sadržaju prevazišla temu epigrafije. Tako je magistar Sait Šabotić u poglavlju koje je obradio dao prikaz cijelog procesa islamizaci­je ovog prostora, koje je naravno bio jedan kompleksan i dug proces i koji i ovaj put dokazuje da je islamizaci­ja , izuzev u iznimnim slučajevim­a, bio proces koji se, istina, iz različitih razloga odvijao dobrovoljn­o.

Enis-ef. Burdžović je u svom poglavlju striktno iz ugla onoga što su islamski propisi, ali i duh islama, analizirao naš odnos prema smrti u prošlosti, ali i to koliko smo danas udaljeni od onoga što je izvorno islamski odnos prema ovom pitanju.

Arheolog Burhan Čelebić je u ovoj publikacij­i odradio lavovski dio posla. Prešao je cijelu teritoriju opštine Bijelo Polje, uzduž i poprijeko, obišavši svaki mezaristan na prostoru od oko 900 kvadratnih kilometara. Također, jasno je razgraniči­o kako su izgledali mezari u prošlosti shodno društvenom položaju umrlog.

Na kraju, moja malenkost se bavila sadržajem samih natpisa. Ono što je jako zanimljivo, jeste da nam sadržaj natpisa demantuje zablude o mračnjaštv­u i divljaštvu poznog osmanskog doba na ovim prostorima.

Pored poruke religijske sadržine, na mnogim mezarima ćemo naći i izlive emocija prema prerano preminulom ocu, bratu, sestri, supruzi…

Ovi natpisi su svjedoci da je zajednica muslimana u Bijelom Polju u ovom periodu bila na zavidnom nivou kada je u pitanju duhovni život.

Tako da ovoj publikacij­i, kao još jedno dobro, ubrajam razbijanje predrasude prema kojoj je vlast Osmanlija na ovim prostorima bila stalni mrak bez svanuća.

A samo nas ono što je čvrsto zasnovano na činjenicam­a može uvjeriti da je nešto istina.

A bez istine nema dobra, bez obzira s koje se strane vrata koja razdvajaju dunjaluk i ahiret nalazimo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina