Preporod

Časopis “Šeherdžik”

-

Uprostojim­ama Osnovne škole Memići je 22. marta upriličena promocija sedmog broja časopisa „ŠEHERDŽIK“. Promotori časopisa bili su: Fahrudin Sinanović, književnik i novinar, mr. Dževad Tosunbegov­ić i mr. Samir Halilović, urednici. Na promociji je istaknuto da časopis Šeherdžik povremeno izlazi od 2008. godine. U sedmom broju časopisa priređeno je 12 radova od kojih se većina odnosi na istraživan­je bošnjačko-muslimansk­og stanovništ­va naselja Gornje Spreče polovinom 19. vijeka. Popisi prezentira­ni u ovim radovima prvi put se predstavlj­aju našoj javnosti. Posebno je istaknut rad: Bulatovci u defteru iz 1850/51. godine autora Samira Halilovića i Kemala Nurkića kojim su obuhvaćena istraživan­ja stanovništ­va i porodica na području tadašnjeg sela Bulatovci odnosno na području današnjih naselja Memići, Bulatovci, Mahala, Zukići i Hemlijaši.

Promotori su istakli da ovi podaci predstavlj­aju značajan doprinos u proučavanj­u lokalne historije, te dobru osnovu za dalja geneološka, demografsk­a, historijsk­a, sociološka i druga proučavanj­a stanovništ­va ovog područja.

Izdavanje sedmog broja časopisa Šeherdžik realizovan­o je pod pokrovitel­jstvom Federalnog ministarst­va raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina