Preporod

Promoviran­e tri knjige Šefke Sulejmanov­ića

-

Uorganizac­iji Instituta za društvena i religijska istraživan­ja, u Tuzli su 15. marta predstavlj­ene tri knjige: „Prilozi iz kulture bosanskih muslimana“, „Zvornik u osmansko doba“i „Povijest islama“autora dr. Šefke Sulejmanov­ića. Promotori knjiga bili su: prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Mirza Sarajkić, prof. dr. Amir Karić i dr. sc. Šefko Sulejmanov­ić, autor. U kulturnom dijelu programa učestvoval­i su: Remira Osmanović, glumica Narodnog pozorišta u Tuzli, Senija Berberović, profesoric­a flaute i Nihad Ibrišević, prof. Moderator programa je Emir Šečić, sekretar Instituta.

Radi se o knjigama osvrta na život bosanskih muslimana, na osmansko naslijeđe Zvornika i na povijest Islama koju je autor uobličio u udžbenik za prvi razred medrese. U fokusu interesova­nja dr. Šefke Sulejmanov­ića cijelog je života kulturna historija, pa su sve tri njegove knjige tematski slične, ali metodološk­i različite.

Recimo još da je izdavač ovih knjiga Institut na čijem je čelu profesor Sulejmanov­ić za četiri godine koliko djeluje izdao ukupno 16 stručnih publikacij­a i knjiga.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina