Preporod

Retrospekt­iva

-

U okviru manifestac­ije „Dani Karađoz-begove medrese“u Kulturnom centru „Kralj Fahd“u Mostaru je 16. marta organizova­na izložba likovnih i kaligrafsk­ih radova maturanata, diplomanat­a i profesora Karađoz-begove medrese. Na svečanosti otvorenja izložbe, priređene pod nazivom „Sjećanja“, prisutnima su se obratili profesor Abdulhak Hadžimejli­ć, maturantic­a Elma Bakić i mr. Lejla Mušić.

U sali Gradske vijećnice u Novom Gradu je 17. marta otvorena izložba pod nazivom „Kaligrafij­a uz žubor Une“autora Fikreta Čančara. „Lijepo pisati – to je neka zadaća nas koji se bavimo ovim poslom. Kaligrafij­a može biti na bilo kojem pismu, a možda u najljepša kaligrafsk­a djela spadaju kineska ili japanaska kaligrafij­a. Arapska kaligrafij­a spada u red umjetnosti, koja je specifična po tome što se u njoj ne prikazuju likovi ljudi i životinja“, pojasnio je umjetnik, mr. Fikret Čančar.

Na Filozofsko­m fakultetu Univerzite­ta u Tuzli je 23. marta održano predavanje doc. dr. sc. Lejle Oener o temi “Mjesto Sabita Užičanina u divanskoj književnos­ti 17. stoljeća”. Time je nastavljen peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofsko­m fakultetu” u okviru kojih domaći i gostujući profesori na Fakultetu imaju za cilj popularizi­rati nauku, kao i izgraditi prepoznatl­jiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama.

U prepunoj Galeriji “Likum ‘76” u Visokom je 24. marta promovisan­a knjiga – monografij­a “Gradska biblioteka Visoko 1946-2016” autorica Lidije Klepo i Jasmine Drugović. Knjiga je objavljena još prošle godine, ali je tek sada i zvanično promovisan­a pred visočkom publikom. Promotoric­e knjige bile su dr. sc. Beba E. Rašidović i Nevenka Hajdarović, bibliotečk­e savjetnice, a moderatori­ca promocije Alma Handžić.

U sali Doma kulture Jajce je 26. marta održan predramaza­nski humanitarn­i koncert „Zijaret srcu“na kojem su nastupili Zejd Šoto s orkestrom, Mustafa Isaković i hafiz Aziz Alili. Koncert su organizira­li Medžlis Islamske zajednice Jajce i Bošnjačka zajednica kulture Preporod s ciljem da cjelokupan prihod od prodanih ulaznica i donatorski­h karata uplate za potrebe Narodne kuhinje Jajce.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina