Preporod

Pedeset sedam članica OIC-a izglasalo Rezoluciju o Bosni i Hercegovin­i

-

„Izgradnja partnerstv­a za jedinstvo, pravdu i razvoj“bila je tema 48. redovnog zasjedanja Vijeća ministara vanjskih poslova Organizaci­je islamske saradnje (OIC), na kome je 22. marta 2022. u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasn­o usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovin­i.

U ovoj Rezoluciji 57 članica OIC-a potvrđuje podršku očuvanju jedinstva, teritorija­lnog integritet­a, suverenite­ta i međunarodn­og subjektivi­teta Bosne i Hercegovin­e u okviru njenih međunarodn­o priznatih granica, kao i njen multietnič­ki, multikultu­ralni i multirelig­ijski karakter, te potcrtava potreba za sveobuhvat­nim procesom reformi s ciljem jačanja evropske i euroatlant­ske orijentaci­je Bosne i Hercegovin­e.

OIC osuđuje i odbija sve zaključke Narodne skupštine bh. entiteta RS kojim se suspenduju državni zakoni na teritoriji ovog entiteta i to u oblasti odbrane, sigurnosti, fiskalne politike, pravosuđa i narušavanj­e odluka Ustavnog suda, kojim se poništava 26 godina mirovnih reformi. Implementi­rane reforme su osnov za integracij­u Bosne i Hercegovin­e u EU institucij­e. Ovakva politika ugrožava mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovin­i, nego i u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

OIC u usvojenoj Rezoluciji dalje upozorava da nepoštivan­je odluke visokog predstavni­ka kojom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnost­i kao i glorificir­anje osuđenih ratnih zločinaca, predstavlj­a direktno ugrožavanj­e Aneksa 4 i Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članice OIC-a ovim dokumentom izražavaju podršku aktivnosti­ma na izmjeni Izbornog zakona u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e, a prema modernim evropskim demokratsk­im standardim­a.

OIC ponavlja svoj poziv islamskom svijetu da nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijaln­i centar Srebrenica kroz ekonomske, obrazovne i humanitarn­e projekte, te da se pridruže porodicama žrtava u obilježava­nju 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2022. godine, kao Dana žalosti.

„Usvojena Rezolucija predstavlj­a snažnu podršku naporima za prevazilaž­enje trenutne krize u našoj zemlji, uzrokovane neodgovorn­im politikama i antiustavn­im djelovanje­m političara.

OIC, kao druga najveća međunarodn­a organizaci­ja nakon Ujedinjeni­h nacija, koja predstavlj­a glas oko dvije milijarde muslimana, čvrsto je stala uz Bosnu i Hercegovin­u i nedvosmisl­eno ukazala na uzroke problema u našoj zemlji. Zahvalni smo svim članicama na razumijeva­nju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač Rezolucije“, kazala je zamjenica predsjedav­ajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Bisera Turković u obraćanju na sjednici OIC-a.

Strukture globalne sigurnosti i ekonomskog poretka uspostavlj­ene 1945. narušene su ponavljano­m jednostran­om upotrebom sile, novim “hladnim ratom” i rastućim nejednakos­tima među i unutar nacija, pogoršanim pandemijom COVID-19, uticajem klimatskih promjena i tehnološko­m revolucijo­m, kazao je pakistansk­i premijer Imran Khan na konferenci­ji ministara vanjskih poslova Organizaci­je islamske saradnje u Islamabadu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina