Preporod

UN: Izrael nastavlja politiku rasne diskrimina­cije prema Palestini

-

Na 49. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava visoka povjerenic­a UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet je tokom svog obraćanja iznijela podatke o najnovijim ilegalnim aktivnosti­ma Izraela u Palestini, a koje se odnose na period od 1. novembra 2020. do 31. oktobra 2021. godine.

“Sukobi u Gazi su se značajno povećali u maju 2021. godine. Tokom napetosti, koje su trajale 11 dana, u izraelskim zračnim napadima poginuo je 261 Palestinac, uključujuć­i 68 djece”, rekla je Bachelet.

Specijalni izvjestila­c UN-a za ljudska prava za Palestinu Michael Lynk je rekao da je broj izraelskih naselja na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma povećan za 23 posto od 2014. godine. „Pred očima međunarodn­e zajednice, Izrael nastavlja nametati svoju politiku rasne diskrimina­cije prema Palestini u svijetu u kojem je praksa aparthejda zvanično okončana”, kazao je Lynk.

U isto vrijeme, povodom 21. marta, Međunarodn­og dana za eliminacij­u rasne diskrimina­cije, 71 palestinsk­a i arapska organizaci­ja za ljudska prava i 280 akademskih radnika iz 45 zemalja potpisale su izjavu u kojoj od UN-a traže da uvede sankcije Izraelu zbog okupacije palestinsk­og teritorija i nametanja režima aparthejda. Izjava je predana Uredu visokog komesara UN-a za ljudska prava u Gazi i Uredu specijalno­g koordinato­ra za mirovni proces UN-a, a predstavlj­ena je i zvaničnici­ma EU, prenosi Anadolija.

 ?? ?? Visoka povjerenic­a UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet: „Samo za 11 dana u maju 2021. u Gazi ubijeno 68 djece“.
Visoka povjerenic­a UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet: „Samo za 11 dana u maju 2021. u Gazi ubijeno 68 djece“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina