Preporod

Zelenski na Forumu u Kataru: Ovo smo svi vidjeli u Halepu

-

„Moramo osigurati da ovaj, nadolazeći, sveti mjesec ramazan ne bude zasjenjen bijedom ljudi u Ukrajini“, kazao je, između ostalog, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski u obraćanju videolinko­m na međunarodn­oj konferenci­ji Doha Foruma u Kataru, pozivajući na dodatne napore učesnica zemalja foruma za zaustavlja­nje agresije Rusije na njegovu zemlju.

“U našoj zemlji ima više od milion muslimana. Ruski projektili i bombe smrtonosna su prijetnja za sav naš narod. Pogledajte, molim vas, gradove Ukrajine, koje ruska vojska svakodnevn­o uništava. Pogledajte naš grad Mariupolj. Ovo smo svi vidjeli u Halepu. Ruševine, bol i uništenje ljudi.

Samo u jednom od naših gradova, u Mariupolju koji su blokirale ruske trupe, bilo je oko 4.000 muslimana. Već tri sedmice u džamiji u Mariupolju skrivaju se žene, djeca i starci. Ali, Rusija za to nije kažnjena, kao što nije kažnjena za ono što je učinila nakon zauzimanja Krima. A tamo su ruske represije usmjerene upravo na muslimansk­i dio stanovništ­va poluotoka”, rekao je Zelenski.

„Tražim od vas da povećate proizvodnj­u energije kako biste osigurali da svi u Rusiji shvate da nijedna zemlja ne može koristiti energiju kao oružje za ucjenu svijeta. „Budućnost Evrope zavisi od vaših napora“, kazao je Zelenski.

 ?? ?? Volodimir Zelenski: “U našoj zemlji ima više od milion muslimana. Ruski projektili i bombe smrtonosna su prijetnja za sav naš narod.“
Volodimir Zelenski: “U našoj zemlji ima više od milion muslimana. Ruski projektili i bombe smrtonosna su prijetnja za sav naš narod.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina