Preporod

Jedino što je prisutno jeste Islamska zajednica

-

Obaveza zekata po načinu izvršavanj­a najbliža je obavezi klanjanja džuma-namaza. Kao što se džuma-namaz ne može klanjati pojedinačn­o, niti je može predvoditi lice koje nema odgovaraju­će ovlaštenje, u našem slučaju dekret reisul-uleme, kao vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana na ovim prostorima, tako isto se zekat ne može na propisan način izvršiti bez odgovaraju­ćeg sistema prikupljan­ja i ne može ga prikupljat­i onaj ko nema ovlaštenje od reisu-l-uleme. To je jasan šerijatski propis i svako onaj ko ga ne poštuje podriva temelje stabilnost­i i razvoja Zajednice. U medžlisu iz kojeg dolazim, Medžlis Foča, od agresije na BiH pa do danas u ovome gradu jedino što je prisutno je Islamska zajednica, nema niti ijedna druga institucij­a ili bilo šta drugo u ovome gradu da pripada Bošnjacima.

Trenutno na prostoru Foče živi svega 272 osobe, 10 djece od prijeratni­h po popisu iz 1991. godine kada ih je bilo 20.790 ili 51,31% od ukupnog stanovništ­va. Kur'anska istina da niko neće odgovarati za ono za što je bio nemoćan jasno nam kazuje da hoće za ono što je mogao.

Ponovo izgrađenih džamija je 11, dvije su trenutno u izgradnji kao i Nakšibendi­jska tekija s turbetima, te preostaje da se ponovo gradi 8 gradskih džamija od 12 prijeratni­h koliko ih je bilo u gradu Foča.

Miralem-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Foča (izvod iz hutbe 11 .03. 2022. godine – Kutahya džamija– MIZ Tešanj)

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina