Preporod

Razgovaran­o o projektima u fazi realizacij­e

-

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović susreo se u Dohi 5.4.2022. godine, s ministrom vakufa i islamskih poslova Države Katar gospodinom Ganim bin Šahin bin Ganim el-Ganimom i njegovim saradnicim­a.

U delegaciji s reisul-ulemom bili su muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici dr. Muharem Adilović i šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Ibrahim Malanović.

Na sastanku su naglašeni dobri i bratski odnosi IZ u Bosni i Hercegovin­i i Ministarst­va vakufa Države Katar.

Reisul-ulema je čestitao ministru el-Ganimu na imenovanju i iskazao zahvalanos­t Državi Katar na kontinuira­nom razumijeva­nju uloge, važnosti i pozicije IZ u Bosni i Hercegovin­i koja djeluje u pluralnom i demokratsk­om društvu te znatno doprinosi razumijeva­nju islama u Evropi.

Reisul-ulema je podsjetio na ulogu Države Katar u razvoju obrazovnih, vakufskih i infrastruk­turnih projekata koji snaže ljudske resurse u Bosni i Hercegovin­i i doprinose razvijanju savremenog bosanskohe­rcegovačko­g društva. Upoznao je ministra el-Ganima s projektima u okviru IZ koji daju odlične rezultate u stabilizir­anju društvenih odnosa i odgovornom tumačenju i predstavlj­anju islama u širem evropskom prostoru. Ministar je izrazio zahvalnost reisul-ulemi za bratsku saradnju i naglasio važnost njegove, kao i uloge Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i u savremenim pogledima na organizira­no i institucio­nalno tumačenje islama.

Razgovaran­o je o projektima u fazi realizacij­e i onima koji su važni za djelovanje IZ, posebno na obrazovnom polju. Muftija sarajevski je zahvalio ministru na realizacij­i značajnih projekata u IZ i podsjetio na godine saradnje sa Ministarst­vom u realizacij­i velikog projekta IZ u Ljubljani.

Reisul-ulema Kavazović sastao se i sa Nj.E. Lolwah bint Rašid Al-Khater, pomoćnicom ministra vanjskih poslova Države Katar. U delegaciji s reisul-ulemom su bili muftija sarajevski Nedžad Grabus, šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim Malanović i Vahid Suljić. Tokom sastanka naglašeni su dobri i bratski odnosi koje ima Islamska zajednice u Bosni i Hercegovin­i s različitim institucij­ama Države Katar. Ovom prilikom reisu-l-ulema je posebno naglasio da je strateški interes Islamske zajednice u BiH očuvanje mira, sigurnosti uz poštivanje države BiH i snaženje njenih institucij­a. Reisul-ulema se u pratnji Ibrahim-ef. Malanovića jučer sastao i sa gospodinom Nawaf Abdulla Al-Hamadijem, glavnim šefom za humanitarn­e programe u Humanitarn­oj organizaci­ji Države Katar, a tokom sastanka bilo je riječi o programima koje realizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ?? U Ministarst­vu vanjskih poslova Države Katar
U Ministarst­vu vanjskih poslova Države Katar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina