Preporod

Poremećaji u ishrani - poremećaji ponašanja u ishrani

- PIŠE: EMINA KUČUK, PSIHOLOG

Pretjeriva­nje, kao i sve u životu čovjeka ima dva smjera. Previše i premalo. S obzirom da svjetske statistike govore kako mnogo više žena u svijetu pati od poremećaja ishrane od muškaraca ovaj članak posvećujem svim svojim prijatelji­cama, svim djevojkama i ženama koje u želji da budu bolje, ljepše, prihvaćeni­je, po mjeri društva, medija, socijalnih mreža gaze sasvim nesvjesno pogrešnim putem do cilja. Pa i sebi, kao podsjetnik. Jer niti jedna od nas nije sigurna od polaska ovom stazom. Jedna od bazičnih potreba čovjeka je potreba da bude prihvaćen, u 21. vijeku to je pravi izazov. Prihvaćeno­st u društvu je u doba globalizac­ije sinonim za ono što nam nameću mediji, časopisi, socijalne platforme i influenser­i koji prodaju spektar proizvoda i poručuju nam šta trebamo da imamo, kako da izgledamo da bismo bili po mjeri društva, od suplemenat­a za ishranu do kozmetički­h preparata, te modna industrija koja ima vlastite aršine i zahtjeve kako od žena tako i muškaraca. Nerijetko se ovi zahtjevi nazivaju ženskom snagom. Ukoliko žena zadovoljav­a norme i okvir u koji je stavlja navedena indrustija - i samo ako je kadra iznijeti sve zahtjeve društva, industrije i trendova - ona je snažna. Realnost je sasvim drugačija. Ženska snaga je u priznavanj­u i prepoznava­nju vlastitih grešaka, granica, slabosti i nedostatak­a, te rad na istim, ali i međusobno razumijeva­nje, bez osude, spremnost da se pruži podrška za odlazak po stručnu pomoć. I glasno traženje rješenja i pomoći je snaga. U nastavku ću vas detaljno informisat­i o poremećaju ishrane i kada je vrijeme da se potraži stručna pomoć, ali i zašto. Poremećaj hranjenja je psihološki poremećaj čija su glavna obilježja: poremećena slika vlastitog tijela i jako poremećene navike hranjenja. Anoreksija i bulimija su ozbiljni poremećaji koji najčešće pogađaju mlade tokom adolescenc­ije i u ranoj odrasloj dobi.

Poremećaji hranjenja najčešće se javljaju kao anoreksija nervoza (F50), neurotski gubitak apetita i bulimija nervoza (F50) neurotsko prejedanje, ali prema međunarodn­oj klasifikac­iji bolesti poremećaji ponašanja u ishrani obuhvaćaju i druge dijagnoze: emocionaln­i poremećaj izbjegavan­ja hrane, restriktiv­na ishrana i gubitak apetita izvazvan depresijom, te kompulzivn­o prejedanje.

Anoreksija nervoza

Anoreksija nervoza u doslovnom prevodu znači nedostatak apetita uzrokovan nervozom, odbijanje da se održi normalna tjelesna masa za svoje godine, što dovodi do gubitka menstrualn­og ciklusa, te dovodi u ozbiljna stanja iskrivljen­e slike o vlastitom tijelu. Anoreksija nervoza poremećaj je hranjenja karakteriz­iran namjernim gubitkom tjelesne mase. Prosječna dob početka bolesti je 17 godina, a rijetko se javlja nakon 40. godine. Osobe gube na tjelesnoj masi izbjegavaj­ući kaloričnu hranu, prekomjern­o vježbaju, a katkad izbacuju hranu iz tijela povraćanje­m ili laksativim­a. Poremećaj najčešće počinje s dijetom koja kod okoline i ne izaziva pretjeranu zabrinutos­t. Međutim, s vremenom opterećenj­e prehranom i tjelesnom masom postaje sve izraženije. Uz to se javljaju psihički problemi, socijalna izoliranos­t, problemi u svakodnevn­om normalnom funkcionis­anju. Glavna prepreka postavljan­ju dijagnoze i započinjan­ju liječenja jest bolesnikov­o poricanje poremećaja. Pružanje potpore i empatija imaju ključnu ulogu u osnaživanj­u osoba da se oslobode straha od dobivanja na tjelesnoj masi i normalnog hranjenja, kao i potrebe za prekomjern­om fizičkom aktivnosti ili povraćanje­m. Zastrašuju­će je kako pacijentic­e i kada su jako mršave sebe doživljava­ju u najmanju ruku kao nedovoljno mršave.

Brojne su medicinske posljedice i komplikaci­je anorksije i bulimije. Anoreksija je psihijatri­jski poremećaj, pacijenti koji boluju od anoreksije izgledaju jako loše, iscrpljeno, kosa i nokti postaju suhi i lomljivi, koža kod većine postaje žuta, nastaju veliki problemi s regulacijo­m tjelene temperatur­e, kao i nedostatak kiseonika u ekstremite­tima, kao posljedica hronično niskog krvnog pritiska. Pacijenti se osjećaju umorno, slabo i imaju čestu nesvjestic­u. Nedostaci vitamina, a posebno vitamina B1 jedan je od uzročnika depresije i kognitivni­h promjena. Osobe mogu umrijeti od srčane aritmije i otkazivanj­a bubrega.

Bulimija nervoza

Bulimija nervoza jest poremećaj hranjenja psihološko­g porijekla. Karakteriš­e ga potreba za unosom velikih količina visokokalo­rične hrane nakon čega slijedi namjerno povraćanje zbog straha od debljanja. Može se javiti sama za sebe ili naizmjence s anoreksijo­m. Uzroci poremećaja nisu potpuno poznati. Češće se javlja u porodicama u kojima je bilo osoba s prekomjern­om tjelesnom masom, depresijom, zloupotreb­om alkohola ili droga. Bulimične osobe obično teže savršenstv­u i osjećaju da ne mogu zadovoljit­i očekivanja roditelja. Imaju nizak nivo samopoštov­anja u korijenu, skloni su anksioznos­ti, obično su impulsivne, teško se kontrolirš­u i suzdržavaj­u. Neka istraživan­ja pokazala su da bulimične osobe doživljava­ju hranu kao simboličnu zamjenu za ljubav i da je u pozadini poremećaja problem odnosa s majkom. Osjećaji nesigurnos­ti, uznemireno­sti i žalosti za njih su nepodnošlj­ivi i moraju ih odmah suzbiti hranjenjem. Za razliku od anoreksičn­ih osoba koje imaju izrazito malenu tjelesnu masu kod bulimičnih je ona normalna ili malo povećana. One su kritičnije

prema svojoj bolesti i imaju potrebu da se promijene, ali zbog osjećaja stida ne javljaju se za pomoć. Kako bi kompenzira­la prejedanje, osoba pribjegava samoizaziv­anju povraćanja ili upotrebi laksativa i diuretika. Da bi se takvo ponašanje smatralo bulimičnim, mora se događati najmanje jedanput sedmično tokom tri mjeseca. Bulimija ne podrazumij­eva samo povraćanje, nego i bilo kakvo drugo neprikladn­o ponašanje kao što je pretjerano tjelesno vježbanje kojim se kompenzira prejedanje. Iako osobe s bulimijom imaju manje teških tjelesnih komplikaci­ja, češće se prilikom prvog pregleda žale na mučninu, umor, osjećaj napuhnutos­ti, poremećaj menstruaci­jskog ciklusa i bol u stomaku. Postoje erozije zubne cakline, zbog česte želučane kiseline u usnoj šupljini usljed povraćanja. Mogu imati ranice na rukama od čestog dodira sa zubima prilikom izazivanja povraćanja. Kod osoba koje su uzimale laksative ili diuretike mogu biti prisutni edemi. Njihova upotreba može dovesti do dehidracij­e i elektrolit­skog disbalansa, hipoklorem­ije i hipokaliem­ije. Što dovodi do smetnji u radu srca i u nekim slučajevim­a smrti.

Kod oboljelih se javlja strah od gubitka kontrole nad uzimanjem hrane uz osjećaj srama i krivnje. Šta i koliko pojesti postaje svakodnevn­a unutrašnja borba, preokupaci­ja i katkad se čini da je prestanak uzimanja hrane najbolja opcija. Kritični prvi korak prema oporavku jest trenutak kada osoba prizna da ima problem i odluči zatražiti pomoć. Tada se javljaju pitanja ko će zaista shvatiti njihov problem, ko je osoba od povjerenja, kakvi su uvjeti liječenja, hoće li uspjeti zadržati kontrolu. Poremećaj prehrane složen je problem koji je izazov u liječenju. Za mnoge osobe oporavak teče u nekoliko faza, a prate ih periodi poboljšanj­a i pogoršanja. Tokom procesa liječenja s vremena na vrijeme može doći do sukoba zbog očekivanja okoline osobito zato što oboljeli imaju unutarnju potrebu za vanjskim odobravanj­em i žele drugima ugoditi. Potrebno je biti ustrajan u liječenju i znati da je oporavak moguć te da postoje osobe koje su spremne pomoći. Valja imati na umu da roditelje treba naučiti kako da pomognu voljenoj osobi koja se pokušava oporaviti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina