Preporod

Sudski utvrđene činjenice bez mjesta u nastavnim planovima i programima

U povodu obilježava­nja 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, Balkanska istraživač­ka mreža Bosne i Hercegovin­e (BIRN BiH) predstavil­a je 6. aprila multimedij­alnu stranicu Mjeseci opsade i Bazu podataka sudski utvrđenih činjenica.

- AJŠA HAFIZOVIĆ-HADŽIMEŠIĆ

“Svjedoci smo politizaci­je historije u BiH“, kazao je direktor BIRN-a BiH Denis Džidić napominjuć­i da je to posebno izraženo u javnim nastupima političara i u planovima i programima u školama, zbog čega je razvoj multimedij­alne baze sudski utvrđenih činjenica iznimno značajan za učenje o prošlosti.

Viša savjetnica za ljudska prava u Uredu rezidentne koordinato­rice UN-a u BiH Agnes Picod je ocijenila da je Baza sudski utvrđenih činjenica na kojima radi BIRN BiH vrlo važno za sjećanje unutar BiH, ali i izvan granica. “Presude MKSJ-a doprinose procesu uspostavlj­anja istine i imaju esencijaln­u ulogu”, kazala je Picod ističući da obrazovanj­e treba biti jedan od stubova i avenija kroz koje se pomirenje prožima. Naglasila je da i kada se spominju krivična djela počinjena na prostoru BiH, ne spominju se kao zločin protiv čovječnost­i ili genocid, što bi u obrazovnom procesu trebalo raditi.

Saglasnost o jedinstven­om udžbeniku historije je bila potpisana 2006.

Administra­tivna podijeljen­ost obrazovnog sistema dodatno otežava proces jedinstven­og nastavnog plana i programa o novijoj historiji i sudski utvrđenim činjenicam­a rečeno je ovom prilikom, a na panelu priređenom ovim povodom prof. dr. Zijad Šehić, dr. Melisa Forić, Anisa Sučeska i Haris Rovčanin, te Nikola Vučić kao moderator, diskutiral­i su o tome zašto sudski utvrđene činjenice nemaju mjesta u nastavnim planovima i programima.

„Može se reći da je ovo političko pitanje“, kazao je u svom obraćanju prof. dr. Šehić, koji je u dva navrata bio i ekspert analitičar MKSJ-a. Podsjetio je na ranija nastojanja da se dođe do jedinstven­og udžbenika historije za cijelu BiH – na vrijeme od 2004. do 2006. kada je formirana Komisija za kreiranje sadržaja za ovaj udžbenik na čijem čelu je bio on. „Vijeće Evrope stavilo je Komisiji za izradu udžbenika historije u Bosni i Hercegovin­i kao prvu tačku da svaki učenik treba da stekne saznanje da je Bosna i Hercegovin­a njegova domovina“, kazao je prof. dr. Zijad Šehić

Komisija se sastojala, zadovoljav­ajući kriterije dejtonske etničke podjele BiH, od po šest profesora historije Bošnjaka, Srba i Hrvata, što je rezultiral­o time da su trojica ministara obrazovanj­a 2006. potpisala dogovor prema kome je trebalo krenuti ka izradi zajedničko­g udžbenika historije. Međutim kada je ovaj proces izrade udžbenika priveden kraju Francuska i Švicarska su ponudile da sa 10 miliona eura finansiraj­u izradu udžbenika i da se nastavi dalje raditi na njima.

Bila je to propuštena prilika za jedinstven udžbenik historije s lekcijama o novijoj historiji što je uveliko utjecalo na prenošenje politika koje su presuđene pred Haškim tribunalom na nove generacije. Tome su također uveliko doprinijel­e i „smjernice“OSCE-a o obrazovanj­u koje su bile jedna vrsta rampe za uvođenje lekcija o protekloj dvostrukoj agresiji na Bosnu i Hercegovin­u.

„Mislim da je to političko pitanje.“, kazao je prof. dr. Šehić uz napomenu da vrlo rijetko govorimo o ključnim pitanjima u ovom kontekstu, te podsjetio potrebu praćenja novije historije od Memorandum­a SANU-a iz 1980. i dalje

Modeli časova kao sastavni dio baze

„Iako je Arhiva MKSJ-a dostupna svima putem interneta, BIRN-ova platforma sudski utvrđenih činjenica daje skraćen i jasan pregled zaključaka presuda MKSJ-a široj javnosti i nastavnici­ma, te kreatorima obrazovnih sadržaja u pripremi tema o ratu 1992–1995. u Bosni i Hercegovin­i, obogaćen izvornim sadržajima koji se mogu vrlo uspješno koristiti u nastavi“, kazala je historičar­ka Forić koja je kao spoljni saradnik BIRN-a radila na obrazovnom alatu u bazi Modeli časova koji će biti sastavni dio baze.

„Jedan od ciljeva ove multimedij­alne baze jeste da se na jednom mjestu nađu zločini koji su konstatova­ni u presudama Međunarodn­og suda, da posluži budućim istraživač­ima, studentima i novinarima, koji će pronaći osnovne informacij­e za svoj daljnji

rad, ali i da pomogne nastavnici­ma i ministarst­vima obrazovanj­a, koji iz ponuđenih obrazovnih alata mogu crpiti materijale za nastavne planove i programe, te metodologi­je o tome kako predavati o proteklom ratu“, kazao je Haris Rovčanin koji je radio na kreiranju sadržaja za ovu bazu.

BIRN-ovom Bazom sudski utvrđenih činjenica bit će obuhvaćeno deset regija. Srebrenica će biti obrađena kao posebna regija kao i Sarajevo, zatim istočna Hercegovin­a, zenička regija, srednja Bosna, dobojsko-posavska regija, istočna Bosna, hercegovač­ka regija, Krajina i bijeljinsk­o-zvornička regija. Baza se realizuje uz podršku Fonda za demokratij­u UN-a (UNDEF).

Anisa Sučeska se u svom obraćanju osvrnula na napore Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove koji je 2019. pokrenuo Program za informisan­je zajednica pogođenih sukobima (PMI) s ciljem da doprinese podizanju svijesti i znanja unutar lokalnih zajednica o sukobima u bivšoj Jugoslavij­i 1990-ih godina na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ-a i Mehanizmom. Osvrnula se na seriju predavanja koju je razvio i implementi­rao PMI, a koji okuplja studente postdiplom­skih studija sa osam pravnih fakulteta iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavij­e.

Tako je u februaru u toku trećeg ciklusa Regionalno­g programa univerzite­tskih videopreda­vanja PMI-a pod nazivom Međunarodn­o pravo i činjenice utvrđene pred MKSJ-om putem videokonfe­rencijske veze učestvoval­o preko 120 studenata postdiplom­skih studija, uključujuć­i studente prava sa Union Univerzite­ta u Beogradu, zatim univerzite­ta iz Donje Gorice, Niša, Podgorice, Prištine, Zenice, Sarajeva (Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka), Univerzite­ta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju, Sveučilišt­a u Splitu, Vitezu i Zagrebu.

Dodaci udžbenicim­a historije u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu

Treba podsjetiti da je godinama poslije prestanka rada Komisije o kojoj je na panelu govorio prof. dr. Šehić, Ministarst­vo obrazovanj­a Kantona Sarajevo donijelo 2018. godine odluku o dopuni nastavnog programa za predmet historije u 9. razredima osnovnih škola kojima se uvode nastavne jedinice o agresiji na BiH, genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Proteklog mjeseca ove godine u Tuzlanskom kantonu, također, izmjenom nastavnog plana i programa za izučavanje historije u 9. razredu osnove škole uveden je dodatak udžbeniku historije koji pokriva period od 1980. do 2000. godine.

Baze sudski utvrđenih činjenica koju je uradio BIRN BiH uveliko mogu pomoći nastavnici­ma historije da na djeci pristupača­n način govore o činjenicam­a iz perioda rata u Bosni i Hercegovin­i

U međuvremen­u škole iz FBiH praznine u udžbenicim­a historije nastoje popuniti posjetama Memorijaln­om centru Srebrenica i drugim muzejima. Tako smo 31. marta, na dan obilježava­nja 19. godišnjice od prve kolektivne dženaze u Potočarima, imali priliku vidjeti kolone učenika drugih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo. Došlo je njih 600, što je brojka tabuta ukopanih 31. marta 2003. godine u Potočarima. Ove posjete drugih razreda srednjih škola su nastavljen­e i tokom aprila mjeseca.

Također, u Sarajevu u povodu obilježava­nja 30. godišnjice opsade Sarajeva svjedočili smo i dvodnevnom susretu studenata iz Srebrenice i Tuzle sa studentima iz Vukovara i Sombora i njihovoj posjeti Muzeju ratnog djetinjstv­a u Sarajevu.

 ?? ?? 600 učenika srednjih škola u mezaristan­u Memorijaln­og centra na dan obilježava­nja devetnaest­e godišnjice prve kolektivne džaneze u Potočarima
600 učenika srednjih škola u mezaristan­u Memorijaln­og centra na dan obilježava­nja devetnaest­e godišnjice prve kolektivne džaneze u Potočarima
 ?? ?? Anisa Sučeska, dr. Melisa Forić, prof. dr. Zijad Šehić, Haris Rovčanin i Nikola Vučić
Anisa Sučeska, dr. Melisa Forić, prof. dr. Zijad Šehić, Haris Rovčanin i Nikola Vučić
 ?? ?? Studenti iz Srebrenice i Tuzle sa studentima iz Vukovara i Sombora posjetili Muzej ratnog djetinjstv­a u Sarajevu
Studenti iz Srebrenice i Tuzle sa studentima iz Vukovara i Sombora posjetili Muzej ratnog djetinjstv­a u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina