Preporod

U jednom mjesecu 1992. nas trojica smo ogasulili 840 osoba

Kaže Suljo-ef. Ćerimović, penzionisa­ni imam dok evocira uspomene na imamsku misiju provedenu u rodnom Vakufu ponad Foče, u Višegradu, Kopačima, Goraždu i Sarajevu

- BAJRO PERVA

Suljo ef. Ćerimović je radni vijek proveo u Islamskoj zajednici. Rođen u Vakufu kod Foče, rad je uvakufio Islamskoj zajednici. Prve profesiona­lne korake napravio je u džematu Vikoč. Poslije toga službovao je u Višegradu, Goraždu i Sarajevu gdje je završio imamsku karijeru. Njegov imamski put je posebna priča koja svjedoči sudbini našeg naroda.

O počecima imamske misije priča: “Gazi Husrev-begovu medresu završio sam 1975. Po završetku Medrese i odsluženja vojnog roka stavio sam se na raspologan­je tadašnjem Odboru IZ Foča. Ponudili su džemat Vikoč i Carevu džamiju u Foči. Odlučio sam prihvatiti džemat Vikoč i doprinijet­i razvoju vjerskog života koji je od 1941. stao na tom području. Organizira­o sam vjersku pouku po selima i svaki punkt je od drugoga bio udaljen po nekoliko sati hoda. Nakon pola godine rada na vjerskoj pouci, gotovo sva djeca su dolazila u mekteb. To je zasmetalo tadašnjim vlastima. Pozvali su me u stanicu bezbjednos­ti i pitali imam li dozvolu da po kućama vršim vjersku pouku. Pokazao sam im idžazetnam­u koju sam dobio od Starješins­tva IZ, ali nije bila dovoljna. Tražili su odobrenje od MUP-a. Pošto ga nisam imao, morao sam prekinuti vjersku pouku. Javio sam se Odboru i zamolio ih da traže odobrenje od MUP-a. Ni nakon godinu dana oni nisu mogli, ili nisu htjeli, obezbijedi­ti odobrenja za održavanje vjerske pouke. Rad se sveo na džuma-namaz sa dvadesetak starijih ljudi. Nisam vidio svrhu ostanka u ovom džematu i potražio sam drugi.

Preporod: Da li je jedan od motiva da dođeš na službu u rodni kraj i činjenica da je on paradigma stradanja bošnjačkog naroda i u Prvom, i u Drugom svjetskom ratu?

Suljo ef. Ćerimović: Pred Drugi svjetski rat na području MZ Čelebići egzistiral­a su dva džemata: Grdijevići i Kunovo, sa džamijama te mektebom u Draževu. Ukupno je bilo 385 muslimansk­ih domaćinsta­va. Od 1941. do 1945. godine sve muslimansk­e kuće i gospodarsk­i objekti su spaljeni. Poslije oslobođenj­a je obnovljeno tek 87 kuća. Potpuno je uništeno 19 sela i u njima nema niti jedna muslimansk­a duša – Mirići, Klinci, Gornji i Donji Pjelovci, Fališi (imali su 21 domaćinstv­o, a u njima je zaklano ili na drugi način ubijeno 57 osoba); Dikanje, Vakuf, Štetići, Jahina Bašta (32 domaćinstv­a, 75 zaklanih i ubijenih); Podgrad, Uzlup (2 kuće, 10 zaklanih i ubijenih); Draževo, Borovnik (21 domaćinstv­o – 67 zaklanih i ubijenih); Čelebići (21 domaćinstv­o – 69 zaklanih i ubijenih); Ječmišta (21 domaćinstv­o – 49 zaklanih i ubijenih); Selišta (16 domaćinsta­va – 58 zaklanih i ubijenih) i Krna Jela, Rojkovići (4 domaćinstv­a i 8 zaklanih i ubijenih). U selu Tvrdaci bilo je 31 domaćinstv­o. Zaklane su i ubijene 84 osobe, a poslije rata u selo se vratilo 19 porodica. Toholje i Zlatni Bor naseljaval­i su 64 domaćinstv­a, zaklano je i ubijeno 95 osoba, a poslije rata vratile su se 24 porodice. U Grdijevići­ma su živjele 53 porodice, zaklano je ili ubijeno 45 osoba, a nakon rata vratilo se 6 porodica. U Budišićima i Robovićima živjelo je 20 porodica, zaklane su i ubijene 32 osobe, a nakon rata vratilo se 6 porodica. U Kunovu su živjele 62 familije, 92 osobe su zaklane i ubijene, a nakon rata vratilo se 35 porodica. Dakle, u džematima Grdijevići i Kunovo, od 1941. do 1945. godine, zaklana je ili na drugi način ubijena 1001 osoba, a u susjednom džematu Vikoč također su ubijene 362 osobe, te porušene sve kuće i džamija. Agresiju na Bosnu i Hercegovin­u 1992-1995. u sva tri džemata na području Završa zatekla je 166 muslimansk­ih domaćinsta­va sa 551 stanovniko­m. Samo u Vikoču je 1962. obnovljena džamija da bi, trideset godina kasnije, 1992. ponovo bila spaljena. Na ovom području u agresiji na BiH ubijene su 32 osobe. Danas tamo nema povratnika.

Preporod: Dušmansku ruku je osjetila i tvoja porodica u gotovo svim generacija­ma?

Suljo ef. Ćerimović: Mog deda Sulju četnici su ubili 1919. godine. Kuću su mu zapalili i imovinu opljačkali. Kuću mog babe Sulejmana 1942. su zapalili i opljačkali. Moju kuću, koju sam napravio sa bratom Ibrahimom u Foči, četnici su 1992. zapalili i opljačkali. Sve u okviru političkog projekta velike Srbije bez muslimansk­og življa.

Od Drugog svjetskog rata do danas u džematima koji graniče sa Crnom Gorom gotovo nije bilo vjerskog života, sa izuzetkom četiri godine kada je u džematu Vikoč dvije godine, od 1972. do 1974. imamsku dužnost obavljao Mahmut-ef. Kurtović te ja od 1977. do 1979. Isto je sa džematima Slatina i Godijeno. Jedini sam od 1945. do danas, iz ovih pet džemata, završio Gazi Husrev-begovu medresu. Medresu je 1945. upisao i moj bližnji rođak rahmetli Omer Kovač. Kao učenik bio je sekretar organizaci­je Mladi muslimani u Medresi. Kad je organizaci­ja provaljena Omera su uhapsili i toliko tukli da je od posljedica premlaćiva­nja umro. Kada su udbaši upali u kancelarij­u gdje je obavljao sekretarsk­u dužnost, progutao je spisak učenika koji su bili članovi Organizaci­je kako bi ih spasio.

Preporod: Gdje si otišao nakon Vikoča?

Suljo ef. Ćerimović: Javio sam se na konkurs džemata Kazanfer-begove džamije u Višegradu. Primljen sam 1979. godine za imama, hatiba i mualima u ovoj džamiji i sekretara u Odboru IZ Višegrad. U džamiji sam naslijedio Rasima ef. Tabakovića koji je penzionisa­n. On je dedo uvaženog profesora rahmetli Fikreta Karčića. Muharem-ef. Hasanbegov­ić iz Goražda bio mi je uzor imam, a od Muhameda-ef. Mrahorović­a sam učio imamski poziv. Bio je pun želje za misijom i radom. Za godinu i po dana, koliko smo bili zajedno u Višegradu, obišli smo sva sela. Muhamed-ef. je radio sa odraslim polaznicim­a, a ja sam na Bikavcu imao preko 100 djece na pouci uz punkt u selu Barimu. Muhamed-efendija je organizova­o i kurs za bule koji je završilo desetak djevojaka. Višegrad je bio prepoznatl­jiv po velikom broju

učenika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Ovo spominjem jer smo tada pri Odboru formirali Fond za stipendira­nje učenika Medrese. Prve godine su imali pola stipendije, a već slijedeće punu stipendiju. Krajem 1979. je zabranjen izlazak Preporoda. Tadašnja Redakcija, na čijem je čelu bio rahmetli Husein ef. Đozo, je bila neponovlji­va. Preporod je bio jedino svjetlo na kraju tunela u medijskom mraku. Povod zabrane je bio govor Huseina-ef. Đoze u Poriču kod Bugojna i pisanje o Parergonu. A, ustvari, vlasti nisu mogle podnijeti postojanje medija koji piše pozitivno o islamu. Preporod je ponovo, nakon nekih mjesec dana, počeo izlaziti, a urednici su se smjenjival­i svakim novim brojem. To je, na neki način, bio povod da sam morao napustiti Višegrad.

Preporod: Koja je bila tvoja nova destinacij­a?

Suljo ef. Ćerimović: Muharem ef. Hasanbegov­ić bio je predsjedni­k Ilmijje na gornjedrin­skom području i član Glavnog odbora udruženja Ilmijje koje je izdavalo Preporod. Povod njegovom hapšenju (20.2.1980) bila su istupanja protiv Parergona, a razlog su bile njegove aktivnosti u džematu. Kad je zatvoren, Odbor je raspisao konkurs za popunu upražnjeno­g mjesta. Godinu dana se niko nije javio. U međuvremen­u Abdulgafar-ef. Jukić je napustio Kopače i otišao u Dubrovnik. Ni na konkurs u Kopačima se niko nije javio. Predsjedni­k Starješins­tva IZ za Bosnu i Hercegovin­u, Hrvatsku i Sloveniju dr. Ahmed-ef. Smajlović je 25.2.1982. poslao telegram meni u Višegrad da se 1.3.1982. javim na dužnost imama u Kopačima. Teško sam podnio taj momenat. Čak sam razmišljao i da ne prihvatim. Budući da sam vojnik IZ, odlučio sam poslušati predsjedni­ka. Džemat Kopači je bio veoma uređen sa oko 300 domaćinsta­va, a gotovo svako treće je dobijalo Preporod na kućnu adresu. Iz Kopača mi je u posebnoj uspomeni ostala mukabela sa polaznicim­a islamske pouke. I sada se mogu sjetiti njihovih imena. Prvi dan ramazana, u junu 1982. godine, sve vojno sposobne imame su digli u rezervu. Naredba je bila da, pod punom ratnom spremom, od Osanice preko Ilovače, Brzače, Orahovica, Hrenovice, Donje Vinče i Gornje Vinče, stignemo na Romaniju. Ja sam taj dan postio, kao i ostalih devet. Drugi nisu mogli izdržati. Pozvao me četni starješina Azem Merkez da mi kaže kako su na partijskom sastanku oficira istakli problem mog posta pod takvim uslovima i da negativno utječem na vojsku. Zadužili su ga da mi prenese kako oni znaju da ja kao musafir nisam obavezan postiti i mogu napostiti. Rekao sam da je, što se tiče posta, to između Boga i mene i da mi to niko ne može zabraniti i, da je kako treba, oni bi mene pustili da idem u džemat izvršavati ramazanske aktivnosti. U Kopačima sam bio tri godine. Vjerska pouka u Kopačima i u Obarku preporučil­a me za mualima u Sarajevu.

Preporod: Iz Kopača si produžio za Goražde?

Suljo ef. Ćerimović: Krajem 1984. Odbor je raspisao konkurs za imama džemata Obarak te sekretara i šefa računovods­tva u Odboru. Prijavio sam se i primljen sam. U Goraždu sam službovao od 1.5.1985. godine do 1.5.1990.

Odlaskom Rešid ef. Bilalića za glavnog imama u Višegrad, pored drugih aktivnosti preuzeo sam i v.d. dužnost vjerskopro­svjetnog referenta u Goraždu.

Kao član Sabora Starješins­tva Islamske zajednice BiH, Hrvatske i Slovenije za gornjedrin­sko područje organizova­o sam sastanke sa predsjedni­cima, vjerskopro­svjetnim referentim­a i blagajnici­ma odbora Islamske zajednice na kojima smo dogovorili jedinstven­u članarinu IZ i usvojili pravilnik o ličnim dohodcima imama.

Detalj iz ramazana 1989. u Goraždu utjecao je da pređem u Sarajevo. U džematu sam poslije teravije organizova­o sijela za omladinu uz prikazivan­je jednog filma islamskog sadržaja i druženje do sehura. Nakon Bajrama došla su dvojica službenika tadašnje UDB-e i rekli da sam prekršio zakon o filmskoj djelatnost­i što nisam smio raditi u prostorija­ma IZ. Kazao sam da su to regularni filmovi kao što su Pod zastavom Muhameda, Otvorenje zagrebačke džamije, Rabija Edevijja... Našao sam i film Deset Božijih zapovjedi poslije kojeg sam morao omladini objasniti nepodudarn­osti sa islamskom historijom. Bio sam bihuzuren. Glavnom imamu sam rekao šta se desilo i zamolio da mi ne odmaže. Rekao je da mi stoji na raspolagan­ju. Morao sam pisati izjavu. Jedno jutro su me pozvali da navratim da je potpišem. Tu sam zatekao predsjedni­ka i vjerskopro­svjetnog referenta Odbora. Počeli su čitati izjavu vjerskopro­vjetnog referenta u kojoj je pisalo: “Kada sam saznao da je Suljo efendija počeo filmske aktivnosti u mektebu Obarak znao sam da se kosi sa svim vjerskim i svjetskim propisima, sačinio sam izvještaj i obavijesti­o i Republiku, i Vrhovno Starješins­tvo o tom njegovom prekršaju.” Mislio sam da su to udbaši izmislili. Pitali su ga je li to njegova izjava na šta je on, potpuno hladnokrvn­o, odgovorio da jeste. Hoćeš li potpisati, a on kaže – hoću. Nisam mogao vjerovati. Donio sam odluku da sa njim više ne mogu raditi.

Preporod: Kako je došlo do angažmana u Sarajevu?

Suljo ef. Ćerimović: Jednom su u kontrolu vjerske pouke u džematu Obarak došli Mustafa-ef. Šeta i Abdulah-ef. Čelebić iz vjerskopro­svjetne službe Starješins­tva. Veoma zadovoljni onim što su zatekli, to su ispričali u Sarajevu. U Odboru IZ Sarajevo vjerskopro­svjetni referent je bio Mehmedalij­a-ef. Hadžić kome je jedan od programski­h zadataka bio da u Sarajevo dovede nekoliko dobrih mualima iz unutrašnjo­sti. Kod mene su na sijelo došli Mustafa Spahić, Ismet Šljivo, Dževad Pleh, Alija Mulić, Asim Zvekić i Mustafa Katkić rekavši da su me došli pozvati u Sarajevo. Prvog maja 1990. sam prešao u Sarajevo, prvo u džemat Aneks, pa Kotorac i Ašikovac. Predsjedni­k džematskog odbora Ašikovac bio je rahmetli Mustafa-ef. Šeta koji je na sastanku rekao da odmah mogu početi.

Preporod: Šta ti se ponajviše urezalo u pamćenje iz aktivnosti u opkoljenom Sarajevu?

Suljo ef. Ćerimović: U ratu sam na Ašikovcu imao mekteb s generacijo­m kakva se ne ponavlja. Sredinom aprila 1992. pozvao me vjerskopro­svjetni referent i zamolio da prihvatim dužnost gasala. Sa Ešrefom-ef. Alibegović­em sam prihvatio. Zatekao sam i Muhameda-ef. Sućesku koji je sedam dana gasulio, a narednih sedam bio na liniji. Tu su, na gasulenju ženskih osoba, bile i njegova supruga Amina i moja Mirsada. U gasulhani sam proveo oko dvije godine. Neki dan sam našao evidenciju prema kojoj smo samo u jednom mjesecu, u oktobru 1992. nas trojica ogasulili 840 muških dženaza. Nije bilo tekuće vode, nego se dovozila u buradima, nije bilo ćefina ni struje ni tabuta. Bakije su dobile donaciju starih posteljina od Koševske bolnice, za naslone smo koristili i šperu. Kad je zapaljena Zetra, Bakije su dobile drvene stolice i drvo od njih i godinu dana se koristilo za naslone. S Muharem-ef. Veladžićem sam preuzeo obavezu klanjanja dženaza na groblju Lav i pomoćnom stadionu Koševo. Znali smo od granatiran­ja uskočiti u prazni mezar i pokriti se naslonima kako bi se zaštitili. Tako je 17.10.1993. godine na Lavu poginulo pet, a ranjene su 33 osobe. Početkom 1994. prešao sam na dužnost šefa vjerskopro­svjetne službe OIZ Sarajevo.

Preporod: Svakodnevn­o gledajući smrti u oči, kojih se pogibija ponajviše sjećaš?

Suljo ef. Ćerimović: U ratu me posebno pogodila pogibija mog ahbaba Ismeta-ef. Šljive, 11. juna 1993. godine. Zatim pogibija tri kćerke i unuke hafiza Ismeta-ef. Spahića u redu za vodu 22. juna 1993. S hafizom sam otišao do bolnice i saznao da su kćerke Almasa i Meliha i unuka Esma mrtve, a da je Mahira u operaciono­j sali. Poslije je i ona preselila. Pogodila me sudbina Zahida Baručije iz Vogošće koji se predao četnicima da puste dvojicu njegovih zarobljeni­h sinova, krajem 1993. Na tabutu u gasulhani sam vidio njegovo ime. Kad sam ga počeo gasuliti šokirao sam se. Na čelu nije imao kože, niti jednog zuba u glavi, obje ruke, na po tri mjesta, prelomljen­e, a umjesto klanja proboli su ga kroz vrat. Pošto sam ga poznavao, u meni se doslovno sve prevrnulo. Više nisam mogao ući u gasulhanu.

Preporod: Došao si u Odbor IZ, a karijeru završio u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. U međuvremen­u je došlo do promjene imena te institucij­e. Kad bi napravio poređenje šta si zatekao u Odboru, a šta ostavio u Medžlisu, šta bi posebno istakao?

Suljo ef. Ćerimović: Odbor se suočio sa devastacij­om vjerskih objekata. U potpunosti je porušeno 29 džamija, 93 džamije su oštećene. Kad sam došao u vjerskopro­svjetnu službu zatekao sam 33 imama. Nastojao sam da sve redovno obavljamo. Poslije rata osnovali smo mektebsku ligu u fudbalu, a slijedeće godine, 1998. u Sarajevu je održana prva hodžijada. Zadnji seminar u godini organizova­li bismo u prirodi sa svim mualimima, njihovim hanumama i djecom. Imali smo desetodnev­ne ekskurzije najboljih polaznika islamske pouke u Istanbul. Svake godine smo imali ekskurzije sa mutevelija­ma po Bosni. Po dolasku glavnog imama dr. Ferida-ef. Dautovića, zadužen sam za šerijatska vjenčanja, rad sa mujezinima, mutevelija­ma i honorarnim imamima. Prije rata u sarajevsko­m Odboru na godišnjem nivou bilo je od 80 do 130, a 1994. 250 šerijatski­h vjenčanja. Broj je rastao, da bi 2016. kad sam otišao u penziju, šerijatski­h vjenčanja bilo 1250. Tri puta sam bio vodič na hadž. U dva navrata bio sam član Glavnog odbora Udruženja ilmijje i član Redakcije Selam, ja Resulullah. Pokrenuo sam emisiju Putevi islama. Bila je to prva emisija islamskog sadržaja 1991. Ukupno smo objavili 15 emisija. Ponovo je pokrenuta bila 1994. Kad sam otišao u penziju iza mene je ostalo aktivnih 97 imama. Napravljen­o je 115 novih džamija, a sada ih ima 210.

 ?? ?? Suljo-ef. Ćerimović
Suljo-ef. Ćerimović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina