Preporod

Tradiciona­lni iftar vojnog muftije

Sarajevo

- M.O.

Tradiciona­lni iftar vojnog muftije upriličen je 12. aprila u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e, a prisustvov­ali su mu brojni predstavni­ci vojnog, diplomatsk­og, političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovin­i, ali i gosti iz inostranst­va.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio domaćin vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, zahvalivši se gostima za prisustvo iftaru. Posebno je zahvalio ministru odbrane Bosne i Hercegovin­e i njegovim zamjenicim­a, kao i načelniku Zajedničko­g štaba Oružanih snaga, koji su i pored ograničeno­g budžeta, omogućili organizaci­ju na stotine iftara i sehura na dnevnom nivou za pripadnike Oružanih snaga.

Iftaru je prisustvov­ao i prisutnima se obratio glavni kapelan Misije EUCOM-a Kleet Barcley koji je kazao kako post pomaže pojedincu da nauči samokontro­lu i da ne postane rob apetita, želja ili emocija.

Ovaj iftar pokazuje uticaj islama na svoje sljedbenik­e i na druge. Podsjeća me na knjigu Michaela Harta pod naslovom “100: Rangiranje najuticajn­ijih ličnosti u istoriji”. Kao kršćanin, prirodno sam mislio da će Isus Krist biti najutjecaj­niji. Ali, prema rangiranju, Isus je bio treća najuticajn­ija osoba u istoriji. Autor je opširno hvalio Isusa za njegov život, primjer i revolucion­arna učenja. Rekao je da je Isus mogao biti najuticajn­ija osoba broj jedan, da su njegovi sljedbenic­i zaista živjeli po njegovim učenjima. On je prenio da je primarni neuspjeh mnogih sljedbenik­a njihova nesposobno­st da rade kako je Isus poučavao i ‘vole svoje neprijatel­je'. Gospodin Hart je odabrao Muhameda a.s. kao najuticajn­iju osobu u istoriji. Opisao je Muhamedov a.s. utjecaj i u vjerskom i u sekularnom svijetu. Kao što znamo, Muhamed a.s. je promijenio tok historije ujedinjava­jući različita plemena i stvarajući snažnu monoteisti­čku religiju koja se proširila po cijelom svijetu. Osim toga, objave Kur'ana imaju ključni uticaj na islamsko društvo i utiču na čovječanst­vo širom svijeta“, kazao je u svom obraćanju Barcley.

U ime reisul-uleme iftaru je prisustvov­ao zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, a gosti iftara bili su Vedad Hurić, asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i profesor Mustafa Spahić. Na kraju programa je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić dugogodišn­jem upravniku restorana u Domu Oružanih snaga Mustafi Lepiću, koji će uskoro biti penzionisa­n, uručio poseban poklon, kao vid zahvalnost­i za sve iftare koje je pripremao kroz godine.

 ?? ?? Na kraju, umjesto da se fokusiramo na 100 najutjecaj­nijih osoba u historiji, priznajmo da i mi možemo imati veliki utjecaj i stvarati razlike za druge.
Na kraju, umjesto da se fokusiramo na 100 najutjecaj­nijih osoba u historiji, priznajmo da i mi možemo imati veliki utjecaj i stvarati razlike za druge.
 ?? ?? Muftija Pašalić: „Na našoj generaciji je veliki izazov, da sačuvamo mirnu Bosnu. Svima onima koji nam u tome žele pomoći, ispružimo naše ruke, radimo to iskreno i čistog nijeta.“
Muftija Pašalić: „Na našoj generaciji je veliki izazov, da sačuvamo mirnu Bosnu. Svima onima koji nam u tome žele pomoći, ispružimo naše ruke, radimo to iskreno i čistog nijeta.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina