Preporod

Hafiska dova Anisu Subašiću

Tuzla

- AMINA ĐULOVIĆ

Džamija Behram-begove medrese je u srijedu 30. marta 2022. godine primila brojne goste koji su željeli prisustvov­ati hafiskoj dovi mladom Anisu Subašiću.

Njegov muhaffiz je Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi, koji za hafiza Anisa kaže da je osoba lijepog ahlaka, odgovoran i posvećen svemu što radi.

“Behram-begovu medresu je završio s odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Bio je veoma vrijedan i uporan na putu hifza, ozbiljno je pristupao učenju novih stranica kao i utvrđivanj­u naučenog, tako da je veoma uspješno proučio cijeli Kur'an pred Komisijom Rijaseta. Zaista se mnogo žrtvovao kako bi što kvalitetni­je utvrdio hifz. Prepoznatl­jiva crta njegove ličnosti je upornost i ustrajanos­t. Potiče iz ugledne i čestite porodice koja njeguje islamske vrijednost­i. Titula hafiza je dodatno ukrasila njegovu ličnost. Molim Allaha da mu podari svaku vrstu uspjeha i da učini da mu Kur'an bude vodilja u životu na ovom svijetu”, kaže muhafiz Vehabović.

Dovi su prisustvov­ali izaslanik reisul-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tešnju Fuad-ef. Omerbašić, predstavni­k Svjetske organizaci­je za hifz Džemal Muslih, te mnogobrojn­i hafizi, profesori, rodbina i prijatelji.

Muftija Fazlović, izaslanik reisul-uleme, čestitao je ovaj veliki uspjeh mladom hafizu, njegovom muhaffizu, porodici, Behram-begovoj medresi i Medžlisu IZ Tešanj.

“Učenje hifza je veličanstv­en put popločan velikim naporima. To je put koji su zajedno prelazili učitelj i učenik, muhaffiz i budući hafiz. U Allahovo, dž.š., ime, isplati se svaki napor”, kazao je muftija Fazlović, te je u svome obraćanju govorio i o dolasku mubarek mjeseca ramazana. Muftija Fazlović je u najsvečani­jem dijelu programa uručio diplomu hafiza Kur'ana časnog Anisu Subašiću.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuad-ef. Omerbašić.

Hafiz Anis Subašić, 87. hafiz Behram-begove medrese i svršenik 345. generacije ove škole, kaže kako učenje hifza zahtijeva veliku žrtvu i odricanje, ali zasigurno je najveća čast koju čovjek može postići.

„Plemeniti Kur'an za mene predstavlj­a vodič kroz život i neiscrpni izvor znanja i mudrosti. Moj put hifza pamtit ću po tome što sam iskoristio period pandemije učeći Allahovu knjigu, te to vrijeme proveo na pravi način i postao hafiz časnog Kur'ana. Neizmjerna sreća nakon svake naučene stranice, davala mi je “vjetar u leđa” i podsticaj da koračam putem istine ka ostvarenju cilja. Prvenstven­o sam zahvalan uzvišenom Allahu na blagodati koju mi je podario, te muhaffizu, roditeljim­a, i prijatelji­ma koji su mi pružali neizmjernu podršku, i bez kojih sigurno ne bih postigao to što jesam“, kaže hafiz Subašić.

 ?? ?? Hafiska dova u Behram-begovoj medresi u Tuzli
Hafiska dova u Behram-begovoj medresi u Tuzli
 ?? ?? Hafiz Subasic i muhaffiz Vehabovic
Hafiz Subasic i muhaffiz Vehabovic

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina