Preporod

Na Ahiret preselio Bahrija-ef. Smajić

- MUSTAFA-EF. GOBELJIĆ

Usubotu, 12. 3. 2022. godine, u 75. godini života, na ahiret je preselio Bahrija-ef. Smajić, dugogodišn­ji imam na području Medžlisa Brčko. Bahrija-ef. Smajić je rođen 12. 9. 1947. godine u mjestu Rašljani, općina Brčko, od oca Husejna i majke Aiše. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1966. godine.

Nakon odsluženja vojnog roka, Bahrija-ef. je 1968. godine stupio u radni odnos, na poziciju imama, hatiba i muallima u džemat Orahova (1968 – 1969) i džemat Rovine (1969 – 1971), Odbor IZ Bosanska Gradiška. O danima provedenim na području Odbora IZ Bosanska Gradiška u džematima Orahova i Rovine, Bahrija-efendija je 3. jula 2012. godine zabilježio sljedeće: „U naselju Orahova postojale su tri džamije, u tri mahale. Radio sam naizmjenič­no u dvije džamije (sedam dana u jednoj, sedam dana u drugoj džamiji), jer su džamije i mahale bile vrlo blizu. Glavna džamija u Orahovi je Azizija u kojoj sam ja bio angažovan. U blizini ove džamije je i imamski stan. Mutevelija je bio Šerif Čamdžić. Bio je ugledan stariji čovjek. Iz Orahove sam prešao u džemat Rovine 1969. i radio do 1971. godine. Radio sam na poslovima blagajnika i sekretara u Odboru/Medžlisu IZ Bosanska Gradiška. Nakon objave konkusa na poziciju imama, hatiba i muallima u džemat Ljubija, Odbor IZ Ljubija, javio sam se na to radno mjesto gdje sam bio i primljen 1971. godine.“

Bahrija-ef. je ostao u džematu Ljubija punih deset godina gdje je bio imam i vjersko-prosvjetni referent a za to vrijeme je vanredno studirao na banjalučko­m Pravnom fakultetu i stekao zvanje pravnika, što je verifikova­no Rješenjem Starješins­tva IZ u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji br. 1355/82, od 3. 8. 1982. godine.

U aprilu 1981. godine Bahrija-ef. dolazi na područje Odbora IZ Brčko, na poziciju imama Atik-Savske džamije, gdje je uporedo radio i kao sekretar Odbora IZ Brčko. Na ovoj dužnosti ga zatiče rat, usljed kojeg je, sa svojom porodicom i džematlija­ma, bio prognan u slobodni, južni dio općine Brčko. U toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u, Bahrija-ef je bio jedan od pokretača i organizato­ra rada Medžlisa Brčko u ratnim uslovima, obavljajuć­i dužnost sekretara i blagajnika u ovom medžlisu.

Sa povratkom u Brčko 2001. godine, Bahrija-ef. je punom snagom, sa svojim džematlija­ma započeo obnovu razorene džematske infrastruk­ture u svom predratnom džematu a svečano otvorenje obnovljene Atik-Savske džamije je obavljeno 2007. godine. Sve do njegovog odlaska u zasluženu penziju, 1. 7. 2016. godine, Bahrija-ef. je, pored dužnosti imama, hatiba i muallima u svom džematu, obavljao i dužnost sekretara ovog medžlisa.

Bahrija-ef. je bio vrijedan i vrlo autoritati­van imam. Bio je čovjek sa stavom i osoba na koju se uvijek moglo osloniti. U svom misijskom djelovanju, Bahrija-ef. je iskazivao poseban entuzijaza­m i umješnost u organizaci­ji poslova izgradnje infrastruk­ture džemata i medžlisa te unapređenj­a rada admistraci­je i poslovne kulture medžlisa.

U ponedjelja­k, 14. 3. 2022., nakon ikindije namaza, ispred džamije Ivici, obavljena je dženaza rahmetli Bahriji-ef., a pokopan je na gradskom mezarju „Meraje“u Brčkom. U prisustvu nekoliko desetina imama i blizu hiljadu džematlija, dženazu namaz Bahriji-ef. je klanjao glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić. Iza Bahrije-ef., od najbližih članova porodice ostali su: kćerke Selma i Alma te sin Abedin i njihova djeca. Molimo Uzvišenog Gospodara da našeg Bahriju-ef. obaspe Svojom neizmjerno­m milošću i da osvijetli njegove nove berzahske odaje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina