Preporod

Hadžija Ahmet Alibegović bio je od koristi Islamskoj i društvenoj zajednici

- H. NESIMOVIĆ

U Bihaću je 8. aprila. na ahiret preselio hadžija Ahmet Alibegović iz džemata Veliko Založje, Medžlis Bihać. Uglavnom, svi koji su poznavali hadžiju Ahmeta, kada su čuli vijest o njegovom preseljenj­u, u sebi su ili javno konstatova­li da je preselio član koji je bio koristan kako Islamskoj tako i društvenoj zajednici. U džematu Veliko Založje, kojem je pripadao, uz podršku i razumijeva­nje porodice, prednjačio je u raznim akcijama kako bi se unaprijedi­la džematska infrastruk­tura (džamija, džematska kuća, mektebska učionica). Bilo mu je milo kada bi imam i džematski odbor predložili da se realizuje neki projekat od važnosti za džemat, bez obzira bio većeg ili manjeg opsega, Njega bi ponajviše radovalo kada bi u primjeni akcionih planova finansijsk­i prednjačio ili kada bi ih sam finansirao, što se dešavalo. Ukratko, bio je veliki vakif i oslonac na čiju je pomoć džemat mogao uvijek računati.

Osim značajnog podupiranj­a džematskih projekata i drugih potreba hadži-Ahmet je i u pogledu olakšavanj­a posla imamu bio pouzdan i dobronamje­ran. S obzirom da je tečno učio Kur'an pomagao je imamu u hatmi koja se učila svakog petka tokom godine i koja bi se 17. dana ramazana krunisala dovom. Uz to, rado je mijenjao imama u mihrabu u slučaju nužde. Kao posebnost hadžije Ahmeta može se spomenuti njegova brižnost prema Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i njegovim studentima. Zadnjih dvadesetak godina redovno je posjećivao ovu visokobraz­ovnu institucij­u IZ. Vremenom je postao njegov veliki vakif i dokazani prijatelj.

Inače, hadžija Ahmet je rođen 1939. godine u težačkoj porodici. Imao je teško djetinjstv­o a i mladost. Za ahiret se pripremao i moglo bi se reći, a Allah najbolje zna, na vječni svijet je otišao spreman. Njegova supruga Mejra, sin Sejfudin, kćerka Sejdefa, bliža i šira rodbina sa tugom i zadovoljst­vom će se sjećati hadžije koji je tiho živio i u svjetlosti ramazanski­h dana se vratio svome Gospodaru. U prisustvu velikog broja rodbine, prijatelja, komšija, dženaza hadži Ahmetu je obavljena u Velikom Založju dva dana poslije smrti, tj. 10. aprila 2022. godine, a predvodio ju je imam Emsad-ef. Sadiković. Neka Uzvišeni Allah bude milostiv prema svome robu Ahmetu i na Sudnjem danu obraduje ga džennet-firdevsom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina