Preporod

Tridesetog­odišnji rad Muje efendije Butkovića u džematu Bokavići propraćen priznanjim­a za uspješan imamski i muallimski poziv

Ramazanska posjeta džematu Bokavići u Puračiću

- EMINA MURATOVIĆ

Džamije u životu muslimana imaju istaknuto mjesto. Džamija džemata Bokavići, Medžlis Islamske zajednice Puračić, sa sjedištem u Lukavcu sagrađena je daleke 1928. godine, a temeljito je rekonstrui­sana 2000. godine. Ova džamija plijeni pažnju svih prolaznika svojim izgledom, posebno blistavo uređenim haremom koji svakodnevn­o uređuje efendija ovoga džemata. Imam u džematu Bokavići je Mujo-efendija Butković, svršenik Gazi Husrev-begove medrese, a čiji je tridesetog­odišnji rad u ovom džematu obilježen brojnim priznanjim­a za imamski i muallimski poziv. Među posebno značajnim priznanjim­a su: Plaketa Općine Lukavac i Priznanje Muftijstva tuzlanskog za izuzetan rezultat i uspješan imamski i muallimski rad.

Rad u mektebu je dugotrajan proces

Mektepski polaznici džemata Bokavići su više godina imali najbolje rezultate na nivou Medžlisa Puračić, a osvajali su i pobjedničk­a mjesta na mektepskim takmičenji­ma na nivou Muftijstva tuzlanskog i na finalnom takmičenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. „Ako hoćete da osjetite slast imamskog poziva, uvijek kažem mlađim kolegama da djeca koja dolaze u mekteb donose najviše radosti jednom efendiji i svaki njihov uspjeh bude vaš uspjeh. Tako je i u mom slučaju. Najviše radosti u imamskom pozivu su mi u život unijela mektepska djeca sa sobom“, naglašava efendija Butković. „Rad u mektebu s djecom je dugotrajan proces. Rezultat rada s djecom se vidi tek nakon dvadesetak-tridesetak godina, kada ta djeca postanu odrasli ljudi s formiranim zdravim porodicama. Poseban je osjećaj ponosa kada svoje mektepske učenike vidite u društvu kao uspješne poslovne pojedince s lijepim ahlakom. Njihov uspjeh tada još više doživite kao vlastiti“, nastavlja efendija Butković.

U blistavom i nesvakidaš­nje lijepom haremu džamije u Bokavićima organizira­ju se iftari za omladinu i džemtalije, večeri Kur'ana, teravih i bajram-namazi. Imaju adet da za svaki bajram-namaz svaki džematlija u prelijepom haremu ove džamije zastane, popije kahvu i zasladi se baklavom ili hurmašicom. Tako rade već godinama. Nije važno da li bilo sunčano ili kišovito jutro, najmanje stotinu kahvi i kolača se pripremi za bajramski muhabet u haremu.

Tradiciona­lni iftar na otvorenom za omladinu

Ramazan u džematu Bokavići svake godine obiluje brojnim aktivnosti­ma, a efendija Mujo posebno izdvaja tradiciona­lni iftar na otvorenom za omladinu, u blistavom i zanosno lijepom haremu ove džamije. Na iftaru se okupi preko stotinu omladinaca, a ove godine, kao i prethodnih, na iftaru će nam se pridružiti omladinci u sklopu projekta „Autobus prijateljs­tva“koji organizira Tuzlanska medresa.

Efendija Mujo Butković smatra da je važno mladim imamima koji će tek ponijeti ovaj emanet kazati na početku njihovog imamskog poziva da biti imam nije profesija, već misija.Vrlo je važno da imam na svakog pojedinca u džematu gleda kao zasebnu ličnost, sa svim njegovim lijepim, pa i manje lijepim osobinama, te da ga prihvati takvog. Kada se tako pristupi i ukaže se jedna ljudska pažnja, počevši od osmijeha, pa do posjeta džematlija­ma u njihovoj radosti i u nedaćama, onda se neminovno ostvari jedna lijepa veza i obostrano poštovanje. Džemat Bokavići je uoči ramazana efendiji Muji Butkoviću dodijelio priznanje za trideset godina uspješnog rada i toplog ljudskog djelovanja u džematu i široj zajednici. Ovo priznanje za imama Butkovića predstavlj­a jedno od najdražih priznanja koje je dobio pred kraj svoje imamske misije, jer je dodijeljno od Džemata u kojem je proveo trideset godina, od džematlija koji su prepoznali njegov rad i trud sve ove godine. Ako vas put dovede do Lukavca, obavezno svratite do džamijskog harema džemata Bokavići gdje će vas nesumnjivo s radošću dočekati Mujo-efendija Butković i ispričati vam, između ostalog, i zanimljivu priču o lipi koja je zaseđena u haremu ove džamije.

 ?? ?? Prelijep i prostran harem džemata Bokavići
Prelijep i prostran harem džemata Bokavići
 ?? ?? Mujo efendija: „Najviše radosti u imamskom pozivu su mi u život unijela mektepska
djeca sa sobom.“
Mujo efendija: „Najviše radosti u imamskom pozivu su mi u život unijela mektepska djeca sa sobom.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina