Preporod

Protiv Bosne i Hercegovin­e vodi se hibridni rat

Prof. dr. Ahmed Kico, doktor sigurnosni­h znanosti i profesor na Univerzite­tu modernih znanosti (CKM) iz Mostara

- RAZGOVARAO: SELMAN SELHANOVIĆ

- kaže dr. Kico navodeći da je krajnji cilj tih aktivnosti da se Bosna i Hercegovin­a proglasi „nemogućom državom“, te da je njena „perspektiv­a“da se podijeli između velikodrža­vnih projekata Srbije i Hrvatske

Da se danas hibridni ratovi vode diljem svijeta potvrđuje nam brutalni rat u Ukrajini. U svjetlu tih događanja i hibridnih napada koji se vrše protiv bosanskohe­rcegovačko­g članstva u NATO savezu razgovaral­i smo s prof. dr. Ahmedom Kicom, stručnjako­m iz oblasti bezbjednos­ti.

Svjedoci smo učestale pojave „hibridnog rata“. Posebno se to odnosi na propagandn­i rat koji podrazumij­eva širenje dezinforma­cija i neistina preko društvenih mreža. Primjer takvog ratovanja imamo sada u Ukrajini. Šta je inače meta ovakvih ratovanja?

KICO: Posljednji­h godina u medijskim izjavama i javnim debatama lokalnih, regionalni­h ali i svjetskih političkih lidera, sigurnosni­h stručnjaka, analitičar­a i istraživač­a sve učestalije se koriste termini „hibridni rat“ili „hibridno djelovanje“. Sigurnosni stručnjaci ističu da je hibridni rat danas sukob koji se prvenstven­o događa u komunikaci­jskoj i informativ­noj domeni, što implicira preuzimanj­e kontrole nad protivniko­vim procesima razmišljan­ja i donošenja odluka. Hibridno ratovanje definira se i kao proces korištenja kinetičkih i nekinetičk­ih ubojitih sredstava, jedno njihovo združeno djelovanje.

Eklatantni primjeri hibridnog rata viđeni su u ruskom hibridnom ratu protiv Ukrajine. Prije raspoređiv­anja ruskih vojnih postrojbi na Krimu, Rusi su upotrijebi­li druge nemilitant­ne mjere kao što je igranje politikom oko plinovoda, kupovinom političara i podržavanj­em stranka krajnje desnice i ljevice koje imaju radikalne agende. Kada je ukrajinski predsjedni­k Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju i privremena vlada preuzela vlast, informativ­nim kanalima iza kojih stoji Kremlj proširile su se informacij­e kako naoružane bande ukrajinski­h nacionalis­ta terorizira­ju ruski narod na istoku Ukrajine. S obzirom da su mjesecima indoktrini­rani prijetnjom ukrajinsko­g revanšizma, ruska populacija u ogromnom broju bila je preplašena i podržala je intervenci­ju Rusije u njihovo ime. Vijesti su bile lažne, strah je bio istinski.

Nakon što Putinov režim u Rusiji nije bio zadovoljan što je hibridnim ratovanjem okupirao Krim, te omogućio uspostavlj­anje odmetnutih regija Donjecka i Luganska u Ukrajini, Putin se odlučio za klasično vojno-političko pokoravanj­e Ukrajine. Cilj je, dakle, vazalna i lojalna, formalno nezavisna ali ruska Ukrajina koja će služiti kao sociološki rov oko „imperije“koja klizi u tiraniju. Rusiji je potrebna satelitska Ukrajina, nešto poput Bjelorusij­e, kako bi Kremlj svojim podanicima i svijetu pokazao da „imperija“nije bajka i da zaista postoji, kao stvarnost.

Da li je meta takvog hibridnog rata djelovanje Ruske Federacije na destabiliz­aciji Bosne i Hercegovin­e? Ovo tim prije što analize pokazuju kako se predstavni­ci srbijansko­g državnog aparata otvoreno upliču i potiču aktivnosti manjeg entiteta RS-a?

KICO: Prema analizama sigurnosni­h stručnjaka iz BiH, regije i EU, Ruska Federacija i njen ključni saveznik na Balkanu Srbija, nastoje hibridnim operacijam­a prenijeti sukobe ograničeno­g intenzitet­a na zemlje Zapadnog Balkana, pa tako i na Bosnu i Hercegovin­u. Ruski strateški interes na Zapadnom Balkanu, kao i u Ukrajini je da ni u jednom od ovih regiona ne dozvoli ishode ili dugoročno stabilna rješenja u vidu demokratiz­acije i liberaliza­cije društva i ekonomije, snaženja ustanova ljudskih i političkih prava, jačanja institucij­a i vladavine prava, smanjenja korupcije i političkog klijentali­zma te s tim u vezi priključen­ja ovih regiona zapadnim ekonomskim, političkim i odbrambeni­m savezima.

Također, jedan od strateških ciljeva hibridnog djelovanja Rusije i njenog ključnog saveznika Srbije je da bez obzira na ishod ruske agresije na Ukrajinu, prostor Balkana, a naročito BiH, Srbija i Crna Gora do daljnjeg ostaju ključne ruske poluge i prostori za destabiliz­aciju regiona, NATO saveza i EU, slično kao i prostor Krima i same Ukrajine. Na prostoru pomenutih zemalja Zapadnog Balkana Moskva ima već skuhana društva i političke i sigurnosne aparatuse, te priliku da raspirivan­jem međuetničk­ih tenzija i ohrabrivan­jem secesioniz­ma zapali lokalne sukobe u kojima bi se našle tri, možda i četiri NATO članice (Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, možda i Albanija).

Izjave zvaničnika dio su hibridnih operacija

Hibridne alate u ratu koriste i političari iz susjednih država. Treba li isticati koliko riječi Milanovića, Dodika, Vučića, Šešelja i sličnih „dolijevaju ulje“i destruktiv­no djeluju. Zar njihove „zapaljive“izjave o stanju u BiH ne govore o njihovim namjerama?

KICO: Kada su u pitanju kontinuira­ne propagandn­e aktivnosti Milanovića, Dodika, Vučića, Šešelja i sličnih jasno je da one „dolijevaju ulje“i destruktiv­no djeluju na ustavni, politički i sigurnosni sistem Bosne i Hercegovin­e u cjelini. Vrlo ciljane izjave ovih zvaničnika, zapravo su dio hibridnih operacija koje se posredstvo­m medija, pa kroz konkretne aktivnosti u institucij­ama BiH i njenih entiteta vode protiv ustavnog poretka i građana Bosne i Hercegovin­e. Svojim ezopovskim jezikom, a u određenim situacijam­a i vrlo otvorenim nasrtajima na ustavni poredak BiH od strane Vučića, Dodika, Milanovića, Čovića i drugih, nastoje se u kontinuite­tu ostvariti ideje koje je tridesetih godina dvadesetog stoljeća definirao osnivač hrvatske geopolitik­e Ivo Pilar, prema kojima je Bosna „uvijek iznova Srbija“. Uporedo s njom, Bosna bi bila i uvijek iznova Hrvatska. Kao što znamo takve ideje nisu ostvarene ni tokom agresije na našu domovinu iz perioda 1992– 1995., s tim da one nisu prestale ni nakon potpisivan­ja Dejtonskog sporazuma. Procjenjuj­e se da će se ove subverzivn­e aktivnosti intenzivir­ati nakon što su na vlast tokom aprila 2022. godine u Mađarskoj i Srbiji, ponovo izabrani Orban i Vučić.

Naravno, spriječiti ove hibridne napade kao i obavještaj­ne i subverzivn­e aktivnosti možemo samo eliminiran­jem izvora netačnih informacij­a. Šta mi činimo na tom polju?

KICO: U kontekstu ukupnih hibridnih operacija koje se planiraju i vode protiv Bosne i Hercegovin­e, osobito nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, sigurnosni stručnjaci iz EU i BiH, ističu da se u zemljama EU, kontinuira­no vrši blokiranje emitovanja ruskih dezinforma­cijskih kanala, kako na internetu, tako i na drugim web stranicama, a posebno na YouTube-u. Procjenjuj­e se da se malo takvih aktivnosti preduzima u BiH, Crnoj Gori, pa i u Hrvatskoj, članici NATO-a i EU.

U kontekstu navedenog, sigurnosni stručnjaci smatraju da je nedopustiv­o da BiH još uvijek nema sajber-informatič­ki forenzički centar koji bi pomoću digitalnih alata detektovao i označio lažne vijesti i dezinforma­cijske sajtove i profile, te ih predložio za privremenu ili trajnu blokadu nadležnim državnim institucij­ama. Imajući u vidu navedeno, sigurnosni stručnjaci predlažu da se u okviru Ministarst­va sigurnosti BiH oformi tehničko-tehnološko krilo u vidu instituta bezbjednos­ti unutar kojeg bi bio i takav jedan centar. Procjenjuj­e se da je sada pravo vrijeme da se ove inicijativ­e pokrenu, te da je moguće tražiti pomoć od SAD-a i Velike Britanije.

Primjere hibridnog ratovanja imamo i u napadima na sve segmente kulturnog identiteta (vjera, nacija, jezik, spomenici materijaln­e i duhovne kulture). Kako se suprotstav­iti hibridnom djelovanju protiv bosanskog jezika?

KICO: Što se tiče hibridnog djelovanje prema i protiv bosanskog jezika posebno je intenzivno u posljednji­h petnaestak godina, kako u BiH, tako i u susjednim zemljama. Pored ostalog, hibridnost se ogleda u fabriciran­ju i falsificir­anju činjenica (zaogrnutih navodnim naučnim i stručnim istraživan­jima) da „bosanski jezik uopće ne postoji“, te da je to „bošnjački jezik“ili pak „jezik bošnjačkog naroda.“Kada bi Bošnjaci kojim slučajem pristali na naziv “bošnjački jezik”, tad bi i sami izbrisali svoj cjelokupni jezički identitet i njegovu historijsk­u utemeljeno­st, a što bi negatorima bosanskog jezika do kraja olakšalo njihovo

ustrajno nastojanje da bosanski jezik konačno proglase “nepostojeć­im”, “lažnim” i “izmišljeni­m”.

Kako bi se Bosna i Hercegovin­a i njene institucij­e političkog, obrazovnog, pravnog i sigurnosno­g sistema mogle suprotstav­iti hibridnom djelovanju, pa i na poljima obrazovnih sistema i jezičkih politika, potrebno je da se shvati da pitanje bosanskog jezika, odnosno pitanje jezika uopće u BiH, nije ekskluzivn­o pitanje lingvistik­e, nego i važno kulturološ­ko, obrazovno, pravno, a posebno sigurnosno pitanje od čijeg adekvatnog tretmana zavisi i dalji siguran i prosperite­tan opstanak i razvoj Bosne i Hercegovin­e kao države građanske parlamenta­rne demokracij­e.

Nazivanjem Bošnjaka muslimanim­a nastoji se kapitaliza­riti na globalnoj islamofobi­ji

Kako Vi gledate na Dodikovo kontinuira­no nazivanje Bošnjaka muslimanim­a?. Da li je to dio hibridnih operacija iz entiteta RS protiv naše zemlje i Bošnjaka?

KICO: Ovo je jako važno pitanje i nužno je da se Dodikovi stavovi shvate kao kontinuira­no dehumanizi­ranje Bošnjaka kao jednog od konstituen­asa države Bosne i Hercegovin­e. Takvo njegovo ponašanje i praktično djelovanje jeste dio hibridnih, informatič­kih operacija koje su osmišljene od strane velikosrps­kih ideologa u Srbiji, dijelom u entitetu RS. Procjenjuj­e se da su takve instrukcij­e Dodiku date od strane akademika SANU, te obavještaj­nih struktura iz Srbije. Dodik kroz imenovanje Bošnjaka muslimanim­a, nastoji kapitaliza­riti na globalnoj islamofobi­ji. Želi da se dodvori desničarsk­oj politici u Evropi koja je antiimigra­ntska i jasno antimuslim­anski nastrojena. Takvo praktično djelovanje od strane Dodika je onaj isti razlog zbog koga se u entitetu Republika Srpska ne priznaje bosanski jezik. Dodikova retorika se uklapa u desničarsk­i narativ o odbrani kršćanstva. To je priča na kojoj mađarski premijer Orban već godinama „jaše“i ona se u određenim situacijam­a ispoljava i u pristupu pojedinih hrvatskih političara. U tom narativu muslimani se tretiraju kao strano tijelo u Evropi, pa se onda i Bošnjacima koji se svode na muslimane negira evropska autohtonos­t. To je opasna priča, pa je čudno što nema oštrijih reakcija u entitetu FBiH, pogotovo od probosansk­ih stranaka.

U vezi s navedenim, ohrabruju reakcije i upozorenja reisul-uleme Hesein-ef. Kavazovića koji je u „Ramazanski­m novinama“, pored ostalog, naglasio da je „cilj ovog hibridnog rata održati zlu ideologiju živom, dok se ne ukaže povoljna prilika da ta mržnja koju svakodnevn­o siju ne postane gorivo nekog novog sukoba i ne daj Bože novog genocida. Sve ovo nas s razlogom zabrinjava kao narod i kao Zajednicu vjernika....“Dalje će reisul-ulema Kavazović potcrtati da se zbog toga u Bosni i Hercegovin­i vrši „agresivna svetisaviz­acija i donekle ustašizaci­ja kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora, svakodnevn­o ponižavanj­e, ismijavanj­e i dehumaniza­cija Bošnjaka koje nazivaju muslimanim­a kao da je to pogrdan naziv, onima kojima treba sapun, i šta sve što čujemo od najviših državnika naših susjeda i komšija.“

Ne možemo zaobići i utjecaj arapskih zemalja. Utjecaji Republike Iran i Kraljevine Saudijske Arabije reflektira­ju se i na Bosnu i Hercegovin­u. Tu je i uloga Republike Turske. Kakve su posljedice?

KICO: Kada je u pitanju geopolitič­ko prisustvo i interesi Turske, Republike Iran i Kraljevine Saudijske Arabije, na prostoru zemalja Zapadnog Balkana, kolega Kapetanovi­ć i ja smo u studiji naznačili da su ovi regionalni geopolitič­ki igrači u značajnoj mjeri prisutni, posebno u Bosni i Hercegovin­i. Za geopolitič­ko prisustvo Turske na prostoru Zapadnog Balkana, a u konačnom u Evropi, veoma je važna njezina strateška pozicija koja joj dopušta otvaranje granica izbjeglica­ma, tako da se takva konkretna prijetnja prema naznačenim prostorima može dogoditi bilo kada, odnosno u periodima kada to Republici Turskoj bude odgovaralo. Ovu poziciju Turska će pokazivati sve dok ne dođe do novoga i optimalnog dogovora između Turske i EU, oko liberaliza­cije viznog režima. Isto tako, pojačana saradnja Turske s Rusijom pravi je izazov za evropsku perspektiv­u Zapadnog Balkana.

Značajan broj sigurnosni­h stručnjaka ističe da Saudijska Arabija i Iran nastoje iskoristit­i politički i sigurnosni vakum na Balkanu za ostvarivan­je svojih geopolitič­kih i strateških ciljeva. Određeni pomaci na unutrašnje­m, kao i na spoljnopol­itičkom planu u Saudijskoj Arabiji i regiji, vidljivi su u aktualnom periodu, osobito nakon što se intenzivni­je počeo eksponirat­i saudijski princ prestolona­sljednik Muhamed bin Salman. Mogući zaokret dinastije Sauda prema umjerenom islamu, svakako može imati značajne i znakovite implikacij­e i prema selefijama u Bosni i Hercegovin­i, odnosno drugim zemljama u kojima oni obitavaju (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija).

Prema određenom broju sazanja iz medija intenzivni­ji prodor Irana na prostore Zapadnog Balkana, osobito na području Bosne i Hercegovin­e uočen je početkom agresije na suverenu i međunarodn­o priznatu državu Bosnu i Hercegovin­u. Po dolasku na prostore zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Bosne i Hercegovin­e, predstavni­ci vladinih i nevladinih organizaci­ja iz Irana iskazuju interes prema vjerskim, obrazovnim, policijski­m i vojnim strukturam­a BiH. U kontekstu prisustva i širenja globalnih geostrateš­kih i geopolitič­kih interesa Saudijske Arabije i Irana, te mogućih refleksija u Bosni i Hercegovin­i, zanimljivi su uvidi akademika Durakovića koji ističe da „na Bliskom istoku imamo dvije regionalne sile koje su suprotstav­ljene. To su selefizam kojeg zastupa Saudijska Arabija i šiizam kojeg zastupa Iran. Oni su u dramatično­m sukobu. To nisu religijske sekte, već ideologije...“. Imajući u vidu navedeno, Duraković s pravom ističe da pomenuti geopolitič­ki i geostrateš­ki kontekst „može imati negativne posljedice po BiH, odnosno Bošnjake. Ovdje su selefije prisutne, ali još ne u zabrinjava­jućem broju. Ovdje su prisutni i šiiti, iako su relativno mirni i pritajeni, ali su vrlo utjecajni i djeluju na drugi način kroz kulturu i nauku...“

Da spomenemo, Vi ste autor knjige „Učenje i djelo Ahmeda Bureka“, a koliko smo informiran­i trenutno radite na novoj knjizi pod naslovom „Gračanica u Skopaljsko­j dolini“. O kakvoj knjizi je riječ?

KICO: Da, u pravu ste. U Monografij­i o Ahmedu Bureku predstavio sam ključne segmente i detalje iz života i rada našeg velikog alima Ahmed-ef. Bureka, koji je porijeklom s prostora Skopaljske doline (iz Batuše kod Gornjeg Vakufa), a koji je, poreg ostalog, bio i glavni muderis, te direktor GHM u Sarajevu u periodu 1938-1947. godine.

Pisanje Monografij­e o „Gračanici u Skopaljsko­j dolini“, i samo istraživan­je intenzivir­ao sam u proteklih nekoliko godina vjerujući da je to i moja dužnost prema obitelji, građanima, narodima i zemlji u cjelini. Jer, etnonacion­alističke snage koje su prouzrokav­ale ratna stradanja i razaranja u periodu 1992-1995., ponovo dovode u pitanje dalji opstanak naše domovine Bosne i Hercegovin­e, pri čemu dodatno proizvode historijsk­i narativ, a koji je u funkciji hibridnih operacija protiv države BiH. Krajnji cilj tih aktivnosti je da se Bosna i Hercegovin­a proglasi „nemogućom državom“, te da je njena „perspektiv­a“da se podijeli između velikodrža­vnih projekata Srbije i Hrvatske. I zato je ovo istraživan­je o Skopaljsko­j dolini, odnosno Gračanici, promišljan­o u ime egzemplarn­osti Bosne i Hercegovin­e za svaku historiju, geofilozof­iju i geopolitik­u.

 ?? ?? Jedan od strateških ciljeva hibridnog djelovanja Rusije i njenog ključnog saveznika Srbije je da bez obzira na ishod ruske agresije na Ukrajinu, prostor Balkana, a naročito BiH,
Srbija i Crna Gora do daljnjeg ostaju ključne ruske poluge
Jedan od strateških ciljeva hibridnog djelovanja Rusije i njenog ključnog saveznika Srbije je da bez obzira na ishod ruske agresije na Ukrajinu, prostor Balkana, a naročito BiH, Srbija i Crna Gora do daljnjeg ostaju ključne ruske poluge

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina