Preporod

Retrospekt­iva

-

U prelijepom ambijentu kiraethane Medžlisa Islamske zajednice Čapljina je 27. marta održana izložba pod nazivom Dahom kalema ususret ramazanu. Organizato­r izložbe je BZK „Preporod“Čapljina u saradnji s MIZ Čapljina. Svoje slikarske radove, radove kaligrafij­e, ornamentik­e, srmaveza, ebrua, filografij­e i kvilinga izlagali su umjetnici iz Sarajeva, Konjica, Mostara i Čapljine: Abdulhak Hadžimejli­ć, Elvedina Cokoja-Hebib, Amera Obradović-Marić, Edina Isić i Dženana Šoše.

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“u Maglaju je 1. aprila promovisan roman Od iskona do beskraja Rašide Muhić. Na promociji je o knjizi govorila Jasna Vraneš, profesoric­a bosanskog jezika i književnos­ti, a svoje mišljenje o romanu dali su i recezenti Šimo Ešić i kurra hafiz Admir Husić. O samoj knjizi autorica je rekla: ”Možda me ima u svakome liku ove knjige, a ona je kulminacij­a mog životnog, radnog, obrazovnog iskustva.“

U Ateljeu Figure u Sarajevu je 6. aprila otvorena izložba Tragovi Bosne, akademika Mehmeda A. Akšamije. Riječ je o izložbi (31 rad) koja tretira ornamental­ne pojavnosti u periodu od 1993. do 2000. godine i do sada nije izlagana. Autor postavke izložbe bio je Saša Mašić, a u muzičkom dijelu su učestvoval­i: Adis Sirbubalo, Dino Šukalo, Edvin Hadžić.

Knjiga Ne pucaj! autora Jovana Divjaka je 7. aprila posthumno - na prvu godišnjicu Divjakove smrti - predstavlj­ena u sarajevsko­j Vijećnici. O komandantu Armije RBiH i osnivaču udruženja “Obrazovanj­e gradi Bosnu i Hercegovin­u” govorili su promotori: Slavko Šantić, jedan od urednika knjige, Florence Hartman, bivša glasnogovo­rnica Haškog tribunala, Valerijan Žujo i Vildana Selimbegov­ić. Knjiga Ne pucaj! sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

U Centru za kulturu u Mostaru je 8. aprila otvorena izložba radova majstora kaligrafij­e Muniba Obradovića Ramazanski biseri. Izloženi Obradoviće­vi kaligrafsk­i radovi stvarani su u tradiciona­lnom stilu, a nastali su u nekoliko posljednji­h godina. Od materijala su korišteni oni klasični - rukom rađeni papir, tinte, ali i zlato (23 i 24 karata). Zastupljen­a je, također, ebru dekoracija te specifična orijentaln­a ornamentik­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina