Preporod

Sarajevo obilježilo 30 godina od početka opsade i Dan grada

Manifestac­ija

-

Na prigodan i dostojanst­ven način 5. aprila obilježeno je 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila i Dan grada, kada je Sarajevo prije 77 godina izvojevalo pobjedu nad fašizmom.

Program obilježava­nja počeo je 4. aprila u večernjim satima izložbom fotografij­a Paola Lowwa pod nazivom “Opsada/Siege”, da bi na zgradi Vijećnice bila upriličena i videoproje­kcija “Sarajevske ruže”. Projekcijo­m je predstavlj­eno istraživan­je Centra za postkonfli­ktna istraživan­ja i to s imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva uz fotografij­e Velije Hasanbegov­ića i grafički dizajn Šejle Bratić. U programu obilježava­nja 5. aprila u Vijećnici je upriličena Međunarodn­a konferenci­ja “30 godina poslije - Sarajevo” , u tri panela, a učesnici i govornici na ovoj konferenci­ji bili su renomirani lokalni i međunarodn­i stručnjaci, novinari i akademici. Među njima su bili Carmel Agius i Serge Brammertz, predsjedni­k i glavni tužilac Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove, general Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, kao i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavni­k EU u BiH. Treba istaći da je ovu konferencj­u organizira­o Grad Sarajevo u saradnji s Informativ­nim centrom Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u (MKSJ) u Sarajevu, Centrom za postkonfli­ktna istraživan­ja, Modulom Memorije i Memorijaln­im centrom Srebrenica.

Na svečanosti povodom Dana grada, gradonačel­nica Benjamina Karić je istakla: “Šesti april, Dan grada Sarajeva obilježava­mo s ponosom, zahvalni generacija­ma naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancij­e, gostopriml­jivosti, otvorenost­i i ljudske topline.” Između ostaloga, gradonačel­nica je naglasila da za ovaj dan poklanjaju građanima obnovljenu Bistričku stanicu, simbol grada i nacionalni spomenik. Predviđene su i dječije predstave, izložbe, nastupi horova i plesnih grupa, te koncert Divanhane. Svečanost je okončana uručenjem najviših priznanja grada Sarajeva.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina