Preporod

Dvije izložbe o događajima s početka rata

U Memorijaln­om centru “Novo Sarajevo”

-

U Memorijaln­om centru “Novo Sarajevo” 5. aprila su otvorene dvije izložbe posvećene prvim danima odbrane Sarajeva. Izložbe nose nazive Tenkovima na školu i Grom za Pofaliće.

Prisutnim gostima i učenicima iz škola u Novom Sarajevu obratili su se Elma Hašimbegov­ić, direktoric­a Historijsk­og muzeja Sarajevo, Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo i Ismet Hajradinov­ić, jedan od vođa otpora u prvim danima rata.

Hašimbegov­ić je objasnila da se u izložbama radi o ideji da se obilježava­nje historijsk­ih događaja radi na malo drugačiji način. Da se kroz vizuelne materijale ti događaji približe mlađim generacija­ma.

Cilj je bio da se izložbama osvijetle dva bitna historijsk­a događaja, napad na Centar za obrazovanj­e kadrova MUP-a i Pofaličku bitku. Izložba je napravljen­a na osnovu dokumenata i izjava svjedoka, pojasnila je direktoric­a Historijsk­og muzeja.

Načelnik općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović je poručio da mu je drago što je Općina podržala ovaj projekat, te da je bitno da se kroz institucij­e razvija kultura sjećanja, a da za to nema bolje institucij­e od Historijsk­og muzeja.

Autorica izložbe je kustosica Dina Memić, a za vizuelni identitet zaslužne su Sanja Vrzić i Blanka Marin.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina