Preporod

Dječija književnos­t i virtualni život

- E. MURAČEVIĆ

Vogošćansk­a književnic­a Elmira Helać-Mekić i jedna od najčitanij­ih autorica dječije književnos­ti, nedavno je u Upravnoj zgradi Javne ustanove KSC Vogošća „Jasmin Isanovoć Žuti“upriličila druženje s mališanima u okviru kojeg je predstavil­a svoj peti roman „Djetinjstv­o jednog vremena“koji djeci na vrlo blizak način govori o današnjici, realnom i virtualnom životu, masovnoj upotrebi IT tehnologij­e. Prisutna publika je uživala u odlomcima iz knjige i muzičkoj pratnji njenog kolege Sabita Agića.

- Trudim se da na jedan specifičan, poseban i djeci interesant­an način približim knjigu, približim čitanje - kaže Elmira Helać-Mekić. - Ovaj moj novi roman bavi se informacio­nim tehnologij­ama. U prvom dijelu čitaoce upoznajem s igricama i svim onim što sadašnje vrijeme nosi, a u drugom dijelu učiteljica djecu odvodi u prirodno okruženje nakon kojeg se daje prostora djeci da sami odluče da li će kad se vrate s tog svog druženja ponovo uzeti mobitel ili će se dogovoriti s prijatelji­ma da se igraju lopte, pročitaju neku knjigu... Naravno, djecu podsjećam i na ljepote našeg djetinjstv­a.

Inače, prosvjetni radnik Elmira Helać-Mekić je dugi niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor ali i promotor pisane riječi. Kroz svoj rad posebno je posvećena djeci s poteškoćam­a u razvoju i učenju, te saradnji sa školskim ustanovama koje ta djeca pohađaju. Iza nje su četiri književna djela. Romani za djecu “Kamen”, “Kaldrma”, “Psi s raskrsnice” te zbirka basni “Horozograd”. Kandidatki­nja je ispred Bosne i Hercegovin­e za najprestiž­niju svjetsku nagradu za dječiju književnos­t „Astrid Lindgren Memorial Award“koja se dodjeljuje u znak sjećanja na Astrid Lindgren, autoricu popularne knjige „Pipi Duga Čarapa“.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina