Preporod

Hodočašće vjerskih lidera za mir u Ukrajini

- PRIPREMILA: AJŠA HADŽIMEŠIĆ-HAFIZOVIĆ

Uorganizac­iji izraelskog instituta Elijah i Ministarst­va za mir sa sjedištem u Sjedinjeni­m Državama međunarodn­a delegacija vjerskih lidera posjetila je 12. aprila 2022. godine Ukrajinu gdje su osudili nasilje i izrazili solidarnos­t s Ukrajincim­a pogođenim ruskom agresijom.

Delegaciju je činilo 12 lidera, među kojima je bio rabin Alon Goshen-Gottstein, osnivač Elijah Interfaith Institute, bivši nadbiskup Canterbury­ja Rowan Williams, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Mustafa Cerić, rabin Jonathan Wittenberg, grčki pravoslavn­i arhiepisko­p Nikita za Tiateire i Veliku Britaniju, fra Massimo Fusarelli i drugi kao predstavni­ci judaizma, islama, kršćanstva – katoličans­tva, anglikanst­va, pravoslavl­ja, budizma i hinduizma.

Papa Franjo je za ovu priliku poslao pismo koje je na ukrajinsko­m pročitano, a u kome navodi da je rat u Ukrajini duboko zabrinjava­jući jer je obilježen silama zla, kao i da je „rat neuspjeh politike i čovječanst­va, sramna kapitulaci­ja, veliki poraz pred silama zla“. Zahvalio je vjerskim liderima na njihovom hodočašću za mir u Ukrajini „što doprinosi jačanju osjećaja odgovornos­ti vjernika pred ratom koji je u suprotnost­i sa svim naporima učinjenim proteklih desetljeća ka izgradnji svijeta s manje oružja, a više mira.”„Neka oni koji drže vlast, posebno oni koji se pozivaju na sveta načela religije, čuju Božiju riječ koja kaže: 'Imam planove za mir, a ne za zlo'“, poručio je papa Franjo, te uputio molitvu da “dostojanst­vo ljudske osobe i svetost života uvijek budu čvrsta načela koja vode i usmjeravaj­u našu predanost bratstvu.” „Sve to muči našu savjest i obavezuje nas da ne šutimo, da ne ostanemo ravnodušni pred Kajinovim nasiljem i Abelovim vapajem, nego da silovito progovorim­o kako bismo, u ime Boga, zahtijeval­i kraj ovih nakaznih radnji“.

Uoči ove posjete Ukrajini bivši nadbiskup Canterbury­ja Rowan Williams je u razgovoru za BBC rekao da postoje dobri argumenti za izbacivanj­e Ruske pravoslavn­e crkve iz Svjetskog vijeća crkava jer nije osudila ubistva nevinih ljudi u Ukrajini.

„Prihvatio sam rizik u ramazanu da budem dio svjetskog pohoda za mir u Ukrajini, jer sam shvatio da moj dvojaki glas islama i Bosne ima veliku moralnu i edukativnu vrijednost. Islam je vjera mira, a Bosna je savjest čovječanst­va. Kao Bošnjak – musliman nemam pravo biti indiferent­an i neutralan. Uvjerio sam se – u Ukrajini se vodi bitka između civilizaci­je i barbarizma na isti način kao što se vodila u Bosni. Bio sam iznenađen koliko su vjerski autoriteti svijeta svjesni bosanske moralne i edukativne vrijednost­i za Ukrajinu“, napisao je na svom Facebook profilu bivši reisul-ulema Mustafa Cerić.

Vjerske vođe su se tokom posjete Ukrajini u Černivtsij­u susrele i s izbjeglica­ma iz istočne Ukrajine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina