Preporod

Reakcije na ramazansku čestitku francuskog ministra unutrašnji­h poslova

-

Francuski ministar unutrašnji­h poslova Gerald Darmanin na Twitteru je osudio rasističke poruke izazvane njegovom ramazansko­m čestitkom koju je početkom ramazana uputio muslimanim­a u Francuskoj.

„Poželio sam srećan ramazan našim sugrađanim­a muslimanim­a. Od tada sam u mnogim komentarim­a, koji su pomalo rasistički, prozvan da ne čestitam blagdane ni kršćanima ni Jevrejima. To je očigledno pogrešno“, napisao je Darmanin, dodajući u istoj poruci linkove svojih prethodnih čestitki koje je upućivao za Božić, Uskrs, Hanuku i Roš Hašan. „Nadam se da će se oni koji dijele ove lažne informacij­e s ekstremist­ičkim umom izviniti za ove nepravedne napade. U međuvremen­u, da, sretan ramazan“, napisao je u ovoj poruci ministar Darmanin.

Njegov ramazanski twitt je lajkalo 125.000 korisnika i retvitoval­o ga više od 3.500 puta u danu njegove objave. Ministar je reagirao na više od 3.100 komentara koji su ga kritiziral­i za „licemjerje i kršenje principa sekularizm­a, kao i pokušaje dodvoravan­ja muslimanim­a uoči predstojeć­ih predsjedni­čkih izbora koji su održani 10. aprila“.

Inače, Darmanin je poznat i po tome što se zalagao za zakon usvojen u julu 2021, zvanično poznat kao „zakon za jačanje poštovanja principa Republike“, a koji je kritikovan zbog posebnog izdvajanja muslimana u njegovim odredbama.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina