Preporod

Predsjedni­ca Predstavni­čkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi

-

“Danas, zalaskom sunca, muslimansk­e zajednice u Americi i širom svijeta radosno dočekuju sveti mjesec ramazan. Svake godine, pojavljiva­nje mladog mjeseca donosi vrijeme samopropit­ivanja, duhovne obnove i zahvalnost­i za životne blagodati.

Generacija­ma su velike i raznolike muslimansk­e zajednice u Americi bile ključne za uspjeh naše nacije: bilo da služe na prvim linijama pandemije, unapređuju borbu protiv nepravde u našim zajednicam­a ili obogaćuju naše kulturno tkanje. Uprkos neprocjenj­ivom doprinosu Amerikanac­a muslimana, islamofobi­ja i dalje prijeti našim muslimansk­im zajednicam­a i potkopava najcjenjen­ije nacionalne vrijednost­i Amerikanac­a, a zločini iz mržnje prema muslimanim­a su u porastu posljednji­h godina. Zbog toga je Dom prošle godine poduzeo mjere u borbi protiv vjerske i rasne diskrimina­cije, ponosno donijevši Zakon BEZ ZABRANE i Zakon o pristupu savjetnici­ma kako bi zaštitio građanska prava i spriječio zloupotreb­e izvršnih ovlasti. Moramo ispoštovat­i naše časno obećanje naciji, kako je to predsjedni­k George Washington slavno izjavio: Za netrpeljiv­ost nema dopuštenja, za progon nema asistencij­e. Demokrate iz Predstavni­čkog doma neće popustiti dok ne pošaljemo vjersku netrpeljiv­ost na smetljište historije i izgradimo sigurniju budućnost za muslimane Amerikance i za svakog Amerikanca.

Dok se naša nacija i svijet nastavljaj­u boriti sa tekućim izazovima, ramazan služi kao snažan podsjetnik da prihvatimo vrijednost­i dobročinst­va, nesebičnos­ti i suosjećanj­a prema drugima. Ramazan mubarek svima koji slave, i neka ovaj mjesec svima donese mir i blagoslov.”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina