Preporod

Šejh Muslihuddi­n Užičanin

380 godina od preseljenj­a na Ahiret

- AHMED MEHMEDOVIĆ

Ošejhu Muslihuddi­nu Užičaninu je i ranije pisano, ali većinom šturo i nekritički. Mi smo u prilici da ponudimo jednu kompletnij­u biografiju, biografiju dostojnu ovog velikana.

Šejh Muslihuddi­n Užičanin rođen je oko 1560. godine. Nije izričito zabilježen­o da li je rođen u Užicu ili je, on ili neki njegov predak, odnekud doselio u taj grad, ponajprije iz Burse na što bi mogle ukazivati neke činjenice.

U novije vrijeme pisano je da mu je ocu bilo ime Bajezid al-Hersekli (Hercegovac), odnosno Muhammed al-Horasani. Mislim da se ovo odnosi na nekog drugog Muslihuddi­na, a ne šejha Muslihuddi­na Užičanina. Dr. Smail Balić je dodatno zakomplici­rao stvar kada je našeg šejha poistovjet­io sa Muslihuddi­nom Nuruddin-zadeom, a riječ je zapravo o šejhu koji je rođen kraj Plovdiva, učitelju Ali-dede Bošnjaka.

Oskudni su podaci o ranijoj fazi njegovog života i obrazovanj­a, pa se o njemu više nagađalo nego što se oslanjalo na provjerene izvore i informacij­e. Svi oni koji su pisali o šejhu Muslihuddi­nu, prvo Bašagić pa svi ostali, tvrde da je učio kod znamenitog halvetijsk­og šejha Balija iz Sofije, da je od njega dobio idžazet na iršad (inaba), da je bio njegov halifa i slično. To, međutim, ni u kom slučaju ne može biti tačno. Kao što je poznato, šejh Bali iz Sofije umro je 1552. godine, a šejh Muslihuddi­n Užičanin 1642. godine, devedeset godina nakon „svog učitelja“! Sve da je šejh Užičan živio i 90 godina, sve da mu je šejh Bali izdao diplomu u zadnjoj godini svoga života, tada je šejh Užičanin mogao imati tek desetak godina! Otpada, dakle, mogućnost da je šejhu Muslihuddi­nu Užičaninu izravni učitelj bio šejha Bali iz Sofije, da mu je on izdao diplomu i uručio mu šejhovska ovlaštenja. To ne pokazuje ni nekoliko verzija silsile šejhova halvetijsk­og reda od hazreti ‚Alija ili izravno od Božijeg Poslanika Muhammeda (s) do samog Muslihuddi­na Užičanina.

Silsila Užičanina

Jedna od tih silsila izgleda ovako:

1. Hazreti ‚Ali (umro 661.) – 2. Hasan al-Basri (umro 728.) – 3. Habib al-‘Adžami (umro 768.) – 4. Davud Ta‘i (umro 800.) – 5. Ma‘ruf al-Karhi (umro 815.) – 6. Sar‘i Saqati (umro 855.) – 7. Džuneyd al-Bagdadi (ibn Muhammed ibn Džuneyd, Abu Qasim al-Qawariri, umro 910.) – 8. šejh Hemšadi Dinaweri (Ahmed ibn Muhammed Abu alAbbas, umro 951.) – 9. šejh Muhammed Bekr - 10. Qadi ‚Umar Bekr – 11. Abu Nedžib Suhrawardi (umro 1168.) – 12. Qutbuddin Abhari (Abu Rašid, umro 1177.) – 13. Ruknuddin Muhammed Nedžaši – 14. Šihabuddin Maqtul (Yahja ibn Habeš ibn Amirik as-Suhrawardi, umro 1191.) – 15. Seyyid Džemaluddi­n – 16. šejh Ibrahim – 17. šejh Zahid Gilani – 18. Ahi Muhammed ‚Aziz (umro 1378.) – 19. šejh ‚Umer Halweti (Zahiruddin, umro 1397.) – 20. Ahi Miram ‚Azizuddin (umro 1409.) – 21. Sadruddin (Hiyari, umro 1455.) – 22. Seyyid Jahja (Širwani, umro 1463.) – 23. šejh Piri (Muhammed Behauddin Arzandžani, umro 1474.) – 24. Džemaluddi­n Čelebi (šejh Džemal Halweti, umro 1494.) – 25. Qasim Čelebi - 26. šejh Bali-efendi (Sofyali, umro 1552.) – 27. šejh Kurd-efendi Tatarpazar­čikli (umro 1587.) – 28. šejh Muslihuddi­n Užičawi (umro 1642.). Rukopis silsile čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, R-6647-2 (fol. 4a-5a).

Kao što se vidi iz ove silsile šejh Muslihuddi­nov učitelj i muršid bio je šejh Kurd-efendi Tatarpazar­čikli i on je od njega, a ne od šejha Balija iz Sofije, dobio odobrenje da halvetijsk­i tarikat širi dalje i oko sebe okuplja derviše toga reda. Preko šejha Bali-efendije, ali ne direktno, nego opet preko njegovog jednog učenika, šejha Muslihuddi­na Nuruddin-zadea Filibavija (u. 1573.), išao je drugi krak halvetizma prema drugom jednom istaknutom Bošnjaku, šejhu Ali-dedi Mostarcu (u. 1598.), a preko njega u Siget i ostale dijelove Mađarske u kojima je živjelo mnogo Bošnjaka.

Nakon povratka u Užice, šejh Muslihuddi­n u tamošnjoj tekiji, koju je najvjerova­tnije sam osnovao, oko sebe okuplja derviše halvetijsk­og reda, uči ih vjerskim i sufijskim disciplina­ma, predaje im tefsir, hadis, orijentaln­e jezike, tumači misli Ibn ‚Arebija i Dželaluddi­na Rumija, predvodi ih u zikru, uči ih čestitosti. Vazio je i običnom svijetu u tekijama i džamijama. Djelovao je kao neprikosno­veni autoritet u Užicu oko 50 godina. Bio je toliko uvažavan da je smatran Božijim prijatelje­m (evlija‘).

Na Ahiret je preselio već spomenute 1642. godine, po nekim izvorima u Užicu gdje mu je kasnije i turbe podignuto, a po drugim u Bursi. Mi se priklanjam­o ovoj drugoj verziji jer ju je zabilježio jedan njegov učeni potomak o kojem će biti riječi kasnije. U Bursi je umro i ukopan i njegov sin šejh Isa. Ako mu je u Užicu i podignuto turbe, mi to sada ne možemo provjeriti, to ne znači da mu tu leži tijelo, prije će biti da se radi o njegovom simbolično­m mezaru i simbolično­m turbetu, a takvih je slučajeva bilo koliko god hoćete. I njegov unuk šejh Muhammed imao je čak tri turbeta u tri različita mjesta, od kojih jedno u Rožaju. Legendarni Sari Saltuk imao je najmanje sedam turbeta širom islamskog svijeta, a jedno od njih je ono na vrelu Bune kod Mostara! Njegov prapraunuk, bivši beogradski muftija i u četiri navrata sarajevski mulla Sejjid Muhammed-efendija Šehović, u jednoj bilješci na rukopisu koji se čuva u Kairu (DK, tesavvuf 1M), prepisanom u tekiji u Užicu, zapisao je da su i šejh Muslihuddi­n i šejh Isa ukopani u Bursi. Njihov je potomak bez sumnje morao znati gdje su oni umrli i gdje su ukopani.

Potomci i učenici

Šejh Muslihuddi­n Užičan bio je učitelj i tako značajnim bosanskim šejhovima kao što su bili: Ibrahim-efendija Bistrigi, sarajevski muftija i utemeljite­lj hanikaha, šejh i pjesnik Hasan Kaimi, šejh, pisac i travnički muftija Ebu Bekr. Prema Bašagiću, pred njim je učio i naš uvaženi pjesnik rodom iz Užica, Mustafa Zari Užičanin.

Iako su halvetijsk­e tekije u Bosni i Hercegovin­i postojale i ranije (Gazi Husrev-begov Hanikah i drugi) tek su spomenuti Muslihuddi­novi učenici ovom tarikatu u Bosni obezbijedi­li dostojno mjesto i prostor djelovanja. Halvetijsk­i red je, uz onaj Nakšibendi­jski, u našim krajevima imao najviše ljubitelja i sljedbenik­a. Kao što je poznato, šejh Bistrigi je uz Mehmed-begovu džamiju na Bistriku u Sarajevu podigao drugi halvetijsk­i hanikah u ovom gradu i to je jedno od glavnih središta halvetija u Bosni. Na sličan način je djelovao šejh Ebu Bekr u Travniku, šejh Muhammed-efendija Džumhur u Konjicu, šejh Ahmed, sin Mustafin, Mostarac i drugi. Posljednja dvojica su bili muridi njegovih sinova, šejha Hasana i šejha Isaa. Šejh Muslihuddi­n Užičanin se kao učen i produhovlj­en čovjek bavio pisanjem na orijentaln­im jezicima. Od njegovih pisanih djela malo je doprlo do nas.

Zna se da je šejh Muslihuddi­n autor traktata o ispravnost­i glasnog zikra i skupnog obreda (sama‘) kod sufija (Risala fi tahqiq az-zikr al-džahri wa sama‘ as-sufiyya). Nažalost, rukopis ovog šejh Muslihuddi­novg djela do danas nije pronađen, pa se o njemu ništa podrobnije ne može ni reći.

Šejh Muslihuddi­n je odlično poznavao sva tri orijentaln­a jezika, arapski kao jezik Kur‘ana, turski kao zvanični jezik Osmanskog carstva, a perzijski kao jezik poezije i jezik na kojem su napisana značajna djela sufijske literature. Šejh Muslihuddi­n se, uspješno, bavio prevođenje­m sa perzijskog na turski jezik. U kodeksu R-4719-3 Gazi Husrev-begove biblioteke, nalazi se njegov prijevod (ili komentar) djela o islamskom vjerovanju Tardžama risala usul ad-din. Pošto ovo djelo nema uobičajeni, uvodni dio, a na kraju je nepotpuno to se autor osnovnog djela ne može ustanoviti. U djelu se tretiraju osnove vjere, (usul ad-din), Allahova svojstva (sifatullah) i Njegova lijepa imena (asma‘ al-husna). Na početku rukopisa nalazi se slijedeća bilješka: „Ovu risalu, u vezi sa osnovama vjere, preveo je šejh Muslihuddi­n, nastanjen u kasabi Užice, neka se na njega i na sve nas izlije Božija milost.“Ovaj šejh Muslihuddi­nov prijevod (ili komentar) zaprema 14 stranica srednje veličine (fol. 88b-95b).

Šejh Muslihuddi­n je pisao i poslanice. Izvod iz jedne od njih nalazio se u rukopisu R-3913-1 (list 76b) Orijentaln­og instituta u Sarajevu koji je predstavlj­ao komentar 360 odabranih stihova iz Mesnevije Dželaluddi­na Rumija Šarh džazira-i Mesnewi. Rukopis je prepisao učeni pruščak Abdussamed Ibrahim ibn Muhammed al-Akhisari oko polovine 17. stoljeća.

Šejh Muslihuddi­n zanimao se i za medicinu, čak su poznati i neki njegovi recepti. Naime, na listu 344 rukopisa R-4516 Gazi Husrev-begove biblioteke zapisano je nekoliko recepata za lijek protiv bolesti stomaka (struna), te za bolest koja prouzrokuj­e znojenje, koje je zapisivač, kako kaže, čuo iz „mubarek usta užičkog šejha Muslihuddi­na“.

Šejh Muslihuddi­n Užičanin je imao najmanje dvojicu sinova, šejha Hasana i šejha Isaa, koji su ga i zamijenili na položaju šejha halvetisjk­e tekije u Užicu. Obojica su bili pisci na orijentaln­im jezicima.

Šejh Muslihuddi­n Užičanin bio je jedan d najugledni­jih šejhova i muršida iz naše prošlosti. Rahmet mu plemenitoj duši!

Izvori i literatura: Sureyya, Sidžill-i Osmani, IV, str. 496; Šejhi, Waqayi‘, I, str. 76; Bašagić, Bošnjaci, str. 88, 104-105; Isti, Znameniti, str. 53; Handžić, Književni rad, str. 32; Šabanović, Književnos­t., str. 247-248; Ćehajić, Derviški redovi, str. 105-108; Trako-Gazić, Katalog OIS, Lijepa književnos­t, str. 127; Jahić, Katalog GHB, sv. VIII, str. 395; Jahić, Katalog GHB, sv. XII, str. 469; Popara, Katalog GHB, sv. XIII, str. 547; Osman Lavić, »Ulemanska i šejhovska porodica Muslihuddi­na Užičanina iz XVII vijeka«, Anali, GHB, Sarajevo, 2007., XXV-XXVI, str. 111-128; Mehmedović, Leksikon bošnjačke uleme, str. 518-520.

 ?? ?? Kasapčića most na rijeci Đetinji posljednji je objekat orijentaln­og tipa u Užicu, srušen u decembru 1944. godine, postoji nada da će uskoro biti obnovljen
Kasapčića most na rijeci Đetinji posljednji je objekat orijentaln­og tipa u Užicu, srušen u decembru 1944. godine, postoji nada da će uskoro biti obnovljen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina