Preporod

Umra kao poklon majkama Srebrenice

Na iftaru u Srebrenici 420 postača

- A.H.

Dvadeset sedmu noć ramazana iftar priređen u Potočarima okupio je 420 postača. Iftar je bio donacija biznismena iz Bara, rođenog u Bijelom Polju, Hajriza Brčvaka i njegove supruge Selme s adresom u Frankfurtu. Iftar je posluživan u četiri velike sale Emaus centra u Potočarima. Na iftaru su sa gospodinom Brčvakom prisustvov­ali njegovi saradnici, reis Crne Gore Rifat Fejzić, gradonačel­nik Novog Pazara Nihad Biševac i članice hora Isa-beg Ishaković. Zajedno s majkama na iftaru su bili glavni imam u Srebrenici Damir-ef. Peštalić, direktor Memorijaln­og centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić te zamjenik gradonačel­nika Hamdija Fejzić, sekretar općine Nermin Vuković, predsjedni­k Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković, Ćamil Duraković i drugi.

„Srebrenica je naša obaveza. Prije hadža svi mi bismo prvo trebali doći u Srebrenicu“, kazao je Brčvak u obraćanju prije iftara, te s puno emocija i dubokog poštovanja govorio o majkama koje nas uče, kako je rekao, da budemo dostojanst­veni i ponosni na putu Istine. „Allah nas je počastio da pošaljemo na umru deset majki koje su naš ponos i uzor, naša inspiracij­a za put istine i pravde. S majkama na umru ide i Elmedina Memišević, kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena oba roditelja i koja je odrasla u Domu za nezbrinutu djecu u Tuzli s dva brata i sestrom.

Brčvak je protekle godine, također obezbijedi­o majkama sredstva za put i boravak u Hagu kako bi prisustvov­ale izricanju prvostepen­e presude u predmetu Stanišić - Simatović.

 ?? ?? Iftar poslužen u četiri velike sale u Emaus centru
Iftar poslužen u četiri velike sale u Emaus centru
 ?? ?? Hajriz Brčvak sa Munirom Subašić i Šuhrom Sinanović
Hajriz Brčvak sa Munirom Subašić i Šuhrom Sinanović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina