Preporod

Naši sinovi će ojačati i jednog dana će htjeti na ruševinama očeve kuće sagraditi vlastitu

Ramazanske posjete

-

- jedna je od poruka reisul-ulema Husein-ef. Kavazovića u okviru ramazanski­h posjeta medžlisima

Usjedištu Medžlisa Zvornik, 22. aprila, upriličen je susret reisul-uleme Kavazovića s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, glavnim imamom Haris-ef. Mustajbaši­ćem i predsjedni­kom Medžlisa Mustafa-ef. Muharemovi­ćem.

Božja ruka je uz zajednicu

U Riječansko­j džamiji reisul-ulema Kavazović je održao hutbu, a džuma-namaz je predvodio muftija Fazlović. U hutbi je reisul-ulema, između ostalog, pozvao povratnike da ne prodaju svoju imovinu.

„Promijenit će se okolnosti. Naši sinovi će porasti i ojačati i jednog dana će htjeti na ruševinama očeve kuće sagraditi vlastitu. Tada će ustanoviti da se na tom mjestu nalazi veliko blago. I njihova sreća će biti neizmjerna, bit će vam zahvalni. A vi ćete za to imati nagradu kod Allaha, dž.š.“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetio je da je Allah, dž.š., naredio vjernicima zekat i sadekatul-fitr, a zadužio Poslanika, a.s., da ih ubire u riznicu zajednice. Reisul-ulema je pozvao vjernike na izvršavanj­e ovih dužnosti. „Zekatom i sadekatul-fitrom se čuva i jača zajednica muslimana. Onoliko koliko ona bude jaka, bit ćemo svi pojedinačn­o sigurniji. Neka svako od nas doprinese za zajednicu koliko je u stanju, jer je Božja ruka uz zajednicu, kako nas je učio poslanik Muhammed, a.s.“, poručio je reisul-ulema. Poslije džuma-namaza održan je sastanak reisul-uleme Kavazovića sa svim imamima Medžlisa Zvornik. Ukazali su na manji broj stanovnika i djece u zvorničkim mjestima u odnosu na period od prije dvadeset godina, što je pojava koja je nažalost prisutna u cijeloj Bosni i Hercegovin­i.

Sloga je ključ našeg uspjeha

Reisul-ulema je prije posjete Zvorniku boravio u Čapljini i Mostaru. U vakufskom kompleksu u Podveležju iznad Mostara održan je iftar reisul-uleme s mostarskim privrednic­ima koji podržavaju Fond Bejtul-mal, nakon kojeg je održano i predavanje u Staroj džamiji u Podveležju.

Nakon iftara prisutnima su se obratili predsjedni­k Medžlisa Džafer Alić i muftija Dedović, koji je zahvalio reisul-ulemi na stalnoj brizi za Hercegovin­u i Mostar. U obraćanju je istakao posebnu ulogu vjerskih lidera koji zbog političke situacije moraju baviti različitim izazovima.

„Njihova uloga i odgovornos­t se proteže i na druge segmente života i sudbinski je to tako na ovom prostoru. Mi smo svjesni svog emaneta i časno ćemo ga nositi na ovom prostoru. Mostar, koji je naš vjerski i kulturni centar, plaća visoku cijenu mira i izgradnje života i zajedništv­a. Ovaj narod i naša zajednica to podnosi. Želimo da se prepozna naša briga i borba protiv sistemske diskrimina­cije koju trpimo i u Mostaru, i u Počitelju, i u Čapljini, i u Neumu i u Stocu. Društvo slobodnog Mostara kakav je on uvijek bio, ali bez zidova i barijera i dominacije. Takav Mostar želimo, za takav Mostar živimo i za takav Mostar smo spremni podnijeti žrtvu“, kazao je muftija Dedović.

Prisutnima se obratio i reisul-ulema, ukazavši na važnost prijenosa vjere kulture i tradicije na nove generacije.

„Svi smo iskusili neka druga vremena kada je bilo najteže i kada smo se morali vraćati tim korijenima i na tim temeljima očuvati narod i domovinu. Sve je to nemoguće bez sloge, ako ne budemo složni. Putevi mogu biti različiti, ali neka pitanja našeg naroda moraju se završiti kroz slogu. Sloga je ključ našeg uspjeha. Hercegovin­a je uvijek našem narodu davala neku snagu ili bila ispred nekih drugih krajeva. Moram govoriti o Mostaru i Hercegovin­i, to je najosvješt­enija sredina među Bošnjacima. Naše narodno biće se najviše ovdje osjeća“, istakao je reisul-ulema Kavazović, završivši svoj govor riječima da je nejedinstv­o naš nazadak i propast.

 ?? ?? Reisu-ulema s imamima u Zvorniku
Reisu-ulema s imamima u Zvorniku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina