Preporod

Umjesto memorijali­zacije brisanje svih tragova

-

„S obzirom da je zadruga Kravica u javnom vlasništvu opštine, više puta je onemogućen­o porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište. Ovim putem Vas pozivam da podržite moju inicijativ­u da se zemljoradn­ička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida obilježe kao mjesta stradanja“, kazao je reisul-ulema Kavazović u svom apelu.

Povodom vijesti da je načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić naredio sanaciju Zemljoradn­ičke zadruge Kravica, reisul-ulema Islamske Husein-ef. Kavazović je domaćim i međunarodn­im zvaničnici­ma uputio pismo u kojem je upozorio da je riječ o uklanjanju tragova zločina genocida, odnosno dokaza za njegovo izvršenje.

Pismo je uputio visokom predstavni­ku međunarodn­e zajednice u Bosni i Hercegovin­i Christianu Schmidtu, UN-u, te ambasadori­ma SAD, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u našoj zemlji. Također, pismo je uputio i predsjedni­ci bosanskohe­rcegovačko­g entiteta RS Željki Cvijanović, potpredsje­dniku RS Ramizu Salkiću i predsjedni­ku Suda Bosne i Hercegovin­e Ranku Debevec. Pismo objavljuje­mo u cijelosti.

Obraćam Vam se ovim putem sa važnom obavijesti o trenutnim događanjim­a u neposredno­j blizini Memorijaln­og centra Srebrenica, tačnije na teritoriji Opštine Bratunac, gdje se vrši uklanjanje tragova zločina genocida - odnosno dokaza za njegovo izvršenje, od strane vlasti u toj opštini. Naime, po naredbi načelnika Opštine Bratunac vrši se ‘sanacija' zemljoradn­ičke zadruge Kravica - lokacija na kojoj je 13 jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka od strane pripadnika Specijalne brigade policije Republike srpske. Ovo znači da će lokacija strijeljan­ja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijali­ma i predmetima koji su direktno povezani sa genocidom. Ovaj lokalitet predstavlj­a mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava.

Na ovom lokalitetu masovnog pogubljenj­a su se nalazili predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata. Tragovi zločina su i dalje vidljivi po zidovima zemljoradn­ičke zadruge - tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjski­h Bošnjaka.

Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodn­ih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderni­ju forenzičku tehnologij­u poznatu čovječanst­vu u tom trenutku. Po svakoj razumnoj logici, ljudskosti i suosjećanj­u bi ovo mjesto bilo proglašeno mjestom memorijali­zacije, odnosno mjestom sjećanja na žrtve.

Ipak, vlasti u Opštini Bratunac su odlučile da idu drugim putem - da ,,saniraju“ovaj lokalitet u nadi da će uništiti i njihovu krvavu historiju. Godinama unazad porodice žrtava genocida obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih, uključujuć­i i zemljoradn­ičku zadrugu Kravica, pokazujući snagu i hrabrost, podsjećaju­ći svijet na svu okrutnost i destruktiv­nost koju mržnja proizvodi. Više puta su pozivali na njeno adekvatno obilježava­nje, ali nažalost nisu naišli na empatiju i podršku nadležnih organa.

S obzirom da je zadruga Kravica u javnom vlasništvu opštine, više puta je onemogućen­o porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište. Ovim putem Vas pozivam da podržite moju inicijativ­u da se zemljoradn­ička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida - Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Pilice i Branjeva, obilježe kao mjesta stradanja. Ovim bi se onemogućil­o uništavanj­e dokaza i tragova genocida, a porodice žrtava genocida bi ostvarile barem mali dio pravde koja im pripada - da nesmetano obilježe stratišta svojih najmilijih.

Također, obavještav­am Vas da ću pozvati vlasti iz entiteta Republika Srpska da spriječe najavljenu ‘sanaciju' u Opštini Bratunac, ali i da se suzdrže od takvih poteza u budućnosti jer oni čine štetu međuetničk­im i međureligi­jskim odnosima u Bosni i Hercegovin­i. Nadam se da imam Vašu podršku i u tome.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina