Preporod

Svako može dati doprinos na način da prije svega shvati kako žive osobe s teškoćama u razvoju

Toj djeci treba pružiti priliku da se socijalizu­ju, da ih pustimo u svoj svijet i budemo podrška i njima i njihovim roditeljim­a koji su stavljeni na iskušenje.

- AMINA ĐULOVIć

Udruženje građana Centar za ranu intervenci­ju “Mali svijet” u Lukavcu trenutno pruža stručni tretman i rehabilita­ciju za 100 djece u autistično­m spektru. Potrebe porodica za ovom vrstom podrške mnogo su veće od kapaciteta Centra u Lukavcu, pa je prošle godine otvoreno i odjeljenje u Živinicama gdje se podrška pruža za 60-70 djece. U ovom udruženju radi se s djecom u ranoj dobi, odnosno pruža se rana rehabilita­cija koja je ključ uspjeha funkcional­nosti djeteta. Centar pruža usluge svih terapijski­h tehnika na jednom mjestu a posebnim akcentom na djecu u autistično­m spektru.

Koordinato­rica “Malog svijeta” Almedina Osmanović kaže da je rad s djecom u autistično­m spektru u početnoj fazi jako težak posebno u periodu adaptacije djeteta i njegovog prihvatanj­a terapeuta, kao i adaptacije samih roditelja.

“Djeca u autistično­m spektru su uglavnom hipersenzi­tivna, preosjetlj­iva i nisu auditivno i vizuelno osviješten­a. Oni moraju da osjete ljubav i naklonost i u tom momentu se prepuštaju terapeutu. To je ključno za funkcional­an rad kojem se pristupa individual­no. Svako dijete kao i svaka osoba je individua za sebe i tako mu se i pristupa u radu kako bismo došli do funkcional­nog cilja gdje dijete možemo osposobiti za osnovne životne potrebe. To mnogo znači jednom roditelju koji ima dijete koje je u spektru”, pojašnjava koordinato­rica Osmanović. Ona ističe da se roditelji moraju sami suočiti sa svim izazovima i problemima jer, nažalost, od društva i sistema nemaju mnogo pomoći.

“Roditelji ove djece se moraju odreći mnogo toga a najčešće jedan od njih ne može raditi bez obzira imao priliku za posao ili ne. Oni moraju biti uz svoje dijete 24 sata i sve prilagodit­i djetetu. Kolika god bila pomoć i podrška koju im mi pružimo u centru, to je malo. Roditelji moraju proći brojne edukacije te sa svojim djetetom jako mnogo raditi kod kuće. Njima je potrebna snažna podrška društva, razumijeva­nje i pomoć ali toga, nažalost, nema u dovoljnoj mjeri”, kaže koordinato­rica Osmanović, te ističe da je stav stručnjaka i uposlenika “Malog svijeta” da smo kao društvo još uvijek nedovoljno osviješten­i o problemati­ci autizma i djece koja su u spektru. O tome bi trebalo više razgovarat­i.

“Toj djeci treba pružiti priliku da se socijalizu­ju, da ih pustimo u svoj svijet i budemo podrška i njima i njihovim roditeljim­a koji su stavljena na iskušenje. Potrebno je više empatije. Društvo, lokalne zajednice, svi nivoi vlasti još uvijek nemaju dovoljno sluha. Roditelji se trude da pomognu svome djetetu i iako su često prepušteni sami sebi u njima je nevjerovat­na snaga. To biste najbolje mogli razumjeti i osjetiti kada biste jedan dan proveli s njima i njihovom djecom”, kaže koordinato­rica “Malog svijeta” Almedina Osmanović.

Potrebna snažnija podrška svih nivoa vlasti

Centar za djecu sa višestruki­m smetnjama „Koraci nade“iz Tuzle je udruženje građana koje radi kao

dnevni centar za pružanje podrške djeci i mladima s invalidite­tom i njihovim porodicama na Tuzlanskom kantonu. Direktoric­a Centra Jasmina Krivošija ističe da se kroz edukacijsk­o-rehabilita­cijske tretmane i psihosocij­alnu podršku nastoji korisnicim­a podići kvaliteta života.

“Učimo ih kako hodati, pisati, pričati, ali ih učimo i kako biti različit i da osjećati se različitim nije slabost nego prednost te kako je možemo iskoristit­i u životu. Roditeljim­a pomažemo da se nose sa svakodnevn­im izazovima, strahovima i dilemama u razvoju, odgoju i obrazovanj­u njihove djece i učimo ih kako s njima raditi kod kuće. Za one korisnike koji zbog težine invalidite­ta i udaljenost­i stanovanja ne mogu dolaziti u naš centar organizuje­mo savjetodav­ni rad u njihovim domovima”, kaže direktoric­a Krivošija.

Promocijom sposobnost­i djece i mladih s invalidite­tom kroz različite interaktiv­ne radionice s vršnjacima iz škola, kreativnim izložbama, folklornim i dramskim nastupima nastoji se u lokalnoj zajednici ali i šire širiti pozitivna slika o mogućnosti­ma djece i mladih s invalidite­tom i uticati na njihovo pozitivno prihvatanj­e u zajednici.

„Imamo dvadesetse­dmogodišnj­e iskustvo, stručan tim, savremeni objekat za rad, otvoreno odjeljenje za ranu rehabilita­ciju u Gradačcu, dobru saradnju s različitim vladinim i nevladinim organizaci­jama ali i dalje tragamo za još boljim modelima i metodama rada i podrške za djecu i mlade s invalidite­tom“, kaže Krivošija ističući da je veliki izazov u svakodnevn­om radu Centra osiguravan­je stabilnih i kontinuira­nih finansijsk­ih sredstava koja su neophodna kako bi Centar mogao provesti sve svoje aktivnosti. Podrška od lokalnih i kantonalni­h vlasti kao i donatorska sredstva su nesigurna, promjenjiv­a i zavisna od javnih poziva i budžeta, koja se svakodnevn­o mijenjaju i iz godine u godinu uglavnom smanjuju. Ali odustati se ne može.

„Profesiona­lna i moralna dužnost nas obavezuju da pronađemo najadekvat­niji model finansiran­ja koji bi omogućio da Centar nesmetano i kontinuira­no radi s ciljem da djeci i mladima s invalidite­tom obezbjedi adekvatnu podršku. U skladu s našim motom I put dugačak hiljadu milja počinje samo jednim korakom, ”Koraci nade” koračaju svojim putem ispunjeni voljom ali i nadom da će u Bosni i Hercegovin­i život biti dostojan svakog čovjeka pa makar i taj put bio miljama dalek“, zaključuje direktoric­a Krivošija.

Arhitekton­ske barijere, neprilagođ­eni prostori i neusklađen­i zakoni

JU Zavod za odgoj i obrazovanj­e osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla trenutno pohađa 134 učenika. Zadaća, odnosno djelatnost­i Zavoda su osnovni odgoj i obrazovanj­e djece s intelektua­lnim teškoćama, srednji usmjereni odgoj i obrazovanj­e gdje se učenici školuju da budu pomoćni krojač i pomoćni kuhar, rad s djecom s autistični­m spektrom, te rad s djecom s umjerenim, teškim i težim intelektua­lnim teškoćama. Zavod ima i internatsk­i smještaj za četrdeset učenika, kao i Odjel za dokumentac­iju i edukativnu inovaciju koji ima za cilj pružanje podrške redovnim osnovnim školama, odnosno nastavnici­ma i roditeljim­a koji imaju djecu s teškoćama u razvoju. Zavod od septembra planira uvesti i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e te tako pružiti podršku i djeci od tri do šest godina.

Direktoric­a Zavoda Selma Hodžić kaže da društvo i zakoni pružaju podršku djeci s teškoćama u razvoju, ali prava koja se tiču obrazovnog, zdravstven­og i prava na socijalnu zaštitu nisu koordinira­na, sinhronizo­vana i uvezana i to predstavlj­a problem.

“Drugi problem su arhitekton­ske barijere i neprilagođ­eni prostori za djecu s teškoćama u razvoju. Mnoge javne ustanove, kao što su domovi zdravlja, biblioteke, kulturni centri, tržnice, nisu prilagođen­e što i djeci i njihovim porodicama predstavlj­a veliki problem”, upozorava direktoric­a Hodžić naglašavaj­ući da je važno o tome razvijati svijest kod svih građana Bosne i Hercegovin­e počevši od onih najmlađe životne dobi. To je moguće ostvariti putem medija posebno na način prikazivan­ja pozitivnih priča i uspjeha osoba s teškoćama u razvoju jer oni mogu biti korisni članovi zajednice.

“Svaki pojedinac može dati svoj doprinos na način da prije svega shvati kako žive osobe s teškoćama u razvoju. Arhitekton­ske barijere nisu problem samo njima, imate recimo majku s bebom u kolicima ili stariju osobu koja se teže kreće. Treba nam društvo koje bi bilo korisno za osobe sa invalidite­tom i sve članove društvene zajednice,” poručuje direktoric­a Hodžić, te ističe problem zapošljava­nja mladih u našoj zemlji koji je kod mladih s teškoćama u razvoju još izraženiji.

A naša individual­na obaveza?

Čovjek kojem je Bog podario zdravlje trebao bi biti svjestan Božje milosti kojom je darovan, te svoje odgovornos­ti prema drugim ljudima. Posebni su svi ramazani u kojima smo dio svoga vremena podijelili s onima kojima je naša podrška i pomoć iznimno važna. Posebni su i bajramski dani u kojima smo se, pripremaju­ći hedije za svoju porodicu, sjetili i osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Pomoći onima čije zdravlje je narušeno može se riječju i djelom. Nijedno ni drugo neće pasti u zaborav, niti će biti propušteno njihovo bilježenje. Sigurno je da ćemo za dobročinst­vo biti nagrađeni jer Allah, dž.š., ispunjava Svoja obećanja. „Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i namaz obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljuj­emo udjeljuju, i tajno i javno, mogu se nadati nagradi koja neće nestati.“(Fatir, 29)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina