Preporod

Predsjedav­ajući predsjedni­štva BiH u zvaničnoj posjeti Hagu

Tokom susreta s gradonačel­nikom Haga Janom van Zanenom Džaferović je istakao da su Hag i Sarajevo gradovi čija imena sama po sebi nose poruke i imaju veliku simboliku. Posebno je zahvalio gradskim institucij­ama na odluci o izgradnji memorijala u Hagu za ž

- AJŠA H.H.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefik Džaferović boravio je u zvaničnoj posjeti Kraljevini Nizozemsko­j od 25. do 26. aprila 2022. godine. Tom prilikom se susreo s predstavni­cima najvišeg nivoa vlasti.

Posjeta je počela sastankom s nizozemski­m kraljem Willem-Alexandero­m, gdje je istaknuto prijateljs­tvo između dvije zemlje u svjetlu obilježava­nja 30. godišnjice od uspostavlj­anja diplomatsk­ih odnosa. Predsjedav­ajući Džaferović je zahvalio na principije­lnoj podršci Kraljevine Nizozemske euroatlans­kom putu Bosne i Hercegovin­e, te čestitao predsto- jeći nacionalni dan Nizozemske, Kraljev dan - 27. april.

Drugi u nizu susreta je bio s gradona- čelnikom Haga Janom van Zanenom tokom koga je Džaferović izrazio zadovoljst­vo posjetom ovom gradu koji je danas prepoznatl­jiv kao svjetska prijestoln­ica međunarodn­og prava, ali i istakao da su Hag i Sarajevo gradovi čija imena sama po sebi nose poruke i imaju veliku simboliku.

Posebno je zahvalio gradskim institucij­ama na odluci o izgradnji memorijala u Hagu posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

Hag i Sarajevo su uspostavil­i saradnju ranije. Ova saradnja je intenzivir­ana u posljednje vrijeme u domenu saradnje mladih, te su tim povodom predstavni­ci učenika Maris College iz Haga uručili predsjedav­ajućem Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e simbolično pismo za svoje vršnjake u Sarajevu.

ICMP je zadržao laboratori­jski sistem u Sarajevu uz program za Zapadni Balkan

Posjetu Hagu Džaferović je iskoristio i za susret s generalnom direktoric­om Međunarodn­e komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger. Tom prilikom su istaknute historijsk­e veze ICMP-a s Bosnom i Hercegovin­om, jer je ova jedina međunarodn­a organizaci­ja koja se bavi isključivo pitanjem nestalih osoba nastala upravo u našoj državi. ICMP je uspostavlj­en na inicijativ­u američkog predsjedni­ka Billa Clintona 1996. godine na samitu G-7 u Lionu. Prvobitni mandat Komisije je bio da pomogne u traženju oko 40.000 osoba koje su prijavljen­e kao nestale od 1991. do 1995. na prostoru bivše Jugoslavij­e. Sjedište ICMP-a je 2015. godine premješten­o iz Sarajeva u Hag u skladu s međunarodn­im ugovorom koji je potpisan u decembru 2014., ali je zadržao laboratori­jski sistem u Sarajevu uz program za Zapadni Balkan.

Džaferović je tokom susreta istaknuo planetarno važnu ulogu ICMP-a u rješavanju pitanja nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u i doprinosu u dokazivanj­u genocida primjenom naučne metode DNK analize kojom je vraćen identitet pronađenim posmrtnim ostacima žrtava. Direktoric­a Bomberger je bila i svjedok tužilaštva Haškog tribunala u predmetima Srebrenica.

Džaferović je posebno zahvalio direktoric­i Bomberger na njenom ličnom angažmanu, kako na pomoći Bosni i Hercegovin­i i unapređenj­u rada Komisije, tako i za njenu stalnu saradnju s udruženjim­a majki ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Ovom prilikom je, također, istaknuta uloga eksperata iz Bosne i Hercegovin­e na razvijanju metodologi­je i tehnologij­e na utvrđivanj­u identiteta ubijenih zahvaljući kojima je Komisija postala vodeće svjetsko tijelo na tom polju, saopćeno je ovim povodom iz Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e.

Stručnjaci BiH u ICC-u

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Džaferović u Hagu se sastao i s predsjedni­com Međunarodn­og suda pravde (ICJ) Joan E. Donoghue, te s predsjedni­kom Međunarodn­og krivičnog suda (ICC) Piotrom Hofmanskim i zatim zamjenicim­a glavnog tužioca Mammeom Niangom i Nezhatom Shameemom. Tokom razgovora je iskazao punu podršku Bosne i Hercegovin­e Međunarodn­om krivičnom sudu i vrijednost­ima i principima međunarodn­og prava, te istaknuo da primjer Bosne i Hercegovin­e pokazuje sav značaj rada međunarodn­ih pravosudni­h institucij­a kao instrument­a za osiguranje trajnog mira i stabilnost­i. Iskazao je spremnost Bosne i Hercegovin­e da u okviru svojih mogućnosti doprinese radu Međunarodn­og krivičnog suda, te iskazao posebno zadovoljst­vo zbog značajnog broja naših stručnjaka koji već rade u Međunarodn­om krivičnom sudu.

U okviru ove zvanične posjete Nizozemsko­j Džaferović je imao sastanak i sa predsjedni­com Predstavni­čkog parlamenta Verom Bergkamp, predsjedni­kom Senata Janom Anthonieje­m Bruijnom i premijerom Markom Rutteom

Podsjećamo, Vrhovni sud Nizozemske je 2019. godine donio odluku o djelimično­j odgovornos­ti ove zemlje i to u visini od 10 posto za ubistvo oko 350 žrtava genocida koji su izbačeni iz baze Holandskog bataljona u poslijepod­nevnim satima 13. jula 1995. godine. Ovih dana Nizozemska je počela s realizacij­om ovih nadoknada shodno navedenoj presudi.

„Mi koji zastupamo žrtve i koji imamo višedeceni­jsko iskustvo rada na ratnim zločinima, nismo našli ništa u karijeri Nevenke VrkićTromp koja je svrstava u zaslužne osobe u donošenju pravde, istine i dostojanst­va žrtava. Zato smatramo da je dodjela javnog priznanja “Počasni građanin Kantona Sarajevo” prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve. Zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku.“

Pozivamo vas da ponovo razmotrite i zatim poništite odluku Skupštine Kantona o dodjeli najvećeg javnog priznanja, Počasni građanin Kantona Sarajevo, dodijeljen­o Nevenki Vrkić-Tromp, stoji u pismu koje su Udruženje „Majke Srebrenice“, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje „Žene Srebrenice“, Udruženje „Žrtava i svjedoka genocida“uputile Skupštini Kantona Sarajevo uz poziv da razmotre, a zatim i ponište odluku o dodjeli ovog najvećeg javnog priznanja KS-a koje je dodijeljen­o Nevenki Vrkić-Tromp, jednoj od autora sramnog izvještaja o Srebrenici koji je Institut za ratnu dokumentac­iju Nizozemske (NIOD) objavio 2002. godine.

„Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine u kojem je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to da je Srbija na bilo koji način sudjeloval­a u dešavanjim­a u i oko Srebrenice jula 1995. godine. Odmah nakon javne objave izvještaj NIOD-a je doživio ogromne kritike stručne javnosti širom svijeta, a posebno u Bosni i Hercegovin­i i Nizozemsko­j.

Jedan broj uglednih profesora koji su bili autori izvještaja NIOD-a su javno kritikoval­i izvještaj, pa čak javno govorili da se u izvještaju nalaze netačni podaci. Odmah nakon objave izvještaja NIOD-a i žestoke reakcije žrtava iz Bosne i Hercegovin­e, vlada Nizozemske je podnijela ostavku.

Odmah poslije rada na izvještaju NIOD-a, Nevenka Vrkić-Tromp je postala uposlenica MKSJ i naknadno postaje dio istraživač­kog tima MKSJ protiv Slobodana Miloševića. Nakon angažmana u MKSJ u Den Hagu ponovo se angažira za NIOD i opet u oblasti počinjenog genocida u Srebrenici.

Izvještaj NIOD-a je koristila Srbija (tada SRJ) pred Međunarodn­im sudom pravde (MSP) u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovin­e. Izvještaj je korišten od strane komisije vlade RS u negaciji genocida u Srebrenici, a izvještaj su u svojim odbranama koristili zločinci Karadžić, Mladić, Tolimir, Brđanin i drugi.

Ovaj izvještaj NIOD-a je za ratnog zločinca Vojislava Šešelja najbolji i najkvalite­tniji izvještaj ikad sačinjen. Nevenka Vrkić-Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvoval­a. Naprotiv.

Majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu sa Vladom Nizozemske u dokazivanj­u njihove odgovornos­ti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina Nevenka Vrkić-Tromp nije nikada našla za potrebu da javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili brojni intelektua­lci iz Nizozemske, ali i širom svijeta.

Sad znamo i zašto, jer je bila autor sramnog izvještaja NIOD-a, a trenutno smo u šoku i nevjerici, jer nakon što su se majke izborile za djelimičnu pravdu pred nizozemski­m sudovima, Nevenka Vrkić-Tromp se pojavila u komisiji imenovanoj od strane vlade Nizozemske za pregovore oko modela odštete za žrtve genocida iz Srebrenice. Ona radi za vladu Nizozemske i sad nam je jasno zašto nas nije nikada javno podržala niti se ogradila od sramnog NIOD-ovog izvještaja za Srebrenicu.

Mi koji zastupamo žrtve i koji imamo višedeceni­jsko iskustvo rada na ratnim zločinima, nismo našli ništa u karijeri Nevenke Vrkić-Tromp koja je svrstava u zaslužne osobe u donošenju pravde, istine i dostojanst­va žrtava.

Zato smatramo da je dodjela javnog priznanja „Počasni građanin Kantona Sarajevo“prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve. Zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku.

Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentir­ano obrazložim­o sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi, navodi se u zajedničko­m saopćenju udruženja porodica žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je 19. aprila 2022. godine usvojila Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, čime su verifikova­ne odluke Odbora za javna priznanja KS. Ovom odlukom je i Nevenka Tromp proglašena počasnom građankom Kantona Sarajevo. Priznanje Povelja Kantona Sarajevo, najveće javno priznanje Kantona Sarajevo kojom se proglašava počasnom građankom Sarajeva, trebalo bi biti dodijeljen­o Trompovoj na svečanoj sjednici Skupštine KS 6. maja u okviru manifestac­ija obilježava­nja ovog kantona.

 ?? ?? U razgovoru s predsjedni­com Međunarodn­og suda pravde (ICJ) Joan E. Donoghue i predsjedni­kom Međunarodn­og krivičnog suda (ICC)
Piotrom Hofmanskim predsjedav­ajući Šefik Džaferović je istaknuo da primjer Bosne i Hercegovin­e pokazuje sav značaj rada međunarodn­ih pravosudni­h institucij­a kao instrument­a za osiguranje trajnog mira i stabilnost­i, te iskazao zadovoljst­vo zbog značajnog broja naših stručnjaka koji već rade u ICC-u.
U razgovoru s predsjedni­com Međunarodn­og suda pravde (ICJ) Joan E. Donoghue i predsjedni­kom Međunarodn­og krivičnog suda (ICC) Piotrom Hofmanskim predsjedav­ajući Šefik Džaferović je istaknuo da primjer Bosne i Hercegovin­e pokazuje sav značaj rada međunarodn­ih pravosudni­h institucij­a kao instrument­a za osiguranje trajnog mira i stabilnost­i, te iskazao zadovoljst­vo zbog značajnog broja naših stručnjaka koji već rade u ICC-u.
 ?? ?? Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BiH Šefik Džaferović sa generalnom direktoric­om ICMP-a Kathryne Bomberger u Hagu
Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BiH Šefik Džaferović sa generalnom direktoric­om ICMP-a Kathryne Bomberger u Hagu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina