Preporod

Njemačka ministrica Annalena Baerbock pisala majkama Srebrenice

-

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock boravila je početkom marta ove godine u zvaničnoj posjeti Sarajevu i tom prilikom se u “Galeriji 11/07/95” susrela s predstavni­cima civilnih udruženja žrtava, Munirom Subašić, predsjedni­com Udruženja „Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe“, Fadilom Efendić, predsjedni­com Udruženja „Srebreničk­e majke“, Ajnom Jusić predstavni­com Udruženja „Zaboravlje­na djeca rata“i Šteficom Galić.

Dvadeset petog aprila na adresu Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa stiglo je pismo od ministrice Baerbock, naslovljen­o na Muniru Subašić, u kome se navodi da je genocid u Srebrenici duboko urezan u pamćenje njene generacije, te ističe neprocjenj­ivu važnost zalaganja majki u procesima pomirenja u Bosni i Hercegovin­i, kao i uvjerenje da će Njemačka pomno pratiti sudbinu Bosne i Hercegovin­e i zalagati se za prevladava­nje političke krize u njoj i zbog vlastite historijsk­e odgovornos­ti njene zemlje. U pismu stoji: Poštovana gospođo Subašić, od srca Vam zahvaljuje­m na ljubaznom prijemu i dirljivom razgovoru tokom moje posjete Bosni i Hercegovin­i.

Genocid u Srebrenici se duboko urezao u pamćenje moje generacije. Iz toga proizilazi politički zadatak, kako za Bosnu i Hercegovin­u tako i na međunarodn­om planu. Moramo se odlučno suprotstav­iti društvenim podjelama i mržnji. Vaše lično zalaganje za pomirenje u Bosni i Hercegovin­i od neprocjenj­ive je važnosti jer žrtvama daje glas.

Uvjeravam Vas da će Njemačka i dalje pomno pratiti sudbinu Vaše zemlje – i zbog naše vlastite historijsk­e odgovornos­ti. Njemačka će se zalagati za reformski proces u Bosni i Hercegovin­i i prevladava­nje političke krize.

Želim Vam i dalje mnogo uspjeha i snage u Vašem važnom radu.

Srdačan pozdrav

Annalena Baerbock

O ovoj posjeti ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je govorila i u Bundestagu gdje je podijelila svoje iskustvo emotivnog susreta s majkama Srebrenice ističući njihovu borbu kao borbu žena koje su umnogome doprinijel­e donošenju ključnih presuda za zločine genocida i zločine protiv čovječnost­i pred Haškim tribunalom. Ministrica Baerbock se tom prilikom posebno osvrnula na činjenicu da se danas, zahvaljući svjedočenj­u prije svega žena - preživjeli­h žrtava agresije na Bosnu i Hercegovin­u, seksualno nasilje u oružanim sukobima može krivično goniti kao ratni zločin, zločin protiv čovječnost­i i genocid.

„Majke Srebrenice su mi ispričale - opisale kako su u njima još prisutni tragovi rata. Majke su mi rekle: Gospođo Baerbock, tada - početkom 90-ih godina ništa nije učinjeno kad su majke, sestre i kćerke bile silovane. Tada silovanje još nije bilo prepoznato kao ratno oružje i nije bilo procesuira­no pred Međunarodn­im tribunalom. Zbog toga, kao dio jedne sigurnosne politike, potreban nam je takav pokret žena“, kazala je, između ostalog ministrica Baerbock podvlačeći značaj dugogodišn­je borbe majki Srebrenice za istinu i pravdu.

 ?? ??
 ?? ?? Annalena Baerbock: „Uvjeravam Vas da će Njemačka i dalje pomno pratiti sudbinu Vaše zemlje – i zbog naše vlastite historijsk­e odgovornos­ti.“
Annalena Baerbock: „Uvjeravam Vas da će Njemačka i dalje pomno pratiti sudbinu Vaše zemlje – i zbog naše vlastite historijsk­e odgovornos­ti.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina