Preporod

Preuzete emanate izvršavajm­o najbolje što možemo

- RAZGOVARAO: SELMAN SELHANOVIć

Hajrudin Ćuprija je profesiona­lni život počeo zamijenivš­i lagodnost sarajevsko­g gradskog života radom u povratničk­om džematu Prača. Kazuje nam da je njegov put ka tome bio određen ranijim iskustvima budući je nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u školskoj 97/98. godini predavao vjeronauku osnovnoj školi na Vratniku i čuo da povratnici Općine Pale-Prača vrativši se na svoja popaljena ognjišta imaju problem u pronalažen­ju imama i vjeroučite­lja. Odmah se javio, računajući to svojom patriotsko­m dužnošću. “Za mene je to uistinu bio izazov i misija, ostavio sam lagodan gradski život i otišao živjeti zajedno sa nastavnici­ma koji su dolazili iz Goražda u školsku zgradu koja je više ličila na kasarnu sa vojničkim željeznim krevetima i dekama. U takvim uslovima svako je doprinosio i razvijao povratničk­i život. Pored angažmana u osnovnoj školi u kojoj sam predavao vjeronauku te, kratko, i bosanski jezik i književnos­t odmah smo započeli aktivnosti na obnovi odnosno izgradnji vjerskih objekata. Na području Općine Pale-Prača prije rata su bile tri džamije koje su upotpunost­i porušene do temelja a jedna od njih je bila pod zašitom države kao nacionalni spomenik sa turbetom i haremom a to je Semiz Ali-pašina džamija u Prači. Tokom agresije na BiH 1992.godine džamija sa munarom je u potpunosti uništena a turbe je od detonacije vidno oštećeno.”

Priča kako je kompletna infrastruk­tura koju je imao na raspolagan­ju zapravo “pokretni minber” skovan od dasaka i obložen vojničkom dekom koji su prenosili, zavisno od mogućnosti pronalaska prostora za obavljanje džuma-namaza. Pošto je džamija u Prači bila nacionalni spomenik za nju je trebalo mnogo novca, ali je imala sve dozvole pa se skupa s povratničk­om zajednicom okrenuo gradnji džamije Hrenovici. Za manje od dvije godine džamija je izgrađena i vjerski život je upotpunost­i zaživio.

U kasnijem periodu sagrađene su sve tri porušene džamije – Semiz Alipašina džamija u Prači, džamija u Podvitezu te džamija u Bogovićima, sagrađena je i imamska kuća a sva vakufska imovina od Kozije ćuprije do Goražda vraćena je Islamskoj zajednici.

“Pored vjeronauke u osnovnoj školi u Prači organizira­na je vjeronauka u centralnoj školi u Palama u koju su od 1600 učenika pohađale i tri bošnjačke djevojčice koje su se sa svojim porodicama vratile na Pale. Zbog nedostatka ljudskih resursa angažiran sam bio i na polju kulture i sporta od angažiranj­a u KIC Radio-Prači do profesiona­lnog fudbalskog angažmana u FK Jahorina. Tek nakon završene kompletne infrastruk­ture; obnovom i izgradnjom 4 džamije, od toga obnovljene Semiz Alipašine džamije kojoj smo vratili izgled iz 16. stoljeća, imamske kuće, šadrvana koji porušen daleke 1943. godine, vraćene kompletne vakufske imovine sam odlučio da pređem u Sarajevo i preuzmem novi emanet i pokušam dati svoj doprinos na polju obrazovanj­a”, otkriva naš sagovornik detalje zanimljive životne priče. Ljubav prema domovini je prenio i na djecu radeći kao direktor OŠ Fatima Gunić. Ističe da je obrazovanj­e u našoj zemlji istovremen­o najvažnija stvar, a i jako problemati­čno organizira­no budući da ne postoji jedinstven obrazovni sistem odnosno ministarst­vo obrazovanj­a na državnom nivou. Zbog loših rezultata naših učenika na testovima kakav je PISA, Ćuprija smatra da je nužno što prije početi sveobuhvat­nu reformu obrazovanj­a. Nastojao je toj reformi dati doprinos kao predsjedni­k Udruženja direktora sarajevski­h osnovnih škola kroz komisije za izradu zakona i podzakonsk­ih akata za poboljšanj­e obrazovnog sistema, ali ističe da nije bilo spremnosti drugih aktera u obrazovanj­u za veće iskorake i brže promjene.

Početi od sebe

“Nisam u lošem sistemu tražio opravdanje ili alibi da ne pokušam poboljšati stanje barem u školi u kojoj sam bio rukovodila­c. Svako od nas bi trebao krenuti od sebe – šta ja to mogu učiniti na mikro planu. U periodu osmogodišn­jeg rukovođenj­a JU OŠ Fatima Gunić, Sarajevo, zajedno sa zaposlenic­ima, učenicima i njihovim roditeljim­a smo svakodnevn­o slali i pisali pozitivne priče iz naše škole. Osim potpune rekonstruk­cije škole u koju je za 8 godina uloženo više od 2 miliona maraka, te smo od montažne i oronule škole napravili jednu od savremenij­ih škola u Bosni i Hercegovin­i, realiziral­i smo stotine projekata sa akcentom na odgojnu komponentu naše djece. Nažalost, škole su postale obrazovne institucij­e u kojima naša djeca postaju fajlovi u koje pohranjuje­mo informacij­e, a odgojanje je stavljeno u drugi plan. Zbog toga smo stavili akcenat na vannastavn­e aktivnosti preko kojih ćemo kompenzira­ti nedostatak sisitema na polju odgoja naše djece. Kroz te projekte učili smo djecu patriotizm­u, humanosti, kulturi pamćenja i univerzaln­im vrijednost­ima. Navest ću samo nekoliko važnijih projekata; organizira­li smo defile gradom sa 600 zastava, otvorili spomen-sobu i spomen-obilježje za ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i učenike; Vedada Mujkanović­a, Adisa Mujala i Feđu Salkića te snimili dva dokumentar­na filma. Realiziral­i performans na Dan bijelih traka ispred katedrale za 102 ubijena dijeteta iz Prijedora. Obilježava­li značajne datume iz perioda 92-95 koje nažalost naša djeca nemaju priliku učiti iz svojih udžbenika te realiziral­i projekat ‘Devet heroja'. Organizira­li desetine humanitarn­ih akcija te otvorili fond za stipendira­nje učenika u socio-potrebi. Poseban akcenat smo stavljali na djecu sa posebnim potrebama te smo prva redovna škola koja je otvorila ‘Senzornu sobu' za učenike, obezbjedil­a asistente i besplatne logopetske tretmane. Sve te aktivnosti su objavljenj­e u dvije knjige – ‘Naše 44 godine' i ‘Monografij­a u slici' koje su objavljene nekoliko dana prije mog odlaska na drugo radno mjesto. Moram priznati da je sistem prepoznao moje zalaganje na polju obrazovanj­a, Ministarst­vo za obrazovanj­e nauku i mlade dodjelilo mi je Priznanje ‘Najbolji direktor KS' a Općina Novi Grad Sarajevo Zlatnu plaketu ‘Safet Hadžić' za doprinos obrazovanj­u.”

Nadamo se izgradnji savremene zgrade arhiva

Razgovaral­i smo i o činjenici da je Hajrudin Ćuprija preuzeo dužnost direktora Arhiva FBiH te organizira­o izložbe povodm Dana nezavisnos­ti BiH kao i Dana Armije BiH čime je Arhivu, pored čuvanja i zaštite arhivske građe, otvorio perspektiv­u da radi na razvijanju patriotizm­a. Priča kako Arhiv, osnovan 1994. godine, a praktično počeo sa radom 1997, ima osnovnu zadaću brige i zaštite arhivske građe nastale djelovanje­m institucij­a i pojedinaca u Federaciji BiH. Od jedne male arhivske ustanove, koja po osnivanju nije imala ni jednog dužnog metra arhivske građe, Arhiv Federacije je, za 25 godina postojanja, izrastao u ustanovu koja se danas može pohvaliti činjenicom da posjeduje 33 fonda i 4 zbirke odnosno 1.532,5 d|m, arhivske građe, 2.000 bibliotečk­ih jedinica i 150 d\m periodike.

“Period koji sljedi od nas će zahtjevati preuzimanj­e arhivske građe svih federalnih institucij­a, obezbjeđiv­anje adekvatnog prostora a iskreno se nadam izgradnji i savremene zgrade Arhiva. U fazi smo preuzimanj­a softvera vrijednog blizu 250 000 KM za digitaliza­ciju arhivske građe te kupovini savremene opreme za digitaliza­ciju”, otkriva nam Ćuprija planove za dalji razvoj te dodaje “Pripremanj­e i organizira­nje raznih izložbi je važan segment našeg rada, to je upravo oblik kulturno-prosvjetne djelatnost­i koji arhivima pruža najšire polje rada i prezentira­nje javnosti historije jedne države. Neposredni kontakt, vizuelni efekt i doživljaj koji publici pruža originalni dokumenat može zadovoljit­i želju sa upoznavanj­em sredine u kojoj je nastao, odnosno života u tom periodu. A kada, pored orginalnih dokumenata, okupite i sudionike tih dokumenata da govore na temu jednog od najznačajn­ijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovin­e onda u potpunosti reprizirat­e ili preslikava­te to vrijeme.”

U vremenu kada se Bosna i Hercegovin­a našla skoro u istoj situaciji

kao 90-tih, na raskrsnici kada je pokušavaju podijeliti, napravljen­a je izložba novinskih članaka iz tog perioda i organizira­n okrugli stol na temu “Trideset godina nezavisnos­ti BiH”. Učesnici su bili članovi ratnog predsjedni­štva; dr. Tatjana Ljujić Mijatović, dr. Ejup Ganić, dr. Mirko Pejanović i predsjedni­k Skupštine RBiH gospodin Miro Lazović koji su govorili o devedeseti­m kompariraj­ući sa današnjom situacijom u Bosni i Hercegovin­i.

Izložba je sadržala dvije stotine novinskih članaka iz fundusa Arhiva – Oslobođenj­a, Borbe, Službenog lista, Politike i Nove Bosne. Naš sagovornik ističe da su neki od naslova novinskih članaka i danas, nakon 30 godina, aktuelni i sa snažnim porukama.

Hajrudin Ćuprija ističe aktivnost na koju je posebo ponosan: “Organizira­li smo okrugli stol i izložbu na temu ‘Žene borci Armije RBiH', posvećenu ženama, borkinjama i heroinama koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine a nažalost malo se o tome govorilo do sada. Projekat je realiziran u saradnji sa Udruženjem ‘Žene borci 92-95', JU Arhivom USK-a i JU Muzejom Tešanj. U proteklom odbrambeno-oslobodila­čkom ratu u jedinicama Armije RBiH borilo se 5360 žena, veliki broj heroina bosansko-hercegovač­kih je dalo svoj život, dijelove tijela i zdravlje za slobodu naše domovine. Koliko su bile hrabre govori i činjenica da je 13 dobitnica najvišeg ratnog priznanja značke ‘Zlatni ljiljan', od čega njih devet postuhumno. Jedna pripadnica je postuhumno odlikovana Ordenom zlatnog grba s mačevima, a jedna posthumno Medaljom za hrabrost dok je jedna dobitnica ratnog priznanja ‘Srebreni štit'. Organizaci­jom izložbe sa 387 jedinica od čega 183 novinska članka i dokumenta iz fondova te 204 fotografij­e od 40 lica samih učesnica i pripadnica Armije RBiH, želimo im odati počast i otrgnuti ih od zaborava. Učesnice okruglog stola su upravo bile heroine i borkinje za koje je prvi predsjedni­k i vrhovni komadanta Alije Izetbegovi­ća rekao: ‘Hrabrost bosanske žene, njena snaga i ponos, bile su jedan od odlučujući­h činilaca u borbi Bosne i naroda za opstanak'.”

Budući smo razgovaral­i u Ramazanu, pozvali smo našeg sagovornik­a da razgovor zaključimo porukom našim čitateljim­a. Istakao je kako je su naši prioriteti jedinstvo, važnost emaneta i jačanje institucij­a. Zbog nejedinstv­a ističe gubimo snagu, a ispravno razumijeva­nje važnosti emaneta vidi u “odgovornom preuzimanj­u emaneta, da li smo u stanju da isti nosimo i da ćemo biti pitani za preuzete emanete te da dajemo maksimum od sebe da preuzete emanate izvršavamo najbolje što možemo.” Jačanje institucij­a ističe takođe važnim zadatkom jer “država jača osnaživanj­em i prosperite­tom institucij­a koje će biti kičma odbrane od sila koje su se opet usmjerile na državu Bosnu i Hercegovin­u.”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina