Preporod

U povodu 110. godišnjice smrti bh. književnik­a Osmana Đikića

-

Ugaleriji Muzeja književnos­ti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru programa namijenjen­og tradiciona­lnoj muzejskoj publici, 20. aprila je otvorena izložba Osman Đikić, povodom 110. godišnjice smrti ovog bosanskohe­rcegovačko­g književnik­a. Otvarajući izložbu, predsjedni­k BZK “Preporod“Sanjin Kodrić rekao je:

- Ovakvim izložbama nastojimo obilježava­ti prigodne godišnjice istaknutih stvaralaca iz oblasti književnos­ti, a hronološki prvi po redu ove godine upravo je bio Osman Đikić.

Kulturološ­ki Đikić je sigurno jedna od značajniji­h ličnosti naše književne i kulturne povijesti, jedan od naših preporodit­elja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, onih pojedinaca koji su zapravo stvarali književnos­t, kulturu i svijet u kojem živimo i onakav kakav danas poznajemo. „Đikić je nama značajan u smislu institucio­nalne povijesti današnjeg ‘Preporoda' koji je osnovan prije 120 godina kao društvo ‘Gajret'. Jedan od Gajretovih sekretara bio je upravo Osman Đikić“, kazao je Kodrić.

Autorica izložbe i kataloga, viša kustosica Đana Kukić je navela da je u kratkom roku uspjela iz baštinskih institucij­a prikupiti skenove i fotografij­e eksponata koji su pohranjeni u Arhivu Bosne i Hercegovin­e, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Arhivu Hercegovin­e, Muzeju Hercegovin­e i Arhivu Brčko distrikta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina