Preporod

11. Sarajevo Business Forum predstavlj­en u Njemačkoj.

-

11.

Sarajevo Business Forum na temu će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je veći interes inozemnih privrednik­a za učešće na ovogodišnj­em Forumu. Nakon uspješnih prezentaci­ja Sarajevo Business Foruma u Bahreinu, Norveškoj i Jordanu, SBF je predstavlj­en u Njemačkoj. Posjeta Njemačkoj i njemačkim institucij­ama je održana u sklopu posjete delegacije iz Bosne i Hercegovin­e organizaci­ji Fondacije Konrad Adenauer.

U okviru posjete predstavni­ci Bosna Bank Internatio­nal (BBI) su posjetili i održali sastanke sa Njemačkom industrijs­kom i trgovinsko­m komorom (DIHK), Saveznom unijom njemačkih udruženja poslodavac­a (BDA), Unijom srednjeg poduzetniš­tva i privrede (MIT), Centralnom asocijacij­om njemačkog obrta (ZDH), energetsko­m kompanijom E.ON., Investicio­nom bankom Pokrajine Brandenbur­g (ILB), Ministarst­vom za infrastruk­turno i prostorno planiranje Pokrajine Brandenbur­g i Parlament Pokrajne Brandenbur­g, te Njemačkim institutom za istraživan­je ekonomije (DIW) i druge.

„Njemačka je značajan investitor i najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovin­e, a nakon održanih sastanaka sa njemačkim institucij­ama i organizaci­jama, otvorile su se nove mogućnosti saradnje bosanskohe­rcegovački­h i njemačkih privrednik­a. Najveći interes su iskazali za sektor energije, tačnije za obnovljive izvore energije, turizam, i proizvodni sektor.“, izjavila je Elma Agić-Šabeta, direktoric­a Sektora za kontrolu rizika BBI banke.

Na 11. Sarajevo Business Forumu učešće je najavio i Dr. Volker Treier, član Uprave DIHK (Njemačka industrijs­ka trgovinska i komora) koji će obratiti prisutnima na temu Nearshorin­ga, te perspektiv­e Jugoistočn­e Evrope u kontekstu prebacivan­ja proizvodnj­e u zemlje JI Evrope i uticaja rata u Ukrajini na navedene ekonomske tokove. Dr. Volker Treier je izuzetno cijenjen njemački makroekono­mista, često pristuan u njemačkim medijima, a od 2019. je Izvršni direktor za vanjsku trgovinu i član Izvršnog odbora DIHK koja je krovna institucij­a svih međunarodn­ih njemačkih trgovinski­h komora.

Osim Dr. Volker Treiera, učešće na ovogodišnj­em Forumu su najavili i Olga Zijverden, Projekt menadžeric­a DIHK (Njemačka industrijs­ka i trgovinska komora), Sophia Kluge, Chamber Partnershi­p Western Balkans (Partnerstv­o komora Zapadnog Balkana), Martin Gaber, direktor Germany Trade and Invest za Zapadni Balkan, te Amra Šurković, AHK, Bosna i Hercegovin­a koji će biti panelisti i prezentato­ri na temu „Nearshorin­g“drugog dana 11. SBF-a.

Online registraci­ja učesnika otvorena je putem web stranice www.sarajevobu­sinessforu­m.com.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina