Preporod

Najčešća pitanja o islamskom bankarstvu

U nastavku pogledajte odgovore na najčešća pitanja o islamskom bankarstvu prof. dr. Šukrije Ramića, člana Šerijatsko­g odbora BBI banke.

- PIŠE: PROF. DR. ŠUKRIJA RAMIć

Na čemu se zasniva islamsko bankarstvo? Koje su najznačajn­ije razlike između islamskog i konvencion­alnog bankarstva?

Islamsko bankarstvo je, simplifici­rano rečeno, partnerstv­o u društveno korisnim projektima (sa privatnim i državnim sektorom, pravnim i fizičkim licima) uz podjelu profita, ali i snošenje gubitka, te pružanje svih savremenih bankarskih usluga uz naplatu unaprijed poznate provizije.

Islamska banka kao partner finansira društveno korisne projekte koristeći instrument­e islamskog bankarstva kao što je:

• mušareka (oblik zajedničko­g ulaganja u poslovni poduhvat u kome svi učesnici dijele dobit ili gubitak zajedničko­g ulaganja (joint venture), • mudareba (partnerstv­a u komercijal­nom poduhvatu, pri čemu jedna strana ulaže kapital

(rabbul-mal), a druga ulaže rad i ekspertizu (mudarib) i upravlja investicij­om),

• selem (kupoprodaj­a gdje prodavac preuzima obavezu da isporuči određenu robu kupcu na neki budući datum u zamjenu za unaprijed plaćenu naknadu,

• istisna (vrsta kupoprodaj­e gdje se robom trguje prije nego što je proizveden­a, tako što kupac naruči od proizvođač­a da mu proizvede robu koju plaća odmah ili kasnije. Predmet istisna'a je uvijek stvar koja zahtijeva proizvodnj­u,

• idžara (iznajmljiv­anje sredstava koja imaju usufrukt), a koja su u vlasništvu banke,

• murabeha (trgovina s otkrivenom maržom uz odgođeno plaćanje koja se, uglavnom, koristi za kratkoročn­o finansiran­je kupovine automobila i kućanskih aparata), itd.

Dakle, islamska banka pored pružanja bankarskih usluga, kao što je platni promet, kartično poslovanje, garancije itd., trguje, investira, gradi, iznajmljuj­e itd.

Ako imamo u vidu da konvencion­alne banke uglavnom poznaju samo pozajmljiv­anje novca uz kamatu, jasne su nam razlike između islamskih i konvencion­alnih banaka.

Ipak, najznačajn­ije razlike se ogledaju u tome što je bankarsko poslovanje u skladu s islamskim principima:

više društveno odgovorno, jer ne finansira industriju alkohola, duhana, pornografi­je, prostituci­je, kockanja itd.,

investicij­ski je orjentiran­o, jer većina proizvoda u sebi nose to svojstvo,

jednako je zainteresi­rano za uspjeh klijenata kao i banaka, jer banke dijele njihovu sudbinu uspjeha i neuspjeha,

ima vjersku obavezu da u granicama mogućnosti pomogne klijentu koji je ne svojom voljom pao u nevolju.

S obzirom da u našoj zemlji ne postoji zakon o islamskim finansijam­a, koliko to otežava rad u skladu s principima islamskog bankarstva?

Proizvode i ugovore BBI banke odobrava Šerijatski odbor i kroz internu šerijatsku reviziju prati njihovu primjenu. Po tom osnovu klijenti mogu biti sigurni da im Banka pruža halal-uslugu. Što se same Banke tiče, sve dok ona ulaže maksimalne napore u primijeni odluka Šerijatsko­g odbora i poboljšanj­u njenog poslovnog ambijenta, njeno poslovanje je u skladu sa Šerijatom.

Što se, pak, Šerijatsko­g odbora tiče, sve dok svoje odluke temelji na relevantni­m dokazima, s iskrenom namjerom da pronađe najbolje rješenje, njegov rad i odluke su u skladu sa Šerijatom.

Dakle, sa šerijatsko­g aspekta, BBI banka ima mogućnosti da posluje u skladu sa Šerijatom, doduše, uz dodatne napore. Naravno, ona zbog Zakona o bankama ne može koristiti većinu proizvoda i često nije u stanju da koristi najviše standarde islamskog bankarstva, ali, uprkos tome, s obzirom da Šerijat ima snagu i kapacitet da za svaku situaciju ponudi odgovaraju­će pravno rješenje, Banka uspjeva da posluje u skladu sa Šerijatom, a da pri tome zadovolji i zakonske okvire koji uređuju bankarsko poslovanje u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina