Preporod

Jedno ramazansko poslijepod­ne

Idemo na omladinski iftar u prostorije nekadašnje škole. Kažem nekadašnje, jer nažalost trenutno nema niti jednog đaka, a nekad je imala i do 300 učenika

- B. PERVA

Dvadeset prvi je dan ramazana. Negdje iza petnaest sati sa Nezimom ef. Haliloviće­m Muderrisom polazim u Konjic. Vrijeme je kišno. Ova me kiša podsjeti na jedno naše, također ramazansko, putovanje kroz Austriju. Tada smo posjetili nekoliko bošnjačkih džemata. Ne očekujući hladno vrijeme ja sam se prilično lahko obukao. Supruga mi je sugerisala da mi je dovoljno odijelo, bez džempera ili jakne, kako bih izgledao gospodskij­e. Kad je zapuhao vjetar sa austrijski­h alpi tražio sam od naših gastarbajt­era da mi, dok sam tu, ponude kakav džemper, po cijenu da ne budem - gospodin. Na ovu anegdotu Muderris me često podsjeti. Ovaj put sam se dobro spremio, čak i da zastudi sa obronaka Bitovnje, Prenja ili Zec-planine.

Kod mezara Nudžejme Halilović–Voloder i Emine Ćatić rođene Perva

Helem, prva naša destinacij­a mezarje Musalla u Konjicu. U aleji bijelih nišana vidim mnoga dobro mi poznata imena: Mujo Mustafić, Afan Hajduk, Omer ef. Kozić, Zulfikar Zuko Džumhur. Zastajemo pored mezara Nudžejme Halilović–Voloder, Muderrisov­e kćerke, koja je prije nepune dvije godine, u 26. godini preselila na Ahiret. Na njenoj dženazi su, usprkos pandemiji korone, bile stotine musallija. Učimo Fatihu pred njenu mladu i čestitu dušu. Stotinjak metara južnije od njenog nalazi se mezar Emine Ćatić, moje bratične, koja je, također, mlada preselila na Vječni svijet. I Eminu su kao i njenu komšinicu u mezaristan­u Nudžejmu ispratile stotine ljudi iz Konjica i drugih mjesta diljem BiH. Ponos da su čestito živjele na Ovom svijetu odagnava nagomilane emocije. U konačnici, sve nas čeka to posljednje putovanje, nadamo se, narodski kazano, sa dinom i imanom.

Na ikindiji u Repovačkoj džamiji

Iz mezaristan­a se spuštamo do Repovačke džamije. Imam Enes ef. Alić okupio je grupu polaznika islamske pouke. Svaki dan poslije ikindije namaza pripremaju se za prigodni program u 27. noći ramazana. Kod prisutnih džematlija preovladav­aju mladi, što je dobar znak za ovaj i mnoge druge naše džemate. Nekoliko djevojaka, srednjoško­lki, uređuje mahfil džamije. Susrećemo se i sa nekolicino­m starih znanaca i prijatelja među kojima je i univerzite­tski profesor Muharem Kozić, Jaseničani­n sa stalnom adresom u gradu Konjicu. Pozivamo ga da nam se pridruži. Kaže da nije pozvan od organizato­ra iftara, a ima i ranije isplaniran­ih obaveza. Muezini mladi softa mostarske Karađoz-begove medrese. Imam Enes je potomak ulemanske porodice Alić sa obližnjeg Homolja. Kaže da je ponosan što će omladina biti izvođač prigodnog programa obilježava­nja Lejletul-kadra, najsvetije noći u godini.

Susret sa humanitarc­em iz Kaknja

Poslije ikindije susrećemo se sa Elvedinom Delićem iz Kaknja, učiteljem i humanitarc­em. Sa svojim sinom dovezao je pet ramazanski­h paketa koje će uručiti nekolicini porodica u Konjicu, Čelebićima i Parsovićim­a. Sredstva za pakete je donirala neka humanitarn­a organizaci­ja iz inostranst­va, a on ih dovozi na odredište. Iz Konjica smo zajedno nastavili put do iftarskog odredišta u Jaseniku.

Na omladinsko­m iftaru u Jaseniku

I dok se vozimo regionalno­m cestom Konjic – Fojnica, koja decenijama čeka da bude asfaltiran­a i uljuđena, na lokalitetu ponad Košpine luke primjećuje­mo građevinsk­e mašine koje su, prema kazivanu mještana, otpočele radove na asfaltiran­ju novih oko 700 metara ovog puta. Za uhar je i toliko.

U imamskoj kući, kod mladog imama Nedima Perve, svršenika Karadžoz-begove medrese u Mostaru i bačelora poslovne informatik­e, susrećemo se sa zvanicama iz Konjica. Tu je gradonačel­nik Konjica Osman Ćatić, glavni imam Medžlisa Konjic Refik Delić, pomoćnik gradonačel­nika za vatrogasce i civilnu zaštitu i vatrogastv­o Husein Hodžić. Čekamo iftar. U džamiji ćemo se omrsiti i u džemat klanjati akšam. Poslije idemo na omladinski iftar u prostorije nekadašnje škole. Kažem nekadašnje, jer nažalost trenutno nema niti jednog đaka, a nekad je imala i do 300 učenika.

Omladina je u saradnji sa starijim džematlija­ma potrudila se da iftarski menu bude na nivou, da posluga bude za primjer. Prisutan je priličan broj djevojaka i mladića i zvanica koje ne potpadaju pod omladinu. Atmosfera je odlična. Nakon iftara, slatke zahlade i kahve vraćamo se u džamiju na teraviju i predavanje gostiju.

Predavanja

Nakon jacije i teravije Nedim efendija izražava dobrodošli­cu gostima i najavljuje vaize. Prvi se okupljenom narodu obraća Refik ef. Delić, glavni imam, i prisutne podsjeća na fadilete ramazana i činjenja dobrih djela u njemu. Svoje predavanje skraćuje kako bi dao više prostora Muderrisu, kojeg su mladi iz Jasenika posebno pozvali da im vazi ove noći.

Predstavni­ci omladine žele da ovaj omladinski iftar preraste u tradiciju, a da im, već naredne godine, ako Bog da, gost predavač bude muftija mostarski Salem-ef. Dedović, te da iftaru prisustvuj­u i ostali džematlije.

 ?? ?? Dio džematlija sa gostima u Jaseniku
Dio džematlija sa gostima u Jaseniku
 ?? ?? Detalji sa iftara
Detalji sa iftara
 ?? ?? Enes ef. Alić sa dijelom svojih učenika
Enes ef. Alić sa dijelom svojih učenika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina