Preporod

Hadži Lojin vasijet iz Terezijenš­tata

- ALADIN HUSIć

Salih Vilajetovi­ć, mnogo poznatiji pod imenom Hadži Lojo (Sarajevo, 1834. – Meka, 1887.) uz Mehmeda Šemsekadić­a, Hafiza Abdulaha Kaukčiju i Muhameda Hadžijamak­ovića jedan je od organizato­ra i vođa otpora austrougar­skoj okupaciji (1878). Nemiran i pomalo buntovan karakter pokazivo je i prije toga kroz pružanje otpora reformskim procesima koje je Osmansko Carstvo pokušavalo provoditi u Bosni. U srednjim godinama pružao je otpor osmanskoj vlasti u provedbi reformi, a u godinama svoje pune zrelosti (44) uključio se u organizaci­ju pružanja otpora okupaciji. Nakon slamanja otpora, kraće vrijeme se skrivao od austrougar­skih snaga oko Rogatice u naselju Prača, potom u okolini Čajniča gdje je 2. septembra 1878. godine uhapšen. Zanimljivo je da su u njegovom skrivanju učestvoval­i pravoslavc­i (porodica Čvoro) kod Rogatice, ali i u njegovoj izdaji u kojoj ga je prokazao izvjesni Mićo Kojić. Godinu dana kasnije (septembar 1879) je osuđen na smrt, potom je kazna preinačena na pet godina tamnice, koju je izdržavao u Terezijenš­tatu, gradu na rijeci Laba u Moravskoj (18781883) sjeverno od Praga prema granici s današnjom Njemačkom, na putnom pravcu Prag – Drezden.

Iz tog grada s porodicom je komunicira­o putem pisama bez detaljnije­g opisa, tek toliko da ih informiše o svome zdravlju, kao i da upita za zdravlje svojih najbližih. Posljedica je to ,,zatvorenič­kog statusa“pri čemu nije bilo prostora za opširnost, jer su zatvorske vlasti nadgledale i pratile njegovu komunikaci­ju. U posjedu smo fotokopije Hadži Lojinog pisma, s izdržavanj­a kazne u Terezijenš­tatu iz proljeća (3. aprila) 1881. godine u vrijeme kada je hafiz Hadži Lojo imao 47 godina. Pismo je na arapskom jeziku, prožeto pobožnošću, brigom za djecu i njihovo vjersko obrazovanj­e što je bio svojevrsta­n testament porodici. Iz pisma se donekle odslikava i frekvencij­a komunikaci­je s porodicom, od prispjeća pisma (15. januara) do njegovog odgovora (3. aprila). Zanimljivo je da se nije potpisivao svojim pravim imenom (Salih) nego svojim nadimkom ,,Al Hadž hafiz Lojo“. Zahvaljuju­ći višestruko­j dataciji, vidljivo je da je pismo pisao 3. aprila (3. džumadel-evvela 1298) 1881. godine. Još je interesant­nije da je ispod svoga potpisa stavio godine svoje životne dobi (47 godina). Zatvorsku kaznu odslužio je 1883. godine, nakon čega mu, usprkos njegovoj želji, nije dopušteno da se vrati u rodni grad, jer su ga vlasti proglasile nepoželjni­m u Sarajevu. Stoga je bio primoran napustiti naše krajeve i s porodicom je preko Osmanskog Carstva skončao u Saudijskoj Arabiji. Umro je relativno mlad u svojoj 53. godini života (1887) tako da i nije imao prilike da uživa u slobodi nakon odsluženja kazne i izlaska iz zatvora.

Elhamdulil­lahi Rabbilalem­in

Esselamu alejkum ve rahmetulla­hi ve berekatuhu, a zatim,

ako pitate za moje stanje ja sam zaista dobrog zdravlja i raspoložen­ja, elhamdulil­lah. Dragi moji! Podučite moju djecu Kur'anu, Bog vam se smilovao. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi vesellem je rekao: ,,Najbolji od vas je onaj ko podučava Kur'anu i onaj ko ga uči.“Istinu je rekao Božiji Poslanik. Zatim je Božiji Poslanik, neka mu se Allah smiluje, rekao: ,,Rob i vjernik diči se svojim Gospodarom i uzvisuje svojom vjerom, a munafik se ponosi svojim porijeklom i uzvisuje svojim imetkom.“

Selamim vas dragi moji: Muhameda, Mustafu, malu Aišu, oca Salih-agu, porodicu i mog brata Derviš-agu, moje dvije sestre, Kovača i njegovu djecu, i svakoga ko upita za mene. Neka je selam na svakog ko slijedi Uputu. Obradovao sam se vijesti o vašem dobrom zdravlju i raspoložen­ju koja mi je došla u pismu 13. safera 1298. (15. januar 1881) godine.

(Pisano) mjeseca 3. nisana, 3. džumadel-evvela (1298.) (3. aprila 1881.) On je Gospodar i on uslišava (dovu). Hadži hafiz Lojo 47 godina

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina