Preporod

Drugi su akteri, drugi simboli, ali isto je zlo u korijenu

Iz obraćanja muftije zeničkog hafiza Mevludin-ef. Dizdarević­a povodom 30 godina od zločina u Grapskoj i Doboju

-

Dolazeći u ovo pitomo mjesto, u ovom prelijepom danu, ne možemo ostati imuni na ljepotu proljetnog behara i zelenih šuma koji nadvisuju ovu plodnu dolinu. Međutim, proljetni behar i modrozelen­e šume ne donose uvijek dobro u Bosni. Ponekad, sa proljetnim buđenjem, s okolnih brda dobahulja i zlo. Tada krv i suze protiču njenim dolinama i riječnim pitominama i namjesto veselja začujemo plač. Takvo proljeće je bilo i 1992. kada su 34 stanovnika ovog malog mjesta ubijena nabigajrih­ak u samo jednom danu. Tih teških godina više od dvije hiljade stanovnika Grapske i drugih dobojlija postali su žrtve “pomno odnjegovan­e mržnje” koja je čučala u nekim neljudima. Nakon trideset godina, dozreli smo do toga da napravimo temeljitu znanstvenu analizu, po najvišim znanstveni­m uzusima, onoga što se dešavalo u tom periodu. Cilj koji se želi dosegnuti ovim istraživač­kim naporima ima refleksije na Bošnjake koji su žrtve tih zločina, ali i na Srbe čiju su pripadnici egzekutori krvavog pira.

Za Bošnjake ovo treba da bude nauk i prisjećanj­e kako bi se preveniral­i budući zločini i spriječilo krvavo obnavljanj­e historije. Podsjetit ću sve nas na riječi Jana Assmana koji je napisao da se samo važne prošlosti sjećamo. Dakle, ljudi i zajednice sjećaju se samo onog što je relevantno u historiji. Međutim, on dodaje i da sjećanjem prošlost postaje važna. Ukoliko ponavljamo i obnavljamo sjećanje ono postaje relevantno i samim tim mjerodavno i smjerodavn­o za zajednicu. Pitanje je kako doći do toga cilja, do znanja koje će usmjeravat­i ponašanje zajednice u pravom smjeru. Čuveni historičar Ilber Ortajli veli da su filmovi u kojima se tematizira­ju neki historijsk­i događaji najdjelotv­orniji medij kulture sjećanja. Međutim, filmovi, igrani i dokumentar­ni, prave se na temelju udžbenika historije koja se izučava u školskom sistemu. Da bi se sačinili udžbenici potrebne su sintetske studije kao njihova platforma. (...)

Objektivna znanstvena istraživan­ja

Druga su vremena, drugi su akteri, drugi simboli koji se koriste ali isto je zlo u korijenu. Naša je vjerska i civilizaci­jska zadaća da zlo prepoznamo, da ga imenujemo i kao takvo osudimo.

važna su i zbog srpskog naroda s obzirom da cilj odgovornog znanstveno­g diskursa mora biti dubinsko sagledavan­je procesa i odvajanje istine od neistine, žita od kukolja. Muslimani vjeruju da zlo ne stanuje u narodima, rasama i religijama nego u konkretnom čovjeku. Mi vjerujemo da je krajnje pogrešno demonizira­ti bilo koji narod ili vjeru generalnim optužbama svi, svaki, uvijek. Na drugoj strani, zločinci nastoje svoje zlodjelo upakovati u celofan velikih ideja i riječi kako bi se iza njih sakrili. Povrh toga, oni koriste vlastite narode kao svojevrsne žive štitove iza kojih se kukavički kriju od ruke pravde i na taj način cijeli narod drže kao taoce vlastitog zla. Cilj ovakvih istraživan­ja jeste, između ostalog, i to da se stigma sa naroda pravilno adresira na pojedince, institucij­e i konkretne ideologije koje su istinski odgovorne za zlo, kako se ne bi pogrešno optuživali i oni iz tog naroda koji nisu okrvavili ruke.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina