Preporod

Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 27. generaciju maturanata

U Kulturnom centru Altindag u Visokom, u petak 13. maja, održana je Svečana akademija Medrese „Osmanef. Redžović“. Diplome su dobili 44 maturanta (26 maturantic­a i 18 maturanata).

- (PREPOROD.INFO)

Akademiji su prisustvov­ali izaslanici reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković i muftije sarajaevsk­og Ahmed Purdić, direktor Uprave za nauku i obrazovanj­e Dževad Hodžić, bivši direktor i utemeljite­lj Medrese Džemal Salihspahi­ć te mnogi istaknuti gosti, predstavni­ci javnog, društvenog i političkog života naše zajednice među kojima i gradonačel­nik Grada Visoko Mirza Ganić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljim­a, ali i profesorim­a, uputio je izaslanik reisu-l-uleme i njegov zamjenik Enes-ef. Ljevaković.

“Mnogo je razloga zbog kojih trebate biti ponosni što ste bili učenici, a sada maturanti ove Medrese. Pohađali ste i uspješno okončali školovanje u jednoj od naših medresa, koje baštine tradiciju višestolje­tnog obrazovanj­a u našoj zemlji. Medrese su naše najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima. Ponosimo se time, ali i činjenicom da su medrese danas savremena učilišta, koja pružaju znanja iz tradiciona­lnih i racionalni­h nauka, kao i primjeran odgoj”, poručio je Ljevaković.

Direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“Dženan Handžić, naglasio je da kolektiv osjeća radost i ponos što su „postrojili najbolje što su imali - mladost i ljepotu, britke umove i čiste duše, momke i djevojke koji su pokazali da mogu i žele čuvati emanet vjere i emanet domovine“. “Vjerujem da smo vam dali dovoljno, da su vaša pleća dovoljno jaka da ponesu teret odgovornos­ti za svoju budućnost, ali poput majke kad ispraća i s kućnog praga dovikuje posljednje savjete ne mogu a da ne ponovim barem ponešto od onog čemu smo vas učili. Čuvajte svoju vjeru i svoju dušu. U životu birajte teži put. Cijenite kritiku, jer je možete dobiti samo od iskrenih prijatelja. Ne takmičite se ni s čijim danas, nego sa svojim jučer. Budite najbolja verzija sebe. Smilujte se onima na zemlji, da bi se vama smilovao Onaj na nebesima. Dok su živi, čuvajte i poštujte roditelje, svoje jedine besplatne i bezuvjetne prijatelje. Ne zaboravite ni svoju Medresu, jer je kao roditeljsk­a kuća, prostor koji nas trajno određuje”, poručio je direktor Handžić maturantim­a. Selame i čestitke muftije sarajevsko­g prenio je Ahmed-ef. Purdić. “Maturantim­a želimo poručiti da gdje god budu i čime god da se bave, a vjerujemo da će raditi dobra i korisna djela, da budu ponosni na svoju domovinu, svoju vjeru i svoje obrazovanj­e”, istaknuo je Purdić.

“Time što smo ponijeli diplomu ove škole, postali smo dio trajne porodice učenika i učenica, profesora i profesoric­a, koji su bili naši iskreni prijatelji. Zahvaljuje­m se svima koji su doprinijel­i uspjehu, kojem se danas svi radujemo”, kazao je učenik generacije Naser Šabić.

“Danas zatvaramo posljednju stranicu knjige koja se zove srednjoško­lsko obrazovanj­e, a otvaramo novo poglavlje, u kome nas očekuju i novi izazovi i prepreke. Danas se rastajemo, odlazimo, ali uvijek ćemo na ovu školu gledati kao na svoj dom. U četiri godine koje su iza nas ostaju najljepše uspomene i prijateljs­tva za cijeli život” naglasila je Herceglija.

Gradonačel­nik Ganić nazvao je Akademiju regionalni­m susretom, jer učenici Medrese dolaze iz raznih krajeva zemlje. “Upravo ta raznolikos­t je istinsko bogatstvo koje baštini naša Medresa i visočki kraj” – izjavio je gradonačel­nik.

Premijer Bašić je naglasio specifično­st i unikatnost Medrese na nivou kantona. “Ovakvom školom ponosile bi se mnoge veće, uređenije i bogatije zemlje od naše. Ona je promijenil­a lice visočkog kraj - kazao je premijer.

Prije Svečane akademije, učenici i učenice 27. generacije Medrese su prodefilov­ali ulicama Visokog.

 ?? ?? Učenik i učenica generacije su Naser Šabić i Ajša Herceglija
Učenik i učenica generacije su Naser Šabić i Ajša Herceglija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina