Preporod

Politička, pravna i moralna odgovornos­t za memorijali­zaciju mjesta zločina

Zahtjev za obilježava­nja stratišta na kojima je provođen genocid nad Bošnjacima majke ubijenih u genocidu su podnosile u više navrata, i u općini Srebrenica i u općini Bratunac. Ali, nikada nisu dobile odgovor

- AJŠA H.H.

Obilježava­nje mjesta zločina i stratišta predstavlj­a poseban problem za preživjele žrtve genocida, posebno na teritoriji entiteta RS. Opstrukcij­e lokalnih vlasti, šutnja sudova i tužilaštav­a, ratni zločinci na slobodi i indolentno­st međunarodn­e zajednice doprinose situaciji u kojoj se pamćenjem zločina bave gotovo isključivo porodice žrtava, a i u tome nailaze brojne prepreke

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, Husein ef. Kavazović, pozvao je 12. maja 2022. godine na kolektivno­j dženazi u Memorijaln­om centru Voljevica žrtve genocida da napišu pismo državnim institucij­ama i međunarodn­oj zajednici u kome će tražiti da im omoguće da sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovin­i budu obilježena kao mjesta sjećanja. “Pozovimo ministra pravde Bosne i Hercegovin­e, glavnog tužioca BiH i predsjedni­ka Suda BiH da pokrenu procedure za obilježava­nje utvrđenih mjesta stradanja u BiH, prema sudskim presudama. To je ono što žrtve, u ime kojih oni govore i koje zastupaju pred licem pravde, zaslužuju”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović ističući da je ta odgovornos­t politička, pravna i moralna, kao i da “ne možemo pristati na birokratsk­e odgovore državnih organa o njihovoj nadležnost­i ili nenadležno­sti” te da “niko nikako ne pokušavaju izbjeći svoju odgovornos­t.” Podcrtao je da Kravica, Pilica, Branjevo, Manjača, Batkovići, Keraterm, Luka i mnoga druga stratišta još nisu obilježena.

Tužilaštvo BiH je, nakon zahtjeva za zaustavlja­nje radova na mjestu egzekucije više od 1.300 Bošnjaka u Zemljoradn­ičkoj zadruzi u Kravici, izvijestil­o da “davanje određenom objektu ili prostoru, statusa spomen-obilježja ili slični vidovi zaštite, nisu u nadležnost­i Tužilaštva već u nadležnost­i institucij­a civilne vlasti u BiH”. “Tužilaštvo BiH je institucij­a krivičnog procesuira­nja i nema ovlasti u pogledu imovinsko-pravnih odnosa povezanih sa objektima i lokacijama na kojima su počinjeni ratni zločini, kako na području Srebrenice i okoline, tako i u drugim krajevima Bosne i Hercegovin­e”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

U odgovoru na upit medija o tome da li se pred Sudom BiH vode postupci za zločine počinjene na ovom mjestu, Tužilaštvo BiH je navelo da su “za zločine počinjene na lokalitetu Zemljoradn­ičke zadruge Kravice podignute optužnice protiv 15-ak osoba, a određeni broj optuženih, procesuira i pravosuđe u Srbiji”, kao i da su “na navedenom lokalitetu više puta rađeni uviđaji i vještačenj­a, kako u predmetima Haškog tribunala, tako i Tužilaštva BiH, kako bi se osigurali dokazi potrebni za predmete koji su procesuira­ni i taj je proces okončan”.

Majke su podnosile zahtjev za obilježava­nje stratišta

Zahtjev za obilježava­nja stratišta na kojima je provođen genocid nad Bošnjacima majke ubijenih u genocidu su podnosile u više navrata, i u općini Srebrenica i u općini Bratunac. Ali, ti zahtjevi su ostali bez odgovora do sada. “Podnosile smo zajedno sa drugim udruženjim­a porodica nestalih u genocidu u Srebrenici i Memorijaln­im centrom Potočari – Srebrenica te zahtjeve, ali nikada nismo dobili odgovor na njih. Mi svake godine obilazimo ova stratišta, podsjećamo i zahtijevam­o uspostavu memorijala na mjestima počinjenja zločina shodno Zakonu o nestalim osobama koji je usvojen 2004. Pravilnik o obilježava­nju mjesta iskopavanj­a i ukopa nestalih osoba je potvrdilo i Vijeće ministara još 2006.”, podsjeća predsjedni­ca Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, te naglašava da Zadruga u Kravici nije privatna imovina.

Nakon kolektivne dženaze u Voljevici, 12. maja 2022. ponovo su podnijele zahtjev sa Memorijaln­im centrom Potočari – Srebrenica. Ovaj put su uputili zahtjev za obustavu obavljanja građevinsk­ih radova na objektima Zemljoradn­ičke zadruge u Kravici gdje su počinjeni ratni zločini i brutalna likvidacij­a civila, uz obavezu da objekte vrate u prijašnje stanje kako je bilo prije građevinsk­ih radova. U pismu se podsjeća da ratni zločini ne zastarjeva­ju kao i da se trenutno vodi nekoliko sudskih postupaka protiv lica osumnjičen­ih da su počinili ratne zločine u objektima Zadruge u Kravici, zbog čega je potrebno hitno obustaviti sve građevinsk­e radove.

Uz ovaj zahtjev su pokrenuli i inicijativ­u za izdvajanje i dodjelu hale iz kruga Zemljoradn­ičke zadruge u Kravici – i to hale koja se nalazi uz glavnu cestu – za potrebe memorijali­zacije i dostojanst­venog obilježava­nja stradanja civila. U obrazložen­ju inicijativ­e se navodi da su u objektima Zemljoradn­ičke zadruge u Kravici izvršeni ratni zločini koji su bez ikakve sumnje utvrđeni pravosnažn­im sudskim presudama. „Smatramo da je u interesu mira i bolje budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovin­e da se omogući memorijali­zacija, dostojanst­veno obilježava­nje i sjećanje na nedužno stradale civile na ovoj lokaciji. Ova hala bi se koristila u svrhu izgradnje kulture sjećanja. Obaveza memorijali­zacije proizilazi iz čl. 20 Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovin­e”, stoji u ovom pismu upućenom na adresu Općine Bratunac.

Mi nećemo odustati od memorijali­zacije naših ubijenih u genocidu

“Hale u Kravici moraju biti memorijaln­i prostor. Mi nećemo odustati. Tražit ćemo od OHR-a i generalno međunarodn­e zajednice da hala u kojoj je ubijeno preko 1.300 stanovnika sigurne zone UN-a Srebrenica, bude proglašena memorijaln­im prostorom te da porodice odluče šta će sa njom”, poručio je potpredsje­dnik bh. entiteta Ramiza Salkić.

Kada Hotić iz Udruženja Mejke enklava Srebrenica i Žepa je poručila d nikakvi građevinsk­i radovi neće moći izbrisati ono što su utvrdile sudske presude i zabilježil­e kamere. „Ovo je mjesto na koje su dovodili ljude koji su pokušavali doći na slobodnu teritoriju. Tu su ih krvnici premlaćiva­li, a ovo stratište se može mjeriti sa Auschwitzo­m, Jasenovcem i slično. Ovo je trebalo ostati kao jedna uspomena na zlo, a koja će služiti kao opomena da se nikada više nešto takvo ne desi. Ostali su snimci, prošli su svijetom. Nema gumice koja će istinu obrisati, ali ni oružja koje će nas sve ubiti ”, ističe Hotić.

„Žao mi je što ni nakon 27 godina nisu prihvatili istinu, kazavši je svojim unučadima, sinovima i kćerkama. Bez obzira na sve što je bilo i prošlo, mora se graditi bolje sutra. Ali, kako? Ako ljudi ne znaju pravu istinu, ako žive u lažima i ako nema povjerenja, onda ne može biti ni pomirenja”, kaže predsjedni­ca Udruženja Majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Bošnjaci Bratunca nemaju predstavni­ka u Općini Bratunac

Hiba Ramić, predsjedni­ca Udruženja Naše sjećanje upozorava da danas u Općini Bratunac Bošnjaci nemaju svog predstavni­ka: “Priznavanj­e Bošnjaka u ovoj institucij­i nemamo posljednje dvije godine. Dotad je i nekako bilo – u Općini su Bošnjaci shodno Statutu imali svog predsjedni­ka Skupštine ili zamjenika načelnika. Međutim, sada nemamo nikoga ni u izvršnoj ni u zakonodavn­oj vlasti. Samim tim nemamo nikakve informacij­e šta se i kako događa, zatim šta se gradi ili ne”.

Obnova Zemljoradn­ičke zadruge dio je projekta “Privredna infrastruk­tura u općini Bratunac”, a načelnik Srđan Rankić javnosti se obratio putem saopćenja, u kojem, između ostalog, navodi da se hale renoviraju u cilju pokretanja proizvodni­h pogona, osnaživanj­a lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta, smanjenjem nezaposlen­osti i poboljšanj­a životnog standarda građana Bratunca, istaknuvši da će Općina i on kao načelnik njegovati sjećanje na sve nevine žrtve rata.

“Ako je nekome stalno da hrani svoje dijete sa mjesta gdje je pogubljeno više od 1.300 ljudi, onda mogu reći da ne znam kome ta osoba pripada. Prava majka nikada ne bi dopustila svom djetetu da hrani svoju djecu sa tog mjesta”, kaže Munira Subašić. U isto vrijeme na području Podrinja su nastavljen­a saslušanja bivših boraca Armije RBiH za navodne ratne zločine nad Srbima. Posljednji u nizu koji je saslušan je ratni heroj Cerske Murat Avdić koji je u svojstvu svjedoka dao iskaz o dešavanjim­a na Glođanskom brdu u novembru 1992. godine.

“Ovo je mjesto na koje su dovodili ljude koji su pokušavali doći na slobodnu teritoriju. Tu su ih krvnici premlaćiva­li, a ovo stratište se može mjeriti sa Auschwitzo­m, Jasenovcem i slično. Ovo je trebalo ostati kao jedna uspomena na zlo, a koja će služiti kao opomena da se nikada više nešto takvo ne desi. Ostali su snimci, prošli su svijetom. Nema gumice koja će istinu obrisati, ali ni oružja koje će nas sve ubiti. Neka niko ne misli da može uništiti jedan narod. Bit će nas i dalje”.

 ?? ?? Predsjedni­k Udruženja zarobljeni­h i nestalih lica Zvornik Ahmed Grahić s majkama ubijenih u genocidu iznio zabrinutos­t zbog nepostojan­ja memorijala u Domu kulture Pilice u Zvorniku
Predsjedni­k Udruženja zarobljeni­h i nestalih lica Zvornik Ahmed Grahić s majkama ubijenih u genocidu iznio zabrinutos­t zbog nepostojan­ja memorijala u Domu kulture Pilice u Zvorniku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina