Preporod

Da li je BBI zadovoljna svojim poslovnim uspjehom?

-

BBI banci nije bilo nimalo lahko poslovati, posebno u prvim godinama od osnivanja, jer je, prije svega, njeno okruženje nije poznavalo, razumijeva­lo, pa, shodno tome, ni dovoljno podržavalo. Na njenom čelu, kao izvršni direktori, bili su stranci koji nisu poznavali sredinu u kojoj su živjeli i radili, pa shodno tome, nikada nisu uspjeli dovoljno uspješno odgovoriti na zahtjeve i potrebe te sredine. Bila je velika fluktuacij­a uposlenika koji nisu imali vremena da se upoznaju s islamskim bankarstvo­m, da steknu praksu i ekspertizu u bankarskom poslovanju itd. Ako imamo na umu da je čovjek neprijatel­j onoga što ne poznaje, možemo zamisliti koliko je BBI banka imala onih koji joj nisu bili naklonjeni. Trebalo je muslimanim­a dokazati da im je BBI halal, trebalo je nemusliman­ima pokazati da je BBI i njihova banka koja im želi dobro i s kojom mogu normalno poslovati, trebalo se nositi s konkurenci­jom koja se već bila pozicionir­ala na tržištu, trebalo se nositi s činjenicom da BBI banka, zbog Zakona o bankama, nije mogla i još uvijek ne može koristiti većinu proizvoda islamskog bankarstva.

Imajući sve to na umu BBI je zasigurno uspjela u realizacij­i svoga osnovnog cilja, a to je podrška BiH i njenoj ratom devastiran­oj ekonomiji. BBI je omogućila muslimanim­a, a i nemusliman­ima, koji se čuvaju kamate, da kroz široku paletu proizvoda po pristupačn­im cijenama, s mirom u srcu mogu preko Banke i s Bankom poslovati. Banka je podržavala društveno korisne projekte, dijelila stipendije, u granicama mogućnosti davala benelovent­ne kredite, obezbjeđiv­ala fondove iz kojih su se finansiral­i projekti u poljoprivr­edi uz vrlu nisku profitnu maržu itd.

Može se sa sigurnošću kazati da je BBI na sigurnom putu u realizacij­i kvaliteta koje treba da ima jedna islamska banka, kao i realizacij­i ciljeva zbog kojih je osnovana.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina