Preporod

Krikovi bolnog postajanja

- HARIS DUBRAVAC

Enes Karić, Krikovi: snatrenja, sjećanja, pamćenja, cviljenja, kajanja, dozivanja, ridanja, Ilum, Bužim, 2022., sv. I, 316 str.; Krikovi: sjećanja, čitanja, nekrolozi, putovanja, razgovori, strahovanj­a, nadanja, Ilum, Bužim, 2022., sv. II, 293 str.

Sazviježđe knjiga koje je napisao uvaženi akademik Enes Karić bogatije je za još jednu zvijezdu – riječ je o dvosvezačn­om djelu pod naslovom Krikovi. Naime, već odavno, gotovo četiri desetljeća, autor ima nekoliko fascikli u koje pohranjuje svoje crtice i eseje bilježeći “krikove”. Na tim fasciklama je tintali-olovkom napisao “Krikovi 1.”, “Krikovi 2.”

A zašto baš Krikovi? “U strašnom bolu kriknuti, nekome ako se ima kome. Majci i ocu ako su živi. Djeci ako hoće krik poslušati. Bogu ako se smogne hrabrosti pred Njim kriknuti, i osoviti na svoje uzdanje pred Onim koji nade ne odbija… Teško je ne kriknuti u strašnom bolu, teško je krike uzaptiti u uzdahe,” kazuje Karić.

Kad je posrijedi sami sadržaj, odmah u prvoj rečenici autor spominje strahove. Nije ni čudo da često koristi prilog “strašno”, a naročito ističe “strah od smrti” zbog čega je čitao u toku života mnoge knjige o smrti i one koje rastjeruju strah od nje – usputno nam na um pada Ibn Sīnāova poslanica Rasprava o lijeku straha od smrti i liječenju zabrinutos­ti koja dolazi zbog toga – ali nikad se nije oslobodio tog straha. Kako veli, ni znanje o smrti, ni knjige o njoj, ni razne “antropolog­ije smrti” koje je čitao mjesecima, nisu mu nimalo pomogle da spram smrtnog časa zaimadne ikakvu hrabrost, ili bilo kakav mir. Kao da je strah ona svepovezuj­uća nît koja drži na okupu bilješke

Krikova. Strahovanj­e se spominje i u podnaslovu drugog sveska. O strahu/strahovima piše sljedeće: “Čovjeka prati strah ili strahovi. Bolje reći: strahovi ne prate čovjeka kao nešto što je spolja, strahovi su u čovjeku, uvijek i mnogi, stalno, tik do njega, baš u njemu onako kako se klijanje nahodi u zrnu. Strahovi cijede čovjeka, drže ga na rubovima života, na rubovima radosti, uspjeha, spokoja, zdravlja, slave, sreće…” To što je strah sveprožima­jući u

Krikovima, ne znači da nema i duhovitih slučajeva (o znakovitos­ti etimološke veze između duhovnosti i duhovitost­i bi trebalo češće pisati), kao kad su autora zamolili da zapiše zapis, nakon čega je nene Zlata preselila na Onaj svijet. Otada ga niko više nikada nije u njegovoj biljanskoj dolini molio da pravi zapise.

Naravno, kao što smo već navikli od Akademika, na kraju svakog osvrta dolaze tri tačke. Iako on svaki rječito ispisuje raskrivaju­ći blago bosanskoga jezika, ispoljavaj­ući gdjegdje najdublja svoja osjećanja, čini nam se da nam ipak želi poručiti ono dizdarevsk­o Ali to nije sve, jer: Najveće je slovo što se samo sluti (Mak Dizdar, Kameni spavač).

Karić naglašava da bilježi “sve po istini”, ne uljepšava dobrim, ne pridodaje nikakvo zlo, zbog čega se čitalac koliko-toliko može osloniti na objektivno­st ovih autobiogra­fskih zabilješki u kojima se autor katkad igra promjenama iz prvog u treće lice – ako je čitaocu u ovako vrsnom djelu do nje uopće stalo. Možda je predmetne zabilješke suvišno opisati autobiogra­fskim pošto Karić navodi u jednom intervjuu da sve što je do sada napisao (romane, eseje, dnevnike, uspomene, priče…) jeste, na neki način, izbliza ili izdaleka – autobiogra­fsko, jer mu se teško oduprijeti.

Na nekim mjestima progovara i filozof iz Karića pa tako iznosi svoje mladalačke odgovore na velike tajne života, čovjekovu nejakost, bivanje strancem i sl. S tim da treba reći kako posebno prija što tekst u prvom svesku nije opterećen autorovim profesiona­lnim usmjerenje­m, već govori prije svega kao tugaljivi ljudski dvonožac zagledan u dubine “nebeskog plavetnila”.

Zacijelo je zanimljivo čitati o susretima s važnim ljudima iz raznorazni­h dijelova bijeloga svijeta koji su se ostvarili u polju nauke, kulture, politike, ekonomije itd. Ali ne samo o njima. Tako se u Krikovima nalazi i pismo koje je dobio poštom od kćerke svog šuraka koja je tada bila četvrti razred osnovne škole. Tu su isto tako krvavo ispisani reci u i o opkoljenom Sarajevu. Čitalac se nakratko iz ovog naizgled spokojnog vremena otisne u tamno razdoblje genocidne agresije.

Ono što, bez pretjeriva­nja, zapanjuje jeste Karićeva pastoralna iskrenost. On ne govori samo o svojim usponima, već i kratkotraj­nim padovima, podrobno opisujući svoje neoprezne postupke koje će na kraju bilješke pokajnički osuditi.

(Iš)čita(va)jući Krikove imali smo dojam da cjelokupan sadržaj u potpunosti odgovara naslovu knjige. Otuda i ne čudi kad bi čitaocu zarosile oči prelazeći ulomke koji dirkaju žice na gitari boli. Također, vazda je prisutna Profesorov­a skromnost. Na tom tragu kaže: “Možete li zamisliti to na kako niske političke grane je bilo spalo Sarajevo i Bosna i Hercegovin­a kad sam ja mogao biti postavljen za ministra obrazovanj­a, nauke i kulture?”

Za razliku od prvog sveska koji je mnogo ličniji, u drugom čitamo o onome što je izazvalo naučnu ljubopitlj­ivost čovjeka koji je svoja maštanja da postane doktor medicinski­h nauka 1973. godine pustio niz Miljacku.

Zbog kazanog, ali i nekazanog, toplo preporučuj­emo za (iš)čita(va)nje ovo djelo koje na osobit način izrasta iz knjiga Boje višnje i Bogovo roblje, posebno onima čija opća kultura prelazi pragove prosječnos­ti i jednosmjer­nosti. Usto, Krikovi će biti dopadljivi i Karićevim studentima koji će imati priliku (u)vidjeti na koji način je njihov profesor stasavao kroz šezdeset i četiri godine života.

Na koncu, budući da je rekao kako njegovi ministarsk­i dani, mjeseci, to jest, “nepune dvije ružne godine” zaslužuju da se iskreno opišu u jednoj zasebnoj knjižici, uoči sutrašnjeg rođendana želimo autoru dobro zdravlje pa da uskoro čitamo i o tom ministarsk­om iskustvu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina