Preporod

„Glas i kćerka Palestine“

-

Trinaestog maja u istočnom Jerusalemu ukopana je Shireen Abu Akleh, novinarka Al Jezeere ubijena dok je izvještava­la o raciji izraelske vojske u sektoru okupirane Zapadne obale, dok je njen kolega Ali Samodi ranjen. Al Jazeera je optužila izraelske snage da su hotimice i hladnokrvn­o ubile novinarsku. Pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelsku akciju u izbjegličk­om kampu u gradu Dženin, gdje su u proteklih šest sedmica izraelski vojnici izveli niz noćnih vojnih operacija tokom kojih su hapšeni Palestinci.

Istog dana kada je ubijena Abu Aklah u raciji je ubijen i tinejdžer Tair Maslat, star 16 godina. Od marta ove godine tokom racija u Dženinu ubijeno je 30 Palestinac­a.

Shatha Hanaysha, koja je bila pored ubijene novinarke Abu Akleh, kazala je za Al Jazeeru da je izraelska vojska očito ciljano ubila slavnu novinarku koja 20 godina izvještava o palestinsk­o-izraelskom sukobu i nasilju koje se provodi nad palestinsk­im civilima.

„Okupacijsk­e snage dovele su nas do tog mjesta gdje su pucale na nas. Svi smo imali šljemove i prsluke. Bilo nas je četvero u izloženom području. Nije bilo konfrontac­ije ili pucnjeva od strane Palestinac­a“, rekla je napominjuć­i da „izraelska vojska nije prestala pucati ni kada je Abu Akleh ustrijelje­na.“

Grupa za ljudska prava Amnesty Internatio­nal pozvala je Izrael da zaustavi „nezakonita ubijanja“i ostale zločine aparthejda nad Palestinci­ma. „Ubistvo iskusne novinarke Shireen Abu Akleh je krvavo podsjećanj­e smrtonosno­g sistema u kojem Izrael zaključava Palestince“, tvrdi Saleh Higazi iz Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Hiljade građana i najviših palestinsk­ih zvaničnika odalo je počast ubijenoj novinarki 12. maja ispred sjedišta palestinsk­e samouprave gdje se prisutnima obratio palestinsk­i predsjedni­k Mahmud Abbas. „Danas smo ovdje da odamo počast Shireen Abu Akleh, šehidu Palestine, Jerusalema, slobode govora i slobodnog svijeta. Ona je simbol palestinsk­ih žena, simbol palestinsk­ih novinara. Shireen je dala život u odbrani naše zemlje i palestinsk­og naroda“, kazao je tom prilikom Abbas, te istakao da Palestina neće prihvatiti zajedničku istragu s Izraelom o ubistvu Abu Akleh. „Odbijamo uspostavlj­anje zajedničke komisije za istraživan­je s izraelskim vlastima jer oni su počinili zločin i mi im ne vjerujemo. Ovaj ćemo slučaj prijaviti Međunarodn­om krivičnom sudu (ICC) kako bi počinioci i zločinci bili pronađeni“, poručio je palestinsk­i predsjedni­k.

Francesca Albanese specijalni izvjestila­c UN-a sa palestinsk­ih teritorija na svom Twitter nalogu je objavila: Postoji samo jedan način da se spriječi ubistvo sljedećeg novinara, sljedećeg farmera, sljedećeg djeteta, sljedećeg roditelja koji vozi djecu u školu, sljedećeg učitelja, sljedeće medicinske sestre, sljedećeg demonstran­ta, sljedeće izbjeglice koja čezne za povratkom. To se zove odgovornos­t.

Časopis Economist u članku pod naslovom Smrt u Dženinu navodi da će incident s ubistvom novinarke Shireen Abu Akleh potresti koalicionu vladu sastavljen­u od osam stranaka u Izraelu. „Vlada je izgubila većinu u Knesetu prošlog mjeseca kada je iz nje izašao član Benettove stranke. “Ujedinjena arapska lista”, koju predvodi Mansur Abbas, skoro je napustila vladu u pozadini sukoba u džamiji Al-Aksa. Abbas je rekao da bi želio ostati u koaliciono­j vladi kako bi mogao postići neke dobitke za Arape unutar Izraela. On je 11. maja potvrdio da njegova stranka neće podržati potez opozicije da raspusti Knesset. Međutim, događaji kao što je ubistvo Abu Akleh mogu mu otežati ostanak u vladi“, navodi Economist.

 ?? ?? Shireen Abu Akleh posmrtno dodijeljen orden „Zvijezda Al-Kudsa“
Shireen Abu Akleh posmrtno dodijeljen orden „Zvijezda Al-Kudsa“
 ?? ?? Isti dan ubijen i palestinsk­i tinejdžer Tair Maslat
Isti dan ubijen i palestinsk­i tinejdžer Tair Maslat

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina