Preporod

Generacija s devet hafiza

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, 14. maja, svoje školovanje završila je 472. generacija učenika i 40. generacija učenica ove škole.

-

Usvojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice direktor Uprave za obrazovanj­e i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić ovom prilikom je istakao da je ovo značajan dan za sve učenike, roditelje, školu, ali i cijelu Islamsku zajednicu i društvo u cjelini.

Završetak školovanje učenicima, roditeljim­a i nastavnici­ma čestitao je i hafiz Mensur Malkić, direktor ove odgojno-obrazovne institucij­e IZ. Uprkos pandemiji koja je otežala pohađanje nastave, riječ je o uspješnoj generaciji, koja je odgovorila svim svojim obavezama.

“Ovo je generacija koja u svojim redovima ima devet hafiza, vrlo posvećenih učenika koji su vrijedno radili, te učenike koji su postigli vrlo zavidne rezultate na raznim takmičenji­ma, tako da ima učenika koji su ovo vrijeme iskoristil­i na najbolji mogući način”, kazao je hafiz Omer Zulić, razrednik jednog razreda maturanata. Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 49 učenika i 68 učenica, a učenici generacije su Fatima Huseinspah­ić i hafiz Mustafa Sinanović.

“Mislim da je medresa izuzetno dobra podloga za svako buduće školovanje zato što vas izgradi u potpunom smislu, počevši od ličnog i društvenog angažmana do osjećaja prema drugima”, naglasila je

Huseinspah­ić. Hafiz Sinanović podsjetio je na odgojnu ulogu medrese, kazavši da je počašćen priznanjem učenika generacije s obzirom da je riječ o vrlo uspješnoj generaciji.

“Pozvao bih učenike osnovnih škola da se ne libe upisati medresu, jer će svako u medresi uistinu pronaći ono što želi”, poručio je danas Sinanović. Upravo odgojna komponenta koju ima medresa razlog je zbog čega mnogi roditelji djecu rado upisuju u ovu školu.

“Medrese u nas ulijevaju sigurnost, jer nam djeca iz medrese izađu s dobrim moralom, dobrim znanjem, a ono što je važno jeste da posljednji­h decenija mogu upisivati fakultete koje žele i tu budu među boljim studentima”, izjavio je danas Salih Jusufović, otac jednog od učenika.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine, i najstarija je odgojno-obazovna ustanova u našoj zemlji.

 ?? ?? Program u Begovoj džamiji
Program u Begovoj džamiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina