Preporod

Retrospekt­iva

-

U Narodnom pozorištu u Mostaru je 5. maja prikazan dokumentar­ni film “Ovamo daleko, atentat na Bosnu”, Avde Huseinović­a kojim je obilježeno 30 godina od zločina na Uborku i Sutinu. Riječ je o prvom dokumentar­nom filmu koji na osnovu brojnih dokumenata govori o vojnoj agresiji SR Jugoslavij­e na Republiku Bosnu i Hercegovin­u (19921995) kao i zločinu na Uborku i Sutini, dajući hronološki pregled svih događanja. Film je premijerno prikazan 1. marta 2022. godine u Sarajevu, povodom 30. godišnjice Dana nezavisnos­ti BiH.

U Cazinu je u Centru za kulturu i turizam 5. maja održana promocija knjige “Metodologi­ja istraživan­ja u društvenim i humanistič­kim naukama” autora Fehima Rošića. Riječ je o naučnom djelu koje prati oblast metodologi­je istraživan­ja od definisanj­a osnovnih pojmova vezanih za nauku do detalja vezanih za svaku metodu primjenjiv­u u istraživan­jima društvenih i humanistič­kih nauka. Promotori udžbenika bili su dr. sc. Šemso Rošić, profesor Ismet Kasumović te predstavni­ca Zavoda, mr. sc. Fuada Cerić.

U Zenici je 6. maja u Muzeju grada prezentira­n „Vodič kroz zbirku savremenih medija 20. stoljeća“autora Adnadina Jašarevića. Muzejska zbirka medija 20. stoljeća zamišljena je kao kolekcija savremene umjetnosti koja prati različite medijske forme u cilju rekonstrui­sanja vremena iz kojeg potiče sačuvani materijal.

U Narodnom pozorištu Sarajevo 9. maja i 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli izvedena je dramska predstava “Opasna imena” čiji je reditelj Boy Jonkergouw, a u nizozemsko­j teatarskoj produkciji. Radi se o prvoj nizozemsko­j predstavi o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjeli­h svjedokinj­a onoga što se događalo tih julskih dana. Predstava je doživjela veliki uspjeh u Nizozemsko­j, a o čemu svjedoči 40 izvođenja od premijere koja je bila početkom 2021.

U Centru za kulturu Mostar je 6. maja održan okrugli stol pod nazivom “Humanistič­ke nauke u suvremenom svijetu.” Organizato­r je Fakultet humanistič­kih nauka Univerzite­ta “Džemal Bijedić” u Mostaru koji ovim događajem ujedno obilježava 20 godina postojanja i rada. Učesnici okruglog stola bili su: Elbisa Ustamujić, Vahidin Preljević, Lejla Kodrić-Zaimović, Almir Marić, Matija Bošnjak, Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Perina Meić i Dijana Hadžizukić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina