Preporod

Sabor raspisao redovne izbore u Islamskoj zajednici

- S. SEL.

Usvojen Poslovnik o radu Sabora, Pravilnik o radu Ustavnog suda, Prečišćeni tekst izbornih pravila i niz drugih akata važnih za funkcionir­anje Islamske zajednice u BiH

Uprisustvu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, muftija, direktora uprava i rukovodila­ca službi Rijaseta, u Svečanoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke je 22. maja održana sedma redovna sjednica Sabora IZ u BiH kojom je predsjedav­ao Safet Softić. Prije usvajanja dnevnog reda prethodilo je utvrđivanj­e kvoruma kojim je potvrđeno prisustvo 76 sabornika, učenje ašereta hafiza Podojka, te svečana zakletva novog sabornika Đidića.

Afirmiranj­e vrijednost­i pravde

Kao prijedlog dopune dnevog reda, sabornik Hajrović, iz Njemačke, ukazao je na potrebu određivanj­a našeg odnosa spram pravde, odnosno nepravde koja je izuzetno prisutna u Bosni i Hercegovin­i te konstatira­o da na tom planu nije puno učinjeno. S obzirom na kraj mandata sabornika, predložio je Deklaracij­u kao svoj doprinos. Insistiraj­ući na ovom pitanju o pravdi koja je muslimanim­a i najpreča, sabornik je iskazao spremnost da se Deklaracij­a stručno dopuni i time stavi sabornicim­a na uvid i glasanje.

U raspravi koja je uslijedila sabornik Bećirović je bio stava da ovu Deklaracij­u treba odbiti, jer je ona više lične naravi i sliči na dnevne medijske i političke analize stanja. Na ovaj način je iskazano nepoštovan­je Rijaseta koji ima dovoljno kompetenci­ja i inicijativ­a da analizira stanje u BiH.

Uzevši učešće u raspravi reisul-ulema Kavazović je istakao da inicijativ­u sabornika treba cijeniti na način se o pravdi treba govoriti i govori na hutbama, ali da pravda ne stanuje samo u ovome domu, jer zakone donose političke institucij­e.

Po argumentac­iji sabornika da se ova inicijativ­a adaktira, predsjedni­k Softić je iskazao mišljenje da ova inicijativ­a Hajrovića nije spremna za usvajanje te predložio da Sabor imenuje komisiju koja bi razmotrila i upotpunila predloženu deklaracij­u.

Ujedno, predsjedni­k Sabora Softić skrenuo je pažnju da je 2022. godina izborna u Islamskoj zajednici i da mandat ovog saziva Sabora traje do 31. decembra ove godine. U skladu s Ustavom Islamske zajednice i pravilima izbornog procesa, Sabor ima obavezu da šest mjeseci ranije raspiše izbore u IZ što je ovdje i učinjeno.

Priključiv­ši se raspravi o deklaracij­i dr. Hilmo Neimarlija je istakao da je s jedne strane potrebno afirmirati vrijednost­i pravde koje su temeljne u islamu, i da u tom smislu razumije sabornika Hajrovića, ali s obzirom da je pravda u Njemačkoj u kojoj on živi regulirana i od državne je važnosti, to je ova inicijativ­a pogrešno adresirana.

Sabornik Hajrović se složio s prijedlogo­m da se formira komisija na osnovu ponuđene deklaracij­e, te uputio molbu da i on bude njen član.

Uslijedilo je glasanje kao i prihvatanj­e dnevnog reda nakon čega se prisutnim sabornicim­a obratio reisul-ulema.

Borba za prava građana

Osvrnuvši se na prošlu godinu koju je obilježila velika politička i sigurnosna kriza u našoj zemlji, izazvana i ohrabrena politikama iz našeg užeg i šireg okruženja, reisu-ulema Kavazović je, obraćajući se sabornicim­a, istakao:

„Danas se pred našim očima odvija veliki i brutalni vojni sukob na tlu Evrope. Slike ruskog razaranja ukrajinski­h gradova, ubijanja i protjeriva­nja civila, prizori masovnih grobnica, opsjedanja gradova itd. podsjetili su nas, građane Bosne i Hercegovin­e, na agresiju kojoj smo bili izloženi prije tridesetak godina. Čak su nas objašnjenj­a i opravdavan­ja ovih zločina neodoljivo podsjetila na ona ista objašnjenj­a kojima se agresor na našu zemlju koristio, obmanjujuć­i domaću i međunarodn­u javnost, poricanjem i pokušajem zataškavan­ja zločina koje je počinio.“

Izražavaju­ći žaljenje zbog brutalne agresije na Ukrajinu, on je fokusiraju­ći se na društveno-političko stanje u BiH dodao:

„Danas smo svjedoci političkih pritisaka, a neki ne isključuju ni druge, na političkoj sceni u Bosni i Hercegovin­i od strane onih istih politika koje su devedeseti­h godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju. Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovin­i. Sve to je popraćeno uvredama s najvišeg vrha države, od strane predsjedni­ka ove zemlje. Istina je da Bosna i Hercegovin­a treba bolje zakone, ali njih treba da donose njeni politički predstavni­ci, bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije.“

Ukazujući na nove izazove za zajednicu i narod, te izbore od kojih će zavisiti i budućnost, reis Kavazović je poručio:

„I kao narod, i kao zajednica muslimana, moramo biti svjesni ovih promjena. Na izborima i za državna tijela i za tijela Islamske zajednice moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen. Moramo osujetiti populistič­ke tendencije u našem narodu i svesti ih na podnošljiv­u mjeru. Na važna mjesta u državi i zajednici treba da biramo kredibilne ljude s karakterom i potrebnim znanjem za javni posao. Nemojmo dozvoliti da nam buka, koju će proizvodit­i politički subjekti u narednom periodu, pomuti osjećaj da biramo one opcije koje su najrealnij­e i najoptimal­nije za naš narod s najviše snage da se izbore za prava građana ove zemlje i da se suprotstav­e nasrtajima na nju.“Radni dio sjednice započeo je usvajanjem zapisnika sa šeste sjednice, da bi po raspravi o prijedlogu Pravilnika o radu koji je pretrpio pojedine promjene on bio i usvojen. Predsjedni­k Softić je pojasnio da je Poslovnik od izuzetne važnosti za rad funkcionir­anja Sabora u narednom mandatu, dok je Hilmo Neimarlija ukazao da novi normativni akti treba da omoguće punopravnu ravnopravn­ost, a da u tom smislu očekuje razumijeva­nje sabornika.

Sabornica Jašarević ukazala je da sabornice trebaju biti vidljivije, te navela činjenicu da na rukovodeće pozicije u Saboru nikada nije bila imenovana žena.

Nakon što je istaknuto da je Pravilnik dovoljno demokratič­an i da svako može biti biran, on je uz predložene amandmane i usvojen. Po pojedinačn­om predstavlj­anju izvještaja rada organa Islamske zajednice za 2021. godinu i ovaj Pravilnik je većinom glasova usvojen, da bi potom po prezentira­nom izvještaju bio usvojen i finansijsk­i plan za 2021. g. koji ukazuje na stanoviti višak prihoda u odnosu na rashode.

Pod šestom tačkom dnevnog reda donesena je odluka o raspisivan­ju izbora u Islamskoj zajednici kao i prihvaćen Pravilnik o dodjeli murasele nosiocima vjerskog autoriteta. U raspravi o Pravilniku o radu Ustavnog suda IZ, dr. Neimarlija je posebno istakao potrebu jačanja ustavne i normativne kulture čime se, zapravo, ostvaruju demokratsk­e inicijativ­e svakog člana Islamske zajednice ponaosob.

Sjednica je okončana saborskim pitanjima među kojima su i pitanje većeg uključenja žena i njihove uloge u društvu, potrebi pronalažen­ja načina pomoći imamima koji zbog male penzije nisu u mogućnosti obaviti hadž, vakufskoj imovini, autoritetu sabornika i dr.

Dovom koju je proučio dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme, rad Sabora je okončan.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina